Publicat: 7 Iunie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?
O POSIBILĂ SEMNĂTURĂ PENTRU DECLARAŢIILE DE PRESĂ "DE EXPORT": LASZLO... ROMAN

 

DE LA O SĂPTĂMÂNĂ LA ALTA

MIRON COSMA ÎN FINALA DE LA... "ROLAND GARROS"!
Un telefon primit aseară de la Paris ne informează în legătură cu un amănunt senzaţional: celebrul lider sindical din Valea Jiului s-a aflat ieri pe terenurile de Ia Roland Garros!

LA LOJA COMPATRIOTULUI NOSTRU ION ŢIRIAC, S-A PREZENTAT POLITICOS, UN JUNE ELEGANT (PREFERINŢA PENTRU MĂTĂSURI A MINERULUI DE ONOARE E DEJA NOTORIE), ÎN CARE ASISTENŢA NU L-A RECUNOSCUT, ÎN PRIMA FAZĂ, PE RENUMITUL PROTAGONIST AL MINERIADELOR!
Şi-au dat seama doar după ce a plecat!
Fiind inclus de Guvern - în ciuda protestelor unanime - în delegaţia participantă la cea de-a 80-a sesiune a Confederaţiei Generale a Muncii ce se ţine la Geneva - Miron Cosma a făcut, ca tot omul, o escală mondenă la Paris. Pe banii sindicaliştilor, evident!

PROFESORUL BOTEZ ŞI BILL CLINTON
Aflat - aşa cum tot noi am informat - în ţară pentru câteva zile, profesorul Mihai Botez, cunoscut disident anticeauşist, a avut joi o întrevedere "între patru ochi" de aproape trei ore cu preşedintele Iliescu.

CONFORM UNOR SURSE CONFIDENŢIALE, PROFESORUL AR FI ACCEPTAT OFERTA DE A FI NUMIT REPREZENTANT AL ROMÂNIEI PE LÂNGĂ NAŢIUNILE UNITE, LA NEW YORK
Prestigiul de care se bucură dl Botez în cercurile ştiinţifice, de afaceri şi politice din Statele Unite, este remarcabil. În 1987, când a luat calea exilului, fostul secretar al Departamentului de Stat, Schulz, a oferit, la el acasă, un dineu în onoarea sa. În perioada în care BilI Clinton era guvernator al statului Arkansas, Mihai Botez l-a vizitat şi a avut cu el mai multe întrevederi, primind chiar titlul onorific de "ambasador de bunăvoinţă" al Arkansas-ului.

DECIZIA PE CARE - PROBABIL - A LUAT-O DEJA MATEMATICIANUL ROMÂN, POATE FI BENEFICĂ PENTRU ŢARA SA. ACEST LUCRU NU ÎL VA SCUTI, ÎNSĂ, DE REACŢIILE OTRĂVITE ALE UNEI PĂRŢI DIN DIASPORA ŞI ALE CELOR CE AU INTERESE CARE NU PREA COINCID CU DORINŢA CA ROMÂNIA SĂ FIE SCOASĂ DIN IZOLAREA ÎN CARE A FOST ARUNCATĂ!
În timp ce generalul Horia Opruţă, comandantul Aviaţiei, se plimbă în America şi dă mâna, din întâmplare cu Clinton...

TRAGEDIA AVIAŢIEI CONTINUĂ!
Interminabilul şir de catastrofe şi de sacrificii umane ce urmăreşte ca un blestem armata aerului, a fost "încununat" miercurea trecută de...

EXPLOZIA UNEI RACHETE ÎN TIMPUL INSTALĂRII El PE FUSELAJUL UNUI MIG 29
Accidentul - fără precedent în analele noastre - s-a petrecut pe aeroportul militar Kogălniceanu şi s-a soldat cu moartea lt. maj. ing. Vasile Rusu, de 29 ani. Un maior a fost rănit.

ACCIDENTUL SURVINE DUPĂ ALTE DOUĂ, PETRECUTE CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎN URMĂ. ÎN MOD DE-A DREPTUL INEXPLICABIL, MINISTERUL APĂRĂRII NU A LUAT NICI UN FEL DE MĂSURI, MULŢUMINDU-SE SĂ CONTABILIZEZE PIERDERI MATERIALE DE MILIADE ŞI PIERDERI UMANE INCALCULABILE.
Lipsa de antrenament, criza de combustibil, aparatura învechită şi indisciplina din această armă tind, practic, să o conducă spre autodesfiinţare!

DACĂ LUCRURILE VOR CONTINUA AŞA, VOM AJUNGE SĂ INTRĂM ÎN NATO DOAR PE PĂMÂNT SAU PE APĂ...

RAŢIU - 76!

Ieri, dl deputat Ion Raţiu a depăşit trei sferturi de veac. Îi urăm un călduros „La mulţi ani !“ şi în... Parlament!

 

Săptămâna politică

Bumerangul corupţiei

Mai repede ca de obicei, dai mai încet decât se aştepta, opinia publică pusă pe jar de "senzaţionalele dezvăluiri" ale lui Florică, a fost aleasă şi votată Comisia parlamentară de cercetare a actelor de corupţie.
Avem de-a face, în general, cu o promptitudine cu care nici Parlamentul, nici alte organisme abilitate nu prea ne-au obişnuit până acum.
Ba, dacă e să luăm lucrurile la puricat, este chiar prima dată când Procuratura Generală se sesizează din oficiu într-un caz - teoretic deocamdată - de corupţie.
Cât despre Parlament, precedentele comisii care au lucrat pe acest subiect şi-au sfârşit activitatea în clasica "coadă de peşte", ce tinde să definească mai toate anchetele de acest fel.
La trei ani de la revoluţie, corupţia este fenomenul care marchează în cea mai mare măsură existenţa omului obişnuit.
Nu marea corupţie - cea "tehnică" - la care de obicei el nu are acces, răninându-i doar să-i suporte consecinţele, cel mai adesea în necunoştinţă de cauză.
Ci corupţia de fiecare zi a funcţionarului public din instituţiile cu care el intră în contact.
La acest nivel, fenomenul este mai mult agasant şi deranjant, prin întărirea ideii că drepturi elementare sunt taxate ca nişte favoruri şi că o întreagă categorie prosperă în acest fel, în contul, de obicei, al celor şi aşa defavorizaţi de soartă.
Pe acest sol încins a fost lansată grenada funigenă a „afacerii Florică".
Preparată în laboratoarele echipei Petre Roman - FSN - "Evenimentul zilei", ea a fost cu abilitate pregătită.
În criză de credibilitate, fostul prim-ministru cu veleităţi de şef al Opoziţiei a simţit că din cazul banal al unui comisar corupt pe care şefii săi n-au îndrăzneala să-l dea pur şi simplu afară, din cauză de complicităţi mai mici sau mai mari, se pot trage foloase şi că, profitând de poziţia sa într-o comisie parlamentară s-ar putea impune printr-o lovitură de două ori norocoasă: o dată prin aruncarea blamului asupra actualei echipe guvernamentale, şi a doua oară prin instalarea sa în fruntea unei cruciade împotriva detestatului flagel.
Cu ajutorul unei zgomotoase publicităţi lansate de cotidianul "cel mai vândut", "documentul Florică" a fost aruncat în rafale, pe fondul unei prelucrări ce poartă amprenta unor maeştri în ale diversiunii (cunoscătorii sunt în stare să jure că aici ar fi mâna securistului Caraman, pus de Roman, după Revoluţie, la conducerea spionajului românesc, în ciuda antecedentelor sale de vechi KGB-ist şi în virtutea unor posibile relaţii şi servicii reciproce datând din perioada Toulouse), scontându-se pe efectul său emoţional.

Subţirimea argumentaţiei - căci, până la urmă, din întreaga intrigă a „senzaţionalului" document rămân doar câteva presupuse intervenţii telefonice şi bănuielile autorului - a fost şi ea calculată prin prisma avantajului pe care-l putea prezenta neconfirmarea acuzelor:  evident,  justiţia aservită puterii, muşamalizează afacerea!
Este evident că, din toate aceste puncte de vedere, lovitura a fost bine gândită: nu contează dacă un lucru se confirmă sau nu, acuza repetată invariabil ajunge să se fixeze în mintea oamenilor ca un adevăr ce nu mai trebuie argumentat.
Tehnica este pe cât de eficace, pe atât de clasică - vezi celebrul personaj Don Bazilio.
N-aş vrea că cititorul să tragă, din această expunere de motive, concluzia că în zona Puterii actuale, vizată de această campanie, n-ar exista fenomene de corupţie. Ba există, slavă Domnului, şi aproape fiecare zi ne aduce dovezi ale complicatelor căi pe care se insinuează, în întregul ansamblu politico-economico-social, corupţia. Vreau doar să spun că acuzele generalului Florică sunt doar jalnice mostre de venin şi supărare la adresa unora dintre cei care, înţr-un fel sau altul, au contribuit la alungarea sa din cuibuşorul cald şi lucrativ în care se lăfăia fără nici un merit, de atâta vreme, favorizând prin comportamentul său incorect o acţiune frauduloasă, de o amploare greu de imaginat.
Corupţie există, şi împotriva ei nu se poate lupta cu tehnica puşcaşului solitar, pentru că fenomenul e de amploare şi are cauze profunde, asupra cărora - nimeni nu acţionează în mod serios şi cu convingere.
Lovitura pusă la cale de echipa Roman - „Evenimentul zilei“, folosindu-se de Florică precum de un pion care va fi sacrificat cu prima ocazie (şi aceasta nu este greu de întrezărit) s-a dovedit, însă, o lovitură de bumerang.
Pentru că toată agitaţia stârnită cu acest prilej a readus pe tapet întreaga cazuistică a corupţiei manifestate în timpul şi cu concursul direct al dlui Roman. Fostul prim-ministru a declanşat, printr-un comportament iresponsabil, adevăratul val de corupţie căruia i-au căzut pradă, rând pe rând spaţiile comerciale centrale, cartierul Primăverii, flota maritimă, achiziţiile de material de zbor, bunurile din patrimoniu, averea fostului partid comunist şi aşa mai departe.
Scriindu-şi pe listele electorale: pe cei mai vulnerabil dintre membrii săi, FSN-ul şi-a făcut iluzia că imunitatea parlamentară îi va scăpa pe aceştia de răspundere.
Lansând "petarda Florică", Roman&Comp au fost convinşi că scandalul declanşat va "îngropa" în uitare vechile afaceri.
Tacticile parlamentare desfăşurate cu prilejul creării comisiei n-au reuşit însă să rezume activitatea acesteia la "documentul Florică".
"Moara" aceasta va trebui să toace tot materialul furnizat cu dărnicie de presă în tot acest interval.
Există şanse - totul este ca să existe decizia politică fermă în acest sens ca flagelului să i se dea o lovituri puternice.
Există şanse ca, pentru prima dată în aceşti trei ani, responsabili de dezastrul ţării sub impactul corupţiei să poată fi traşi la răspundere.
Deocamdată, doar şanse.

Octavian ANDRONIC