Publicat: 7 Iunie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 7 iunie 1994

DE LA O ZI LA ALTA

PARLAMENTUL - NOUL PATRON AL TELEVIZIUNII Şl RADIOULUI

Nu ştim dacă le-o fi mai bine colegilor noştri cu peste 500 de şefi pe cap! Potrivit unui comunicat al SRI, în viitorul apropiat preşedintele Iliescu nu va fi asasinat şi nici monarhia restaurată

Instituţia în cauză nu a făcut şi prognoze pe termen lung.

CROAŢII I-AU SOLICITAT PREMIERULUI VĂCĂROIU o "PILĂ" LA SÂRBI PENTRU A-l LĂSA SĂ-ŞI CARE MĂRFURILE PRIN TERITORIUL LOR
La Cupa Mondială, Vaştag l-a convins cu pumnul pe Duvergel că "Freedom Star" e mai tare decât "Havana Club"

Întreprinzătorii privaţi ne dau dreptate:
PRIN MENŢINEREA PREŢULUI DE MONOPOL LA HÂRTIE, GUVERNUL PLĂTEŞTE POLIŢE PRESEI

Solidar cu ziariştii, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii cere la rândul său miniştrilor de la industrie şi finanţe să pună capăt dictaturii fabricilor de hârtie.

BUCUREŞTENII ÎNSETAŢI AU FOST COCOŞAŢI DE ATÂTA APĂ

• De duminică seară până azi dimineaţă, fiecărui locuitor i-a revenit aproape o jumătate de tonă de apă de ploaie în cap • Municipalitatea s-a luptat să ţină la linia de plutire serviciile comunale • Pasajele rutiere s-au inundat pentru câteva ore • Zeci de automobile s-au "şifonat" în coliziuni • În Bucureşti — criză de umbrele.

CUM A DAT CU PICIORUL MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI LA 7.000 TONE DE UNT - DONAŢIE A STATELOR UNITE?

În urma dezvăluirilor ziarului LIBERTATEA privind scandaloasa amânare a preluării celor 7.000 tone unt oferite României ca ajutor nerambursabil de către S.U.A., forurile guvernamentale încearcă să prindă trenul pierdut. Dl ANTON PAVEL, asistent al consilierului pentru probleme de agricultură al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti; sugerează ce se poate întreprinde pentru a mai recupera din oferta americană.

Reporter: Cum a decurs aducerea primelor două tranşe de câte 7.500 tone unt american?

A.P.: Mă bucur că ati venit să discutăm această problemă. Eram în spital când am citit articolul dv. şi trebuie să vă spun că, în general, citesc ziarul LIBERTATEA. Cât despre unt, în ’90 şi ’91, Departamentul Agriculturii din S.U.A. a livrat două tranşe de câte 7.500 tone. Deşi a fost o experienţă de început, primele două acorduri au mers strună. Mă miră tergiversarea celui de-al treilea acord.

Rep.: A existat, din punctul de vedere al S.U.A., vreun motiv pentru schimbarea firmei operatoare?

A.P.: Primele două tranşe au fost derulate de către PRODEXPORT, iar negocierile pentru a treia tranşă s-au purtat, la început, în anul 1993, tot cu aceeaşi firmă. Apoi, vreo şase luni n-am mai primit nici un semn de la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei. Am fost sur-prinşi când ministerul a stabilit apoi, ca operatorul să fie FRUCT-EXPORT. În august—septembrie ’93, am primit multe telefoane pentru a urgenta livrarea. Am discutat cu Washingtonul şi ni s-a răspuns că nu mai este timpul necesar pentru finalizarea acordului înainte de expirarea anului fiscal (n.n. luna septembrie). Referitor la schimbarea firmei operatoare, nu este prima dată când ne mirăm de anumite lucruri...

Rep.: Dacă, din motive financiare, noua firmă nu putea realiza aducerea untului în ţară, ce credeţi că ar fi trebuit făcut?

A.P.: Doamna directoare Delia Popescu (M.A.A.) m-a solicitat telefonic pentru a obţine şi plătirea transportului tot de către partea americană. Am răspuns că asta nu se poate. Intre noi fie vorba, nu FRUCTEXPORT trebuia să plătească cheltuielile de transport, ci beneficiarul — adică Ministerul Agriculturii.

Rep.: Cum au decurs corespondenţa şi discuţiile cu acest minister?

A.P.: Am fost surprins că, pentru al treilea acord, se cer tot felul de clarificări. Asta a luat timp, iar tărăgănelile au complicat totul. Am ajuns în septembrie ’93, când nu mai exista timp necesar pentru livrarea mărfii.

(Continuare în pagina a IV-a)