Publicat: 7 Octombrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

De la o zi la alta

MOMENT EUROPEAN!

AZI, LA VIENA SE DESFĂŞOARĂ CEREMONIA DE ADERARE A ROMÂNIEI LA CONSILIUL EUROPEI!
SUNTEM EUROPENI SUTĂ LA SUTĂ!
(DAR CU O... ABŢINERE MAGHIARĂ)
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, semnează astăzi în Carta Drepturilor Omului, după care, mâine şi poimâine, se va consuma în capitala austriacă reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai organizaţiei pan-europene, la care va participa şi preşedintele Ion lliescu.

CU EUROPA AM REZOLVAT-O. E RÂNDUL AMERICII!

IERI, COMITETUL PENTRU CĂI SI MIJLOACE AL CAMEREI REPREZENTANŢILOR A APROBAT IN UNANIMITATE RECOMANDAREA RATIFICĂRII ACORDULUI COMERCIAL CU ROMÂNIA — CARE — INCLUDE ŞI ACORDAREA CLAUZEI NAŢIUNII CELEI MAI FAVORIZATE.
Urmează examinarea acordului în Camera Reprezentanţilor şi în Senat şi, dacă dă Domnul, din toamna asta rezolvăm şi cea de-a doua mare problemă — această afurisită de clauză...

GUVERNUL SPERĂ SINCER CĂ 0 ALOCAŢIE SUPLIMENTARĂ DE 5000 LEI VA ŢINE DE CALD PESTE IARNĂ CELOR CU VENITURI MICI...

ÎN ŞEDINŢA DE GUVERN DE IERI S-A ANALIZAT SI UN PROIECT DE LEGE CARE PREVEDE INSTITUIREA UNEI TAXE PENTRU TOATE CĂLĂTORIILE ÎN STRĂINĂTATE DIN CARE SĂ FIE AJUTAŢI NEVOIAŞII ! LA CÂT CĂLĂTORESC GUVERNANŢII SI LEGISLATORII NOŞTRI — AJUTORUL S-AR PUTEA SA FIE MAI MULT DECÂT SUBSTANTIAL. CĂ TURIŞTII NU MAI AU LOC ÎN AVIOANE DE CEI AFLAŢI ÎN DEPLASĂRI DE SERVICIU ÎN TOATE DIRECŢIILE MAPAMONDULUI. Evident, banii pentru taxe vor fi luaţi tot din buzunarul... guvernului !

VIOREL CATARAMĂ RĂMÂNE PÂNĂ LA ACEASTĂ ORĂ PRIMUL OM POLITIC ROMÂN CARE A AVUT TĂRIA Şl DEMNITATEA SĂ SE RETRAGĂ DIN FUNCŢIE PÂNĂ LA ELUCIDAREA ACUZELOR CE I-AU FOST ADUSE. EXEMPLUL SĂU SE DOVEDEŞTE NEMOLIPSITOR.

Ca om de afaceri, dl Cataramă ţine să demonstreze că privatizarea, in România, este cel puţin o noţiune de care să se ţină cont — mai ales dacă nu se prea dă nimeni de ceasul morţii să o stimuleze.

Viorel Cataramă acuză:

UN SECRETAR DE STAT FACE TRAFIC DE INFLUENTA!
• Numai daunele morale se ridică la 600.000.000 lei

Masa rotunda (dar goala) cu tema:
Bucureştiul în aşteptarea iernii
• S-a discutat, dar nu s-a hotărât nimic !

Scandalul de la Uniunea Scriitorilor

Se aşteaptă verdictul Consiliului

Întreţinut în jurul unei tipografii donate de guvernul german Fundaţiei pentru Promovarea Literaturii Germane în România, scandalul de la Uniunea Scriitorilor readuce la ordinea zilei starea morală şi bunăstarea materială a obştei scriitoriceşti, păstorită de aproape patru ani de poetul Mircea Dinescu. Din surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, am aflat că Uniunea Scriitorilor avea 120.000.000 de lei în buget, la data preluării mandatului de către noua conducere, la valoarea anului 1990. Din aceleaşi surse, am aflat că, în octombrie 1993, bugetul Uniunii nu mai permite editarea revistelor literare, în prezent 11, din 24 pe vremea, odiosului.
Ion BUTNARU

Corespondenţă din BRATISLAVA
EUROROMÂNIA în „marş forţat" pe Dunăre

Corespondenţă din PARIS
„O vizită cu rezultate excelente pentru România"
• Interlocutor : prof. dr. OLIVIU GHERMAN, preşedintele Senatului

PURICELE
de Ecaterina OPROIU

Dl rector nu face jogging

... în schimb agreează mersul pe jos. Nu se ştie dacă în scop propagandistic ori pur şi simplu spre a-şi menţime vitalitatea, dl Emil Constantinescu evită să folosească maşina oficială cu care este dotat în virtutea funcţiei — universitare — a domniei-sale. Astfel că poate fi văzut, zilnic, împărţind zâmbete şl strângeri de mână cu simpatizanţii săi politici din zona Pieţei Universităţii. Ce să-i faci, dl rector îşi face iarna car şi vara sanie. Adică şi-a început deja, chiar dacă într-un mod nu prea subtil, campania electorală prezidenţială.

În 1994, România va fi membră NATO?

Surse apropiate Guvernului au declarat agenţiei de presă MEDIAFAX că în şedinţa de ieri a Consiliului Suprem de Apărare, pe lângă probleme externe, de maximă importanţă pentru România, cum ar fi evenimentele din Federaţia Rusă şi integrarea ţării noastre în structuri ale NATO, au fost analizate şi greutăţile cu care se confruntă industria de armament. Criza în care se află acest sector al industriei româneşti va determina Guvernul să adopte o altă poziţie faţă de întreprinderile care fabrică armament — mai ales datorită faptului că acestea reprezintă surse importante de venituri (în valută forte), prin vânzarea de armament către beneficiari externi. Din cadrul Consiliului s-a răspândit informaţia, considerată ca foarte sigură, că în 1994 România va fi membră a NATO, indiferent de poziţia Moscovei şi de eventualele presiuni pe care Rusia le-ar putea face.

Proverbele tranziţiei:

TOAMNA SE NUMĂRĂ NECAZURILE ROMÂNILOR!

 

Astăzi - zi de doliu la Moscova

Preşedintele Rusiei, Boris Elţîn, a decretat ziua de joi, zi de doliu naţional pentru comemorarea victimelor sângeroaselor confruntări de duminică şi luni din capitala ţării, soldate cu aproximativ 170 de morţi, conform unui bilanţ, încă provizoriu. în comunicatul dat publicităţii de preşedinţia rusă sunt exprimate condoleanţe familiilor şi rudelor celor ce-au pierit in vâltoarea revoltei.
Înclinându-se în "faţa curajului apărătorilor democraţiei, ce şi-au dat viaţa pentru lichidarea loviturii de stat", Elţîn declară „ziua funeraliilor — zi de doliu naţional". Pe întreg teritoriul ţării steagurile vor fi coborâte în bornă.

Un Calderon rusesc

Trei ziarişti şi-au pierdut viaţa in cursul evenimentelor sângeroase din capitala Rusiei. Cei trei au fost Rory Peck, cameraman britanic care lucra pentru compania de televiziune germană ARD, Ivan Skopan (in imagine) de la televiziunea franceză, şi Serghei Kasilmikov de la televiziunea centrală din Moscova. Aşadar, un Calderon rusesc, graţie căruia francezii au putut viziona rebeliunea bolşevică în direct. Va exista oare o stradă Ivan Skopan la Moscova ? La Bucureşti există Jean Louis Calderon, care a transmis revoluţia română în direct... (— m. c. —)

ECOURI DE LA EXTERNE

Referitor la repetatele acuze aduse în cotidianul „Libertatea" ambasadorului României la Washington, domnul Aurel-Dragoş Munteanu, M.A.E. doreşte să facă următoarele precizări:

Este cunoscut faptul ca oraşul Washington este una din cele mai scumpe capitale, în special pe piaţa imobiliară. Ambasada României, inclusiv reşedinţa ambasadorului, se află la nivelul de costuri de întreţinere şi chirie similare şi chiar inferioare altor oficii diplomatice româneşti, în străinătate şi, în orice caz, mult inferioare cifrelor vehiculate în articolele , menţionate.
Toate cheltuielile angajate şi realizate, inclusiv cele legate de salarizarea ambasadorului, personalului diplomatic şi administrativ al misiunii României Ia Washington se fac în conformitate şi cu stricta respectare a legislaţiei financiare.
Referitor la cursurile pe care domnul Aurel-Dragoş Munteanu le efectuează la prestigioasa universitate americană Harvard, în domeniul politologiei, menţionăm că acestea» sunt realizate complementar activităţii sale oficiale, cu aprobarea conducerii M.A.E., acest gen de perfecţionare academică neconstituind o excepţie la Washington. Domnul Munteanu asigură în permanenţă conducerea ambasadei, fiind implicat în mod direct, inclusiv prin relaţiile pe care le posedă în lumea politică, financiară şi a administraţiilor americane, în procesul relansării relaţiilor româno-americane, al ratificării Acordului comercial şi al acordării clauzei naţiunii celei mai favorizate României.