Publicat: 8 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 8 aprilie 1994

Chiriaşii au un răgaz legal de 5 ani

PREŞEDINTELE A PRONUNŢAT, IERI, LEGEA PRELUNGlRIl CONTRACTELOR DE ÎNCHIRIERE

La 7 aprilie 1994, preşedintele României, domnul Ion Iliescu, a promulgat Legea privind prelungirea sau reînnoirea contractelor de închiriere privind unele suprafeţe locative.

Hotărârea de promulgare a fost luată ca urmare a Deciziei nr. 30 din 6 aprilie 1994, emisă de Curtea Constituţională, prin care textul Legii privind prelungirea sau reînnoirea contractelor de închiriere privind unele suprafeţe locative a fost declarat constituţional.

Preşedintele României îşi exprimă speranţa că această lege va asigura protecţia intereselor chiriaşilor, care este o preocupare importantă în toate statele democratice. Preşedintele României a fost sesizat în ultimul timp cu nenumărate plângeri, din partea cetăţenilor semnalând măsuri abuzive de evacuări sau majorări aberante ale chiriilor, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau decizii administrative. Această lege este de natură să îndrepte aceste abuzuri şi să prevină apariţia lor în viitor, până la finalizarea legislaţiei privind regimul caselor naţionalizate şi al chiriilor.

Viceprimarul Iulian Creţu este ferm: "Degeaba se caută ceva ilegal în Pasajul Universităţii" 

• Licitaţia câştigată de "di Apollo" este inatacabilă

În legătură cu starea la zi a conflictului din Pasajul Universităţii, iscat între firma di Apollo, câştigătoare a licitaţiei de reamenajare a acestui teritoriu, şi reprezentanţi ai Asociaţiei "21 Decembrie", viceprimarul Iulian Creţu, ne-a declarat în exclusivitate: "Cineva, nu ştiu cine, doreşte cu orice chit să facă din acest conflict o problemă cu dedesubturi. Cuiva i se pare că lucrurile nu miros tocmai bine şi vrea să descopere ceva. Ceva ce însă nu există. Şi dacă nu există Ie inventează şi pac Ia războiul cu ele prin gazete. Vă declar, deci, că "di Apollo" a ieşit câştigătoare dintr-o licitaţie absolut legală, ţinută într-o totală transparenţă. A cheltuit deja 200.000 de dolari pentru proiectarea care s-a făcut în Elveţia şi în America. A comandat utilaje - în valoare de peste 180 000 de dolari - care au luat drumul României. Vă asigur că proiectul este excepţional şi că acest pasaj, în final, va fi o bijuterie. Contestatarii acestei firme, reprezentanţi a Asociaţiei "21 Decembrie", invocă rezonanţa morală a locului, pretinzând însă pentru atenuarea... pierderii ei spaţii comerciale, conform Legii 42. Uită că dimensiunea istorică a locului va fi păstrată. Mai mult chiar, amplificată. Întrucât firma "di Apollo" va organiza un concurs naţionaI Ia care vor fi antrenate cu idei şi iniţiative artistice toate organizaţiile de revoluţionari. Ei însă continuă să facă presiuni asupra noastră, blocând accesul firmei la spaţiul câştigat în mod legal. Or, pe noi aceste gesturi ne costă, zilnic, un million de Iei, căci conform contractului, firma este în drept să ne pretindă daune pentru întârzierea eliberării pasajului. Aşa stând lucrurile, ieri am solicitat consilierilor municipali, în şedinţă extraordinară, sprijin împreună cu organele de ordine trebuie să găsim soluţii eficiente pentru normalizarea rapidă a acestei situaţii. Pentru că lucrurile pot lua o turnură gravă pe fondul acestui şantaj venit di partea unor reprezentanţi ai revoluţionarilor şi alimentat de o presă de rea credinţă".

Eugenia POPESCU

 


Aseară, aplauze la scenă deschisă pentru ministrul de externe belgian

WILLY CLAES A DIRIJAT ORCHESTRA RADIO!

Furtună de aplauze la scenă deschisă: ieri seară la Sala Radiodifuziunii, lumea politică a tranziţiei a dat un verdict unanim: "Senzaţional". Insolitul consens, la care au aderat fără reticenţe domnii Petre Roman, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Oliviu Gherman, Emil Constantinescu, Gh. Tinca, Sergiu Cunescu, Mircea Ionescu Quintus şi mulţi alţii, viza prestaţia dirijorală de excepţie a viceprim-ministrului şi ministrului de externe belgian Willy Claes. Era, de fapt "cadoul pe care în calitate de oaspeţi îl facem publicului român" (Willy Claes). Un regal muzical - simfonia în re minor de Cesar Frank. La care s-a adăugat, fireşte emoţia produsă nu de armonia (temporară) politico-mondenă creată sui generis în foaierul Sălii Radiodifuziunii, ci de previziunile (avizate) ale unui celebru futurolog al Clubului de la Roma, dl Mihai Botez: "cu un asemenea dirijor orchestra Comunităţii Europene ar putea cât de curând intona chiar "Oda bucuriei". Sau, de ce nu, marşul triumfal din Aida, întrucât ministerul de externe belgian este infinit mai aproape - geografic vorbind - de Mecca "deciziilor europene".

lulia TÂLVESCU

DE IERI, LAMPA LUI ILICI E LAMPA LUI SCUMPICI