Publicat: 8 Iulie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 8 iulie 1994

 

DE LA O ZI LA ALTA
Scăpat de o grijă, ba chiar de două (moţiunea şi cererea de suspendare a preşedintelui)

PDSR SE GRĂBEŞTE SĂ FACĂ ORDINE PRIN OGRADA EXECUTIVULUI

În timp ce PUNR bate din pinteni ca să intre, pe uşa din faţă, la Palatul Victoria

• Negocierile se învârt în jurul Agriculturii, Comunicaţiilor şi Justiţiei. Se vehiculează deja şi nume - Valeriu Tabără, Ioan Turieu şi Valet Suian - primul având şanse să fie uns chiar la sfârşitul acestei săptămâni.

• PDSR ar intenţiona să schimbe, pentru "sufletul" lui, şi "capii" Culturii şi ai Comerţului
În legătură cu reţinerea Iui Triţă Făniţă, avocatul său Nicolae Cerveni, ne-a declarat în exclusivitate:

"AŞA CEVA SE ÎNTÂMPLA ÎN ANII 50. DAR NU O FĂCEA MILIŢIA, CI SECURITATEA"

Solicitat de noi să se pronunţe pe marginea arestării directorului AGROEXPORT, Triţă Făniţă, apărătorul acestuia, decanul Baroului bucureştean de avocaţi, Nicolae Cerveni, ne-a declarat: "A fost arestat în mod abuziv: luat de pe stradă, băgat în maşină şi dus. Aşa ceva se întâmpla prin anii ’50. Dar atunci n-o făcea Miliţia, ci Securitatea. El a avut prezenţă de spirit şi a zis că nu vorbeşte decât în prezenţa avocatului Cerveni. M-au căutat, am venit şi a început o luptă surdă. După aproape 36 de ore, Procuratura Generală a refuzat să emită mandat de arestare şi au trebuit să-l pună in libertate. Acest mod de arestare reprezintă o manifestare poliţienească demnă de un stat totalitar. Este rezultatul politicii "baciului de la Cotroceni", a concepţiei emanate de acolo, care creează o anumită stare de spirit în organele statului. Procesul va continua, probabil, dar cu Triţă Făniţă în stare de libertate. Eu sunt convins că din punct de vedere penal, nu se va găsi nici o iregularitate. Chiar dacă sunt nereguli în activitatea lui, acestea sunt de natură civilă".    

Mihai RĂDULESCU

Furtună parlamentară într-un pahar cu apă

CU 242 DE VOTURI ÎMPOTRIVA SUSPENDĂRII ION ILIESCU RĂMÂNE LA COTROCENI
• "Pentru" s-au pronunţat 166 de contestatari, cu unul mai puţin decât numărul iniţiatorilor demersului constituţional.

Ministrul mediului propune măsuri radicale pentru depoluarea Capitalei

VA FI INTERIZISĂ CIRCULAŢIA AUTO ÎN ZONA CENTRALĂ?

Deocamdată, singura soluţie pentru o reală diminuare a poluării cu gaze de eşapament din Capitală este, în viziunea ministrului apelor, pădurilor şi protecţiei mediului, oprirea circulaţiei automobilelor particulare în orele de vârf, în zona centrală a oraşului, şi interzicerea accesului camioanelor de mare tonaj în Capitală. Propunerea a fost înaintată Primăriei încă de luna trecută, iar acum se aşteaptă decizia. 

Amănunte în legătură cu această problemă, ce va stârni de bună seamă vii dispute, în interviul cu dl ministru Aurel Constantin Ilie, din pagina a IV-a.


Etapă sau punct final?
DACĂ E DUMINICĂ, E SUEDIA!