Publicat: 8 Octombrie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

ANUL I - DUPĂ CALENDARUL EUROPEAN

ASTĂZI, DELEGAŢIA ROMÂNIEI, CONDUSĂ DE PREŞEDINTELE ILIESCU, VA PARTICIPA, ÎN PREMIERĂ, ALĂTURI DE CELELALTE 31 DE DELEGAŢII, LA REUNIUNEA PAN-EUROPEANĂ LA NIVEL ÎNALT DE LA VIENA.
MOMENTUL CONSFINŢEŞTE ADERAREA - TÂRZIE, DAR ÎNDREPTĂŢITĂ - A ROMÂNIEI LA MAREA FAMILIE A DEMOCRAŢIEI EUROPENE.

ÎN TIMP CE LA VIENA RĂSUNĂ ACORDURILE VALSULUI, LA BUCUREŞTI SE ÎNCINGE TOT MAI TARE "BĂTUTA" MERITELOR: CINE A DUS ŢARA ÎN EUROPA? OPOZIŢIA SAU PUTEREA? CU CE PREŢ? ŞI CU CE RECOMPENSE?

O chestiune de principiu se impune de la bun început:

FIRESC AR FI FOST CA DIN DELEGAŢIA CE NE REPREZINTĂ LA VIENA SĂ FI FĂCUT PARTE ŞI DL PETRE ROMAN. NU DE ALTA, DAR PENTRU CĂ, ÎN IANUARIE 1991, PE CÂND ERA PRIM-MINISTRU, PRESTAŢIA SA EXCEPŢIONALĂ DIN CURSUL AUDIERILOR ÎN PLENUL CONSILIULUI, LA STRASBOURG, A CÂNTĂRIT GREU ÎN ACORDAREA STATUTULUI DE "INVITAT SPECIAL" PENTRU ROMÂNIA.

Era un act de justeţe care ar fi putut să ne arate Europei mai puţin dezbinaţi, măcar când este vorba despre interesul general al ţării. Că lucrurile n-au fost gândite aşa, nu poate fi decât păcat.  

Buletin meteorologic
BATE VÂNT DE CLAUZĂ DINSPRE WASHINGTON...
 

 

Mai-marii Curţii Constituţionale sunt, după cum se vede, adepţii ordinii.

Conferinţă de presă la CC.

CE ESTE, CE VREA SI CARE SUNT COMPETENŢELE CURŢII CONSTITUŢIONALE?

 

• „Vine la noi lumea ca la Mecca cu cele mai aberante solicitări!"

În cadrul sobru şi — de ce să nu recunoaştem, — impresionant al Casei Poporului, unde şi-a găsit adăpost Curtea Constituţională, preşedintele Vasile Gionea şi colaboratorii săi — Antonie Iorgovan, Florin Vasilescu şi Mihai Constantinescu s-au întâlnit pentru prima oară cu „plenul" presei române. Două au fost lucrurile pe care staff-ul C.C. a dorit sa Ie lămurească: competenţele Curţii şi modul în care presa receptează şi comentează activitatea acesteia.
„Vine lumea la noi ca la Meeca, cu cele mai aberante solicitări" — a afirmat dl Gionea, menţionând că de la crearea înaltului for — 6 iunie 1992 — au avut de făcut faţă unei veritabile avalanşe de cereri din care a rezultat că în necunoaşterea rosturilor Curţii, simpli cetăţeni se pot lua de mână cu Guvernul. Şi unii şi alţii cred că au de-a face cu o suprainstituţie aptă să rezolve cele mai felurite recursuri. Pentru „lămurirea opiniei publice" se cere precizat că numai preşedintele ţării, Primul-ministru în numele guvernului, preşedintele Curţii. Supreme, preşedinţii celor două Camere ale parlamentului şi un număr de 50 de deputaţi sau 25 de senatori pot face apel La Curtea Constituţională. Cât despre despre „simplul cetăţean", acesta într-un singur mod poate sesiza Curtea: în cadrul excepţiilor de neconstituţionalitate pe care o persoană le ridică în faţa instanţei. „Unii îşi imaginează că noi trebuie să verificăm toate legile"' — a mai spus dl Gionea. „Noi însă nu le putem analiza dar oferim".

Activitatea Curţii — s-a conchis — este una jurisdicţională. Membrii Curţii sunt obligaţi să desfăşoare activitate ştiinţifică (de altfel, printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, figurează 18 ani vechime, doctoratul în drept şi lucrări de specialitate) iar în perioada mandatului de 3 ani ei sunt inamovibili. Pe asemenea, ei se bucură, ca şi preşedintele sau parlamentarii, de imunitate. Suficiente premise — crede dl Gionea — pentru ca acuzele de dependenţă faţă de Putere să cadă de La sine. A doua temă abordată de dl preşedinte a fost aceea a presei şi a rolului ei. Din acest punct de vedere a exprimat clar con-

Octavian ANDRONIC

(Continuare în pag. a IV-a)/(Urmare din pag. I)

vingeri de tip paşoptist, văzând în ziarist un „educator al poporului“, aducând ca model „ziarele străin importante care se ocupă de probleme serioase". DI Gionea omitea in acest, fel impactul major al gazetăriei de piaţă în perioada tranziţiei. Ceva, cu presa — sau cu anumite părţi ale ei — au avut şi ceilalţi vorbitori, care şi-au presărat expunerile în temă cu reproşuri la adresa mass-media şi cu săgeţi la „adresa antevorbitorilor care le răpiseră unele unele capitole din tematica rezervată lor. S-a adus în discuţie problema de fond a constituţionalului şi a tendinţei de a fi negată competenţa Curţii. S-a vorbit şi despre disputele cu Guvernul, dintre ale cărei puncte de vedere au fost până acum respinse 28 din 32. În fine, la capitolul activităţii ştiinţifice s-a menţionat apropiata organizare — în 27 octombrie — a unui important colocviu ştiinţific franco-român, cu participanţi de excepţie — ceea ce demonstrează, implicit; faptul că şi din acest punct de vedere Curtea Constituţională s-a impus in viaţa ţării.

Luni 11 octombrie ora 18, la Teatrul "Ion Creangă"

ION LUCIAN, HORAŢIU MĂLĂELE, VASILE ŞEICARU, EUSEBIU ŞTEFĂNESCU, CARMEN TRÂANDAFIR (câştigătoarea "Orfeului de Aur"), PAULA SORESCU-LUCIAN şi MĂDĂLINA MANOLE (deţinătoarea "Discului de aur")
Participă grupul de copii "Minisong" condus de IOAN LUCHIAN MIHALEA
Comper: Octavian URSULESCU
În cadrul Galei va avea loc tragerea la sorţi câştigătorilor concursului de dezlegări, dotat cu premii de200.000 lei şi un dublu radiocasetofon oferit de Magazinul "Muzica”, prin amabilitatea directorului Mihai Gheorghe.

Corespondenţă de Ia Viena:

ROMÂNIA PRIMEŞTE GIRUL „CLUBULUI" EUROPEAN

• Mâhnită după o tergiversare de patru ani, doamna Lalumiere a venit ieri cu cinci minute mai devreme în salonul oficial • DI Meleşcanu valsează în ora-
şul Iui Strauss in ritm... comunitar • Astăzi politicienii surclasează tradiţia „cercului de la Belvedere".

PĂRINTELE DUMITRU STĂNILOAIE A PLECAT LA CELE VEŞNICE

Într-o discreţie - proprie întregii sale vieţi, dar şi credinţei noastre ortodoxe, aflată "sub pecetea tainei", ieri, părintele acad. prof. teolog DUMITRU STĂNILOAE a fost condus pe ultimul său drum, de întregul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de înalte feţe bisericeşti, preoţi, monahi, de colegi din Academia Română, de studenţii din învăţământul teologic din întreaga ţară, de mii de credincioşi. La Catedrala patriarhală din Dealul Mitropoliei unde s-a oficiat Sfânta Liturghie, am înregistrat câteva gânduri de rămas bun, de pomenire şi preţuire, pentru cel plecat la cele veşnice.

O TABLETĂ... APLAUDATĂ

În cadrul sesiunii Euromedia de la Viena (21—26 septembrie 1993), reprezentantul T.V.R., dl PAUL EVERAC a ţinut în limba germană următorul raport, singurul aplaudai la scenă deschisă:

Corespondenţe de la trimişii noştri:

La NATO ni se spune: don’t worry (hurry), be happy!

• România nu are nevoie imediată de securitate, se consideră Ia Bruxelles.