5 octombrie 2022

Remember 9 aprilie 1991 – Presa acum 30 de ani

Libertatea
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

La invitaţia preşedintelui lliescu va vizita ROMÂNIA în zilele de 18 şi 19 aprilie

FRANCOIS MITTERRAND, PREŞEDINTELE FRANŢEI

• Prima vizită, la noi, a unui lider occidental, după Revoluţie

Ziarul Libertatea din 9 aprilie 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

GURA LUMII

(INFORMAŢIl PENTRU CARE NU BĂGĂM MINA IN FOC)

• MILIOANE INDEPENDENTE ORI DE OPOZIŢIE

Din marile capitole ale Iumii sosesc în flux neîntrerupt relatări privind valurile de indignare produse în opinia publică mondială de senzaţionale dezvăluiri făcute la Bucureşti în legătură cu colosalul SCANDAL FINANCIAR ce zguduie o anumită parte a presei independente, ori de opoziţie (poziţia nu este încă cert fixată) din România. Reluînd, pe larg, pasaje din „tunul de presă” ce a pus de curand la zid (la preţul de doar cinci lei un exemplar de rechizitoriu) editura CASSANDRA si revista CAŢAVENCU, marile agenţii de ştiri amintesc escrocheriile ce au lovit grav, în cele mai sfinte convingeri şi sentimente democratice, pe unii dintre ziariştii de opoziţie ori independenţi (se menţine incertitudinea termenului), prejudiciile morale atingind zeci de milioane de lei, bani ce, evident, au pentru patronii presei în cauză, doar o valoare simbolică.
Un tînăr corespondent, de fel din Roşiorii de Vede, ce a colaborat temporar cu multe dintre publicaţiile estorcate (persoana îşi păstrează anonimatul datorită represiunilor la care a fost şi este supusă de către personalul unui aşezămînt medical situat in cartierul Berceni), susţine, într-o depeşă ce ne-a parvenit, că ne aflăm în faţa epilogului unui complot pus la cale cu cinism şi lipsă de scrupule, încă din zorii democraţiei noastre împotriva ziarelor şi revistelor, părţi atît de vătămate în prezent. Complotul ar fi cuprins următoarele acţiuni diversioniste: A). FAVORIZAREA apariţiei a cît mai multor publicaţii incomode pentru Putere, care să aducă patronilor lor (racolaţi din cele mai diverse şi uneori deocheate sfere de activitate) beneficii de milioane, în scopul COMPROMITERII ideilor de liberă iniţiativă şi de democraţie. B) interzicerea oricărui control financiar asupra afacerilor de presă, tocmai pentru a ASIGURA OPULENŢA beneficiarilor, care vor deveni astfel, din motive de Volvo, Mercedesuri, vile, turnee peste hotare, vizoane (pentru colaboratoare) bijuterii etc., mai puţin intransigenţi C) abrogarea tacită a delictelor privind atentatul – contra bunelor moravuri şi pornografia, tocmai pentru asigurarea succesului de casă al unor publicaţii independente, puse astfel în NEDORITA SITUAŢIE DE ÎMBOGĂŢIRE a colaboratorilor. D) furnizarea, spre publicare, de informaţii şi comentarii FAVORABILE PUTERII, prin care să se ceară, printre altele, împuşcarea membrilor Guvernului, aruncarea în aer a Parlamentului, spînzurarea a 7/8 din populaţia activă a tării.
Complotul, se pare a avut succes, el fiind demascat tîrziu, după ce zeci de milioane de lei s-au adunat in diferite conturi independente de credit şi debit. Riposta, însă, a fost admirabilă, aşa că există speranţa ca zecile de milioane în discuţie, independente sau de opoziţie, să nu fie însuşite doar de cîţiva. De ce să avem escroci mai egali în drepturi decit alţii? se întreabă, pe bună dreptate, potenţii în speţă.

AMBIDEXTRU

În atenţia patronilor şi salariaţilor

Tranşele de venituri impozabile şi cotele de impozit ce se vor aplica începînd cu plata drepturilor de salarii pentru luna mai 1991

Venitul lunar impozabil — lei        Impozitul lunar
_________________________________________________________

pînă la 750 lei
751 — 900 lei
901 — 1050 lei
1051 — 1800 lei
1801 — 3000 lei
3001 — 4500 lei
4501 — 7500 lei
7501 — 10500 lei
10501 — 15000 lei
15001 — 22500 lei
22501 — 30000 lei
30001 — 37500 lei
peste 37500 lei
45 lei + 10%
60 lei + 18%
87 lei + 22%
252 lei + 23%
528 lei + 24%
888 lei + 25%
1638 Iei + 26%
2418 lei + 28%
3678 lei + 31%
6003 led + 35%
8628 lei + 40%
11628 lei + 45%
pentru ceea ce depăşeşte     750 lei
pentru ceea ce depăşeşte     900 lei
pentru ceea ce depăşeşte    1050 lei
pentru ceea ce depăşeşte     1800 lei
pentru ceea ce depăşeşte     3000 lei
pentru ceea ce depăşeşte     4500 lei
pentru ceea ce depăşeşte     7500 lei
pentru ceea ce depăşeşte     10500 Iei
pentru ceea ce depăşeşte     15000 lei
pentru ceea ce depăşeşte     22500 lei
pentru ceea ce depăşeşte     39000 lei
pentru ceea ce depăşeşte     37500 lei

Reţinînd cu atenţie aceste noi tranşe stabilite prin recenta Hotărîre a Guvernului privind indexarea şi compensarea salariilor patronii şi salariaţii trebuie să aibă totodată în vedere la negociarea drepturilor băneşti şi următoarea prevedere:
• salariile de bază pentru a căror depăşire agenţii economici plătesc un impozit suplimentar se majorează cu:
— 1285 lei pentru luna aprilie;
— 2825 lei pentru luna mai şi in continuare.

Faceti-vă deci, din pornire bine, toate, socotelile.

Linia unui partid nu poate fi deviată de pumni

După atentatul asupra liderului Partidului Liber Republican, un deputat, şef de partid — agresat în plină stradă • Agresorul dispare cu o Dacie gri de Prahova • „Corigentele” Guvernului — mobilul incidentului? • Unde sînt „gorilele” parlamentarilor?

Domnul profesor ŞTEFAN CAZIMIR, deputat care a dat culoare Parlamentului, şi care in ultima vreme a „amendat” cu causticitate politica Guvernului a fost, zilele trecute, victima unui incident… pugilistic.

— Ce s-a întimplat. domnule profesor?
— Miercuri, in jurul orei 17,43, la coltul străzilor Maria Rosetti şi Sf. Spiridon, un tip de vreo 15 de ani mi-a aplicat o lovitură cu pumnul in arcadă. Am ripostat, cu o atitudine pe care nu mi-o credeam in fire, adică in acelaşi mod cu agresorul, dar in maxilar. Cu toate că n-am mai fost pus în astfel de situaţii se pare că am lovit destul de bine intrucit adversarul, cu singele curgind din gură, era să cadă. L-a susţinut in ultimul moment un alt individ, care tocmai işi parcase Dacia gri cu număr de Prahova în apropiere. S-a oferit chiar să-l transporte pe agresor la spital. I-am mulţumit şi l-am rugat să-mi telefoneze pentru a afla ce s-a mai intimplat. N -am primit nici o veste, ceea ce mă face să cred că ar putea fi complice. Dar atunci de ce nu a terminat el treaba începută de celălalt? Nici mie nu mi-e prea clar.

— Puteţi deduce mobilul agresiunii?
— După conflict individul a îndrugat ceva de „corigentele” Guvernului. E vorba, cred, de critica pe care am făcut-o in Parlament în legătură cu o anumită oportunitate şi decentă a Puterii cînd a semnat tratatul cu sovieticii, la citeva zile după referendumul din Basarabia.

— Distingeţi o notă de premeditare, în genul acţiunilor de „luxare” a opoziţiei?
— Nu, nu-i pot atribui această tentă din simplul motiv că traseul meu de miercuri prin oraş a fost întimplător şi nu obişnuit.

— Această lovitură in… cap, va avea vreo repercusiune a-supra liniei Partidului Liber-Schimbist?
— Dimpotrivă, îmi oferă motive de curaj suplimentar. Felul cum am ripostat (şi aici îmi dau o notă bună) demonstrează că ştiu să mă apăr. Linia partidului se va menţine în aceiaşi parametri.

Răzvan MITROI

Ziarul Libertatea din 9 aprilie 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 9 aprilie 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

• „RĂZBOIUL DINTRE PUTERILE AXEI Şl IUGOSLAVIA A ÎNCEPUT”. Armata germană a trecut frontiera iugoslavă duminică la ora 6 dim. Trupele germane înaintează în Iugoslavia şi în Grecia, Belgradul puternic bombardat. Numeroase avioane iugoslave doborâte şi distruse. Avioane iugoslave au bombardat Sofia si Kustendil. Aerodromurile din Iugoslavia ocupate de englezi. Trupe greceşti atacate de trupele germane pe frontiera Traciei şi Macedoniei. Protestul guvernului român faţă de atacurile jugoslave împotriva unor localităţi din Banat • LA MOSCOVA a fost semnat în 5 aprilie un pact de amiciţie şi neagresiune între guvernul Uniunii Sovietice şi Iugoslavia • CUM ÎNTREVĂD ENGLEZII debarcarea pe coasta Ior. Un senzaţional articol din ziarul londonez „Dailly Mail” • REGLEMENTAREA PRETURILOR. Limitarea dreptului de beneficiu în vânzarea mărfurilor • „CUM SE POARTĂ UNGURII CU ROMÂNII DIN ARDEALUL CEDAT?”. Ziarul „Universul” publică o relatare de la Piatra Neamţ • MINISTRUL DE EXTERNE JAPONEZ, d. Yosouke Matsuoka a făcut o vizită la Berlin, în cadrul unui turneu ce include Roma si Moscova. „Japonia va rămine totdeauna alături de Germania şi Italia”, a declarat el reprezentanţilor presei germane şi italiene.

Rubrica realizată de Ion BUTNARU