Publicat: 9 Aprilie, 2018 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1993?

DE LA O ZI LA ALTA

ALI BABA Şl CEI 46 TURIŞTI ROMANI
CRUCI PE DRUMUL BIŞNIŢEI
CURSĂ TRAGICĂ BUCUREŞTI - ISTAMBUL
Ciocnindu-se cu un autotren bulgăresc pe podul de peste Iantra, autocarul firmei ALI BABA, cu 48 de persoane la bord, a fost proiectat în rîu de la înălţimea de peste 25 metri. Numărul morţilor este pînă în prezent de 28. Majoritatea s-au înecat în apa rîului, încercînd să se salveze.
A FOST NEVOIE DE ACEASTA TRAGEDIE CA SA SE SESIZEZE GRAVELE NEREGULI DIN ACEST SISTEM AL TRAFICULUI BIŞNIŢĂRESC, UNDE AGENŢILOR DE TURISM NICI NU LE TRECE PRIN CAP SĂ-ŞI ASIGURE PASAGERII
Cine şi cum îi va despăgubi pe supravieţuitori şi familiile celor decedaţi în prăpastia de la Biala? Când se va reglementa sistemul asigurări lor şi pe „relaţia est" ?
AMATORISM ŞI NEGLIJENŢĂ!
O INCREDIBILA DOVADA DE AMATORISM ŞI NEGLIJENŢĂ AU DAT AUTORITĂŢILE BULGARE ÎN ORGANIZAREA ACŢIUNILOR DE SALVARE. CULMEA A CONSTITUIT-O NELUAREA NICI UNOR MĂSURI DE PROTECŢIE A ZONEI DE INTERVENŢIE ÎN TIMPUL ÎNCERCĂRILOR DE SCOATERE A EPAVEI AUTOBUZULUI DIN RÂU: UN ALT AUTOCAMION A IZBIT ÎN PLIN MACARAUA, ARUNCÂND-O ŞI PE ACEASTA ÎN PRĂPASTIE !

Corespondenţă specială din Sofia de la BOIKO NIKOLOV:

"Cel mai grav accident rutier din Bulgaria - 28 morţi, cea mai mare parte români!"
Cel mai grav accident rutier din Bulgaria din toate timpurile a avut loc miercuri, 7 aprilie, victimele fiind în cea mai mare parte români, din care 9 femei.
Accidentul s-a produs miercuri, Ia ora 11,45 pe şoseaua care duce de la Ruse spre Veliko Tirnovo, în Bulgaria de Nord, autobuzul căzînd în rîul Iantra, de la o înălţime de peste 20 de metri. Era un autobuz MAN, aparţinînd firmei turceşti „ALI BABA“, cu 48 pasageri la bord, din care 39 români, 4 din Republica Moldova şi 3 turci.
Autobuzul se afla pe o porţiune din şosea care avea restricţie de viteză (40 km/h), dar, evident, nerespectată de nimeni, în timp ce un camion greu bulgar, marca Skoda, înmatriculat în oraşul Gabrovo, a încercat să-I depăşească pe podul de la Iantra.
În momentul în care camionul se afla paralel cu autobuzul, viteza a 3-a a refuzat să mai funcţioneze, în acel moment, din faţă a apărut un alt autobuz, bulgar, care a intrat în camion. Remorca camionului a atins autobuzul, aruncîndu-l în rîu, acesta aterizînd cu roţile în sus.
 Singurele persoane care şansa să supravieţuiască au fost cele în partea dreaptă, fiind ejectate, prin geamuri, din autobuz.
Către ora 17, un nou accident a avut loc în acelaşi punct. Un camion turcesc care n-a respectat limita de viteză şi nici semnalele poliţiştilor, a intrat în macaraua care tocmai încerca să scoată autobuzul din rîu, sub privirile consternate a circa 300 de persoane.
Cei 20 supravieţuitori ai accidentului sînt spitalizaţi la Biala, Ruse şi Polski Trambesh.
După aprecierea vameşilor bulgari, în autobuz se aflau 46 de persoane, ceea ce face să se creadă că, mai tîrziu, doi auto-stopişti au fost luaţi în autobuz. Sau că două persoane au trecut ilegal frontiera !
În autobuz a fost descoperit şi un paşaport de copil, dar nimeni nu poate confirma dacă s-a aflat şi acesta printre turişti...
- Alte relatări de la locul tragediei în pagina a V-a -

Libertatea din 9 aprilie 1993