Publicat: 9 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 9 aprilie 1994

TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI

EXODUL DIN TELEVIZIUNE

Vestea plecării lui Mihai Tatulici împreună cu alţi vreo sută de angajaţi ai televiziunii române (de stat) la un canal privat nu a stârnit deloc emoţia pe care scontau realizatorii unor emisiuni dintre cele mai controversate. Ba am avut sentimentul că ruptura era acceptată, cu un soi de uşurare, de ambele părţi, uşurarea venind dintr-o tot mai pronunţată contradicţie între o parte şi alta a teleaştilor noştri. Este plecarea lor o pierdere pentru TVR? Desigur că este. Atât Tatulici, cât şi o parte dintre cei ce-l însoţesc au realizat, de-a lungul timpului, emisiuni incitante. Dar la fel de adevărat este că au reuşit, în acelaşi timp, să stârnească şi multă confuzie.

O instituţie constant acuzată de obedienţă faţă de Putere, constant criticată - în direct şi la ore de vârf - de Opoziţie că face permanent jocul guvernanţilor a reuşit să se remarce printr-un puternic tonus de tip "contras" care nu făcea altceva decât să contrazică aceste premise. Agresivitatea - dublată de o remarcabilă confuzie - a unor emisiuni din ultima vreme, suspectate a face parte dintr-un scenariu menit să prezinte instanţelor europene faţa "independentă" a instituţiei a debusolat şi mai mult o masă de telespectatori neobişnuită cu asemenea ruperi de ritm. Un exces de pluralism într-un spaţiu fatalmente limitat tindea să fie mai rău decât consensul dacă nu intervenea acest deznodământ mai puţin aşteptat, prin care apele se aleg, stânga ştie ce face şi poate dreapta, iar dreapta ştie ce face şi poate stânga, în fond, o asemenea diviziune devine benefică în primul rând pentru telespectatorul care, apăsând butonul aparatului său ştie la ce se poate aştepta şi este scutit de surprize, neplăceri şi enervare. Îl vrea pe Borcescu şi teoriile lui - caută TELE 7 ABC. O agrează pe Sanda Vişan - merge la fix pe acelaşi canal al domnului Marcel Avram. Şi aşa mai departe. Singura neclaritate rămâne - oricât ar părea de paradoxal - în cazul dlui Tatulici. 
Proteismul său funciar pare să poată fi cu greu delimitat de sine însuşi şi de influenţele exterioare. Domnia sa este la fel de potrivit şi pe TVR 1, şi pe TVR 2, chiar şi la SOTI, aşa încât prezenţa sa pe TELE 7 ABC apare în acelaşi timp firească şi aleatorie.

Exodul din Televiziune lasă un loc gol într-o parte a eşichierului, umplându-l însă în cealaltă. Îmi apare ca un proces firesc, de delimitare şi de nuanţare din care telespectatorul nu are nimic de pierdut.

Octavian ANDRONIC


INTERVIUL DE SÂMBĂTĂ
PETRE ANGHEL: "SIMT DUHUL SFÂNT DEASUPRA CAPULUI"...

- Cum aţi împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani?
- Cea mai mare bucurie a mea, la o jumătate de secol, este că sunt viu: fizic, moral şi intelectual.

- Ce aţi făcut în ultimii aproape cinci ani?
- Am înfiinţat "Societatea de Mâine".

- Ce este astăzi "Societatea de Mâine"?
- Un grup de artişti şi alţi intelectuali care se întâlnesc periodic să discute asupra zilei de mâine, fără să se subordoneze unei ideologii sau politici.

- Ce îi leagă?    
- Libertatea de opinie şi capacitatea de a dialoga fără prejudecăţi; strădania de a promova valorile culturale, intelectuale şi morale ale poporului român.

- Aţi mai scris ceva după revoluţia din decembrie?
- Am scris romanul "Pui de năpârcă", inspirat chiar din evenimentele de atunci.

- Pentru dv. pictura este un hobby?
- Este o profesie pe care o privesc cu toată seriozitatea. Chiar dacă pare pretenţios, când pictez simt un duh sfânt deasupra capului.            

Ion BUTNARU

Funar se antrenează pentru “Războiul din Golf"

În vederea partidelor de... Golf pe care urmează să le susţină cu disidenţii din propria sa formaţiune şi cu "simpatizanţii" celor două circuite - CARITAS şi GERALD - în care PUNR s-a implicat până peste cap.

Pentru a ieşi din această "încurcătură" dl Funar are nevoie de câteva lovituri bine ţintite.

Desen de Dan Silviu TURCULEŢ


EVRIKA

Scandalul cărnii alterate importate din Olanda este un nou "leuconostoc". Carnea "infestată" de condeiul câtorva ziarişti urechişti, era de fapt de primă calitate şi ca să fie toată lumea liniştită, după prelucrarea în conserve a fost integral exportată. Nimeni nu a reclamat nimic, doar S.R.S. şi fruntaşul Marinică I. s-au supărat iar pe "Prodexport".