Publicat: 9 Iunie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?

SENZAŢIONAL

AGENTUL "MARA" - MISIUNE DE IDENTIFICARE

Fosta securitate are detaşamente de... pedeapsă!

• Ipoteza - incredibilă la prima vedere - este avansată de un cunoscător al mediului: Pavel Haiducu, fost agent secret şi prezumtiv autor al tentativei de asasinat împotriva lui Virgil Tănase
Dl Forestier nu se teme decât pentru familia sa...
Vă mai amintiţi episodul din anii ’80, cu ofiţerul de securitate Pavel Haiducu, trimis cu acoperire în Franţa pentru a-i lichida pe Virgil Tănase şi Paul Goma. Operaţiunea - demontată de serviciile franceze - a avut efecte devastatoare pentru cariera internaţională a lui Ceauşescu: Mitterrand şi-a anulat vizita în România şi de atunci înainte nici un şef de stat important n-a mai venit la Bucureşti şi nici Ceauşescu n-a mai fost plimbat cu vreo caleaşcă regală.

Condamnat la moarte în contumacie pentru "defecţiunea" sa, lui Pavel Haiducu i s-a confecţionat o altă identitate, şi-a făcut o familie şi o carieră în Franţa. A reapărut în prim-plan la televiziunea franceză în timpul Revoluţiei, după care a început să călătorească frecvent în România în interes de afaceri. A fost intervievat în mai multe rânduri în ţară (prima dată chiar în ziarul nostru) şi figurează chiar şi într-un antologic film documentar despre spioni si spionaj.

Zilele trecute dl Mathieu Forestier - cum se numeşte acum - ne-a vizitat la redacţie, relatându-ne un episod de-a dreptul incredibil, dar despre a cărui autenticitate domnia sa susţine că deţine probe concrete. Despre ce este vorba: în mai multe rânduri a primit, din partea unor grupări de foşti colegi, avertismente şi ameninţări legate atât de gestul său din anii ’80, cât şi de declaraţiile pe care le-a făcut ulterior. Nu le-a luat în seamă până de curând...

În toamna anului trecut a cunoscut - absolut întâmplător, credea el - la Intercontinental o tânără cântăreaţă. Idila s-a legat în mod aproape natural. Se vedeau în ţară sau în străinătate - când domnişoara cu pricina făcea turnee, în special în Italia. Convins de faptul că talentul ei merită mai mult, a invitat-o, în urmă cu vreo două luni, în Franţa, pentru a o pune în legătură cu impresari şi case de înregistrări din Paris. Sejurul parizian a marcat însă o stranie schimbare în atitudinea fetei. Deodată nu mai părea a fi nici îndrăgostită şi nici interesată de cariera sa muzicală. Un singur lucru o preocupa: situaţia... locativă a dlui Forestier. Unde locuieşte, unde i se află familia - soţia şi cele două fiice... Acesta era, însă - din motive lesne de înţeles - secretul cel mai bine păstrat al fostului agent de securitate Pavel Haiducu. A mai sesizat că domnişoara Mara - acesta era numele de scenă al fetei - încearcă să afle alte lucruri despre el de la prieteni şi de la cercurile pe care le frecventa la Paris. Pentru ca într-o bună zi Mara să dispară şi să nu mai dea nici un semn.

Octavian ANDRONIC

​Continuare in numărul de mâine


DE LA O ZI LA ALTA

AM AFLAT CINE A "MONTAT" CONSPIRAŢIA ÎMPOTRIVA PREŞEDINTELUI:

O "revoluţionară" - fostă infractoare amnistiată, 

CREDITUL DE 175 MILIOANE DOLARI DE LA BANCA MONDIALĂ PRIMIT IERI, VA ROTUNJI PROGRAMUL DE MODERNIZARE A ENERGETICII

Se vor reduce importurile de ţiţei şi gaze ale ţării până în anul 2000, cu 395 milioane dolari.
Deşi Parlamentul n-a pus încă sub control Radiodifuziunea şi Televiziunea,

EUGEN PREDA, DIRECTORUL INSTITUŢIEI DIN STRADA NUFERILOR, A PRIMIT CARTONAŞUL GALBEN DIN PARTEA SENATULUI Şl CAMEREI DEPUTAŢILOR!

Împricinatul a primit vestea la Strasbourg
Am trăit s-o vedem şi pe asta!

PATRIARHIA REVENDICĂ PARLAMENTULUI... CLĂDIREA PARLAMENTULUI

Suntem în posesia unei voluminoase corespondenţe purtate între Cancelaria Sfântului Sinod a Patriarhiei Române şi Departamentul tehnic al Camerei Deputaţilor "pe tema" cererii formulate de însuşi Preafericitul Teoctist cu privire la atribuirea "imobilului denumit Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei". Demonstraţia solicitantului cuprinde 11 file mărunt dactilografiate, iar contraargumentaţia doar două. Interesant este că arbitrajul a fost încredinţat Guvernului! Vom reveni cu lux de amănunte. (R. C.).

EXCLUSIV

Prinţul Albert de Monaco la Bucureşti

"Ar fi trebuit să vin aici mai demult"

Nu în fiecare zi se iveşte ocazia unui lejer tete-a-tete cu un prinţ în carne şi oase. Albert de Monaco a lăsat, în principatul al cărui prinţ moştenitor este rigiditatea protocolului preferând un flirt eleant cu "Libertatea". Căci, dincolo de eleganţa tipic pariziană, se ghicea în zâmbet şi în albastrul ochilor săi bărbatul galant care face deliciul evenimentelor mondene din high-life-ul occidental.

- Ce ştiaţi despre România înainte de a veni aici?
- Vizita în ţara dv. am început-o  astăzi (ieri, n.n.) de dimineaţă la Sibiu. Mi s-a părut deosebit de interesant şi cu totul nou ce am văzut aici. Dorinţa mea este să-mi dau seama cum pot fi ajutate orfelinatele, şcolile, oamenii care îndrumă activitatea în asemenea instituţii. Cred acum că ar fi trebuit să vin mai demult în România, o ţară despre care nu ştiam mare lucru. Auzisem doar de ceea ce a fost aici, comunism, o cu totul şi cu totul altă lume.

- Cine se făcea "vinovat" de o atare imagine?
- Ştiţi presa este aceeaşi pretutindeni, la noi, în Monaco, sau în Franţa. S-au spus şi se spun multe lucruri, unele bune, altele mai puţin favorabile. În ultimul timp imaginea s-a schimbat.

Faptul că sunt aici înseamnă că îmi place, la fel de mult ca şi discuţia cu dv...

Iulia TÂLVESCU


Ortodoxia prăznuieşte, azi, ÎNĂLŢAREA
​ROMÂNII OMAGIAZĂ ŞI EROII NEAMULUI

Tag-uri Nume: