27 octombrie 2021

Remember 9 mai 1991 – Presa acum 30 de ani

Libertatea
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1991

De la o zi la alta

• ORDINE DE ZI. Şedinţa de ieri a Guvernului a discutat o serie de proiecte de legi, între care și cel de organizare și dezvoltare a activităţii de cercetare ştiinţifică și cel de sancţionare mai aspră a activităţilor comerciale ilicite. Parcă am auzit ceva şi despre autostrada Transeuropeană, tronsonul pînă la Fundulea • PARLAMENTARI BALCANICI. Pe deplin integrati în comunitatea balcanică (și asta nu de azi de ieri), am găzduit reuniunea Comisiilor pentru politică externă ale parlamentelor din Balcani. S-a hotărit că Bucureștiul să predea ştafeta Atenei, pentru următoarea reuniune • … ŞI PARLAMENTARI ATLANTICI. Au fost în vizită la Senat membrii subcomisiei pentru Europa de Est şi U.R.S.S. ai adunării parlamentare a NATO, unde au aflat cîte ceva despre intențiile. noastre de viitor legate de blocurile militare • CASA AMERICII LATINE. Aflaţi în vizită la Cotroceni, parlamentarii venezueleni au adus vorba despre intenția de deschidere a unei Case a Americii Latine la Bucureşti, anul viitor, cînd se împlinesc 500 de ani de la descoperirea continentului lor. Astfel de Case mai sînt doar la Paris, Madrid și Roma • MINTEA, DE PE URMĂ. Revenit în fata deputatilor și senatorilor noştri reuniţi la Constituantă, după aproape sase luni, profesorul Rugină le-a vorbit cu schepsis despre un anumit cod de deontologie al parlamentului, spunând și ceva despre mintea românului cea de pe urmă. N-a fost prea clar la ce s-a referit. • PROTEST LA AMBASADĂ. În fața ambasadei americane a avut loc un miting de protest care cerea urgentarea acordării vizelor pentru copiii înfiaţi. Funcţionarii ambasadei au răspuns că e nevoie de timp pentru verificări. Nu cumva pentru a se vedea dacă au fost… membri de partid? (And. O.)

O.K.

Se pare că buni enoriaşi, membrii UDMR îşi urmează păstorul, respectînd principiul: să faci ce zice popa şi să nu zici ce face popa (Tokes, desigur).

K.O.

Dumitru Dincă, vajnicul nostru luptător pentru democraţie s-a afirmat din nou, depunînd o plîngere la filiala românească a Amnesty International, înainte ca aceasta să se… constituie!

EVRIKA

Se spune că primarul Washingtonului ar fi luat legătura cu Baroul avocaţilor din Bucureşti. După ciomăgelile desfăşurate, în apropierea Casei Albe, între democrata politie americană şi protestatarii locali, autorităţile vor să cunoască jurisprudenţa românească, specializată, în ultima vreme în soluţionarea unor asemenea situaţii cu răsunet internaţional. Oricum, trebuie să ţină cont de diferenţele geografice: una e să te bată (ori să baţi) poliţia pe malurile Potomacului şi alta pe malurile Dîmboviţei.

Ziarul Libertatea din 9 mai 1991, pag. 1-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Caricatură de ANDO

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA IN FOC)

„Neliniştile opiniei publice!“

Dl. Pavel Cîmpeanu, sociologul de serviciu al grupării „22“ ne surprinde – a cîta oară? – prin paradoxul concluziilor sale. In ultimul număr (17) al revistei „dialogului social”, dialogul cercetătorului cu alter-ego-ul său depăşeşte limita oricărei logici. Într-un studiu publicat pe trei coloane şi subintitulat, dramatic: „Neliniştile opiniei publice”, sociologul ne informează în prima coloană că dintr-un sondaj efectuat pe cît înţelegem de domnia sa pentru „demisia preşedintelui” nu s-au pronunţat – imaginaţi-vă! – decît 16 procente din intervievaţi, iar împotrivă 84; pentru reîntoarcerea fostului rege ar fi optat 7,5 iar împotrivă 92,5. Pînă aici, rezultatul comunicat ne pare plauzibil şi semnificativ.
Nenorocirea intervine atunci cînd dl. Cîmpeanu ajunge la analiza rezultatelor, concluzionînd în coloana a treia, următoarele: „Sondajul pe care îl comentez arată că peste 70% dintre alegători nu îl mai vor pe actualul preşedinte,iar peste 90% nu îl vor pe fostul rege”. În ce priveşte fostul rege lucrurile sînt clare şi fidele premişei. Dar de unde cele 70 la sută din alegători care nu l-ar mai vrea pe preşedinte? Să fi fost greşeală de tipar, dl Cîmpeanu ar fi trebuit să scrie că îl vor pe preşedinte nu 70 ci peste 80 la sută pentru că domnia sa ne-a informat că acesta este procentul din lotul chestionat care se împotriveşte demisiei preşedintelui.
Nu ştiu cît de adînci sînt neliniştile opiniei publice cu privire la soarta prezidenţiei, dar în ce priveste coerenţa unor asemenea „sociologi” promovaţi la „22“, opinia publică are pentru ce se nelinişti…

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 9 mai 1991, pag. a 2-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 9 mai 1991, pag. a 3-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Ziarul Libertatea din 9 mai 1991, pag. a 4-a ▼ Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

• MARE MIŞCARE ÎN ARMATĂ. Avansări în grad la cadrele active • RECUNOAŞTEREA STATULUI CROAT. Într-o telegramă adresată d-lui general Ion Antonescu, dl. dr. Ante Pavlovici subliniază că, în calitatea sa de „cap al Statului liber croat” s-a adresat „Fuehrerului Germaniei si Ducelui Imperiului si Regatului Italiei”, cu rugămintea de a recunoaşte acest stat. „La 15 Aprilie 1941, am primit telegrame (…) prin care ni s-a comunicat că ei recunosc independenţa Statului Croat”. În telegrama adresată de d. general Antonescu se spune: „Vă pot aduce la cunoştinţă că Guvernul Regal Român recunoaşte Statul Independent Croat cu care doreşte să întreţină în noua ordine europeană cele mai strânse si mai bune legături, în toate domeniile” • CONFLICTUL dintre Anglia si Irak va avea urmări grele. Drumul spre Indii în primejdie. Noi debarcări de trupe engleze Ia Basra. Irakul ar fi cerut ajutor Germaniei • „PUNTEA SUSPINELOR, cea mai mare realizare a filmului european îsi începe seria spectacolelor la cinematograful Capitol. Desprins din filele de celebritate mondială ale romanului lui Michel Zevacco, realizat de experienţa consacrată a regizorului Mario Bonnard si interpretat de cele mai sonore nume ale filmului italian (Paola Barbara, Marielle Lotti, Otello Tosso, Erminio Spalla)… PUNTEA SUSPINELOR constituie superlativul eforturilor continentale pe făgaşul greu dar seducător al cinematografiei” • CRONICA MILITARĂ din „Acţiunea”, semnată Maior remarcă, intre altele: „Performanta realizată de armata germană si în Balcani este din nou uluitoare: în trei Săptămîni a învins trei armate” • VIZITA dnei General Maria Antonescu la Topoloveni, Câmpulung si Stoeneşti • TRECEREA D-LUI STALIN la conducerea guvernului sovietic dovedeşte seriozitatea situatiei subliniază ziarul bulgar „Slovo” • „POPOARELE ASIATICE SUNT ALĂTURI DE IRAK”. Moţiunea Ligii pentru independenta Indiilor

Rubrică realizată de Ion BUTNARU

S-a constituit Biroul Executiv al Guvernului

Potrivit hotărîrii semnate de primul ministru Biroul are următoarea componenţă: Petre Roman, prim-ministru, Adrian Severin, ministru asistent al primului ministru pentru reformă şi relaţia cu Parlamentul, Dan Mircea Popescu, ministru de stat, însărcinat cu calitatea vieţii şi protecţia socială, Eugen Dijmărescu, ministru de stat – ministru al economiei şi finanţelor, Victor Babiuc, ministrul justiţiei, Doru Viorel Ursu, ministrul de interne, gen. maior Constantin Niculae Spiroiu, ministrul apărării naţionale şi Victor Stănculescu, ministrul industriei.
Biroul Executiv al Guvernului asigură rezolvarea operativă a problemelor, curente si urmărirea ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse de guvern.