Publicat: 9 Septembrie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 9 septembrie 19948

 

Dispusă să ne dea o mână de ajutor

FRANŢA SE OFERĂ CA MEDIATOR AL RELAŢIILOR ROMÂNO-UNGARE

A doua zi a vizitei la Bucureşti a ministrului francez de externe, Alain Juppe, a abundat de noutăţi vizând ceea ce oaspetele francez a numit "actualul statut privilegiat al relaţiilor dintre ţările noastre".

Domnul AIain Juppe, un distins oaspete pari­zian al "micului Paris"

În cadrul conferinţei de presă des­făşurate ieri, la orele prânzului, la se­diul MAE, dl Alain Juppe a fost de-a dreptul bombardat cu întrebări referi­toare la preconizatul şi mult discutatul Tratat politic româno-maghiar. Cu... diplomaţie, dl Juppe a remarcat că "Franţa poate fi un mediator în relaţiile României cu Ungaria. Viitorul tratat politic, se va circumscrie iniţiativei me­nite asigurării stabilităţii în zonă con­form planului Baladur“.

Totodată, dl Juppe s-a arătat mulţu­mit de întrevederile avute cu primul ministru Nicolae Văcăroiu şi preşedin­tele Ion lliescu întrucât "s-au concre­tizat posibilităţi coerente de colaborare în domeniul economic”. Ministrul fran­cez de externe a reiterat sprijinul pe care ţara sa îl poate acorda României pentru integrarea sa mai rapidă în Co­munitatea Europeană. Sprijinul, a de­clarat dl Juppe, depinde de "contextul general din Europa de Est, Franţa ne­fiind partizana integrării separate a statelor din zonă”. Optimismul mani­festat de responsabilul diplomaţiei fran­ceze este încurajator şi de bun augur, domnia sa declarând că "România şi Ungaria sunt primele avute în vedere de către ţările comunitare".

Iulia TÂLVESCU
Foto: Gabriel MIRON

 

O reuşită de care ne vom aminti peste ani

KILIMANJARO, CUCERIT DE CINCI ROMANI

Cei cinci bucureşteni, al căror riume va fi, de acum încolo, indisolubil legat de ascensiunea vulcanului Kilimanjaro (5 895 metri), cel mai înalt vârf muntos din Africa sunt: Marian Curculescu, 39 de ani, tehnolog film; Radu Penicescu, 25 de ani, inginer constructor; Răzvan Mirea, 23 de ani, student; David Neacşu, 34 de ani, ghid montan ; Mircea Pavel, 47 de ani, mecanic auto. Între sponsorii expediţiei, dl Crin Halaicu, ce a contribuit cu 200 de dolari.

 

•29 iulie —avionul ce a - transportat "schirnbuI" personalului militar sanitar pentru spitalul din Mogadiscio — So­malia, i-a transportat, şi pe cei cinci, după care aceştia şi-au urmat drumul pe calea aerului/până în Kenya. După aşezarea taberei la poalele vulcanului

acoperit etern de zăpadă, au urmat cele trei zile decisive. În prima, urcuşul până la 3 800 de metri s-a dovedit, relativ uşor. A urmat apoi ascensiu­nea până la 4 700 de metri. Aerul de­venea tot mai rarefiat. încă o zi se scursese pe nesimţite.

"După doar câteva ore de odihnă,

la ora unu noaptea, am plecat cu toţii spre vârf" ne-a declarat organizatorul expediţiei, Marian Curculescu. "Erau —15 grade C, dar din fericire vântul nu bătea. La 5 700 de metri zăpezilese transformă în gheţuri. În jurul orei opt dimineaţa. împreună cu David Neacşu am atins vârful Uhuru Peak —  5 895 de metri.  Ceilalţi trei au ajuns şi ei în jurul orei 11. În aceeaşi zi am coborât, împreună cu David, la baza de la 1 800 metri. Pe la şapte seara deja eram acolo. Ceilalţi trei însă, au ajuns la miezul nopţii, după 23 de ore de mers continuu".

Cu ajutorai unei românce stabilite în Kenya, Ileana Pereira, cei cinci au fost declaraţi ad-hoc promotori ai tu­rismului românesc acolo, bucurându-se de cazare şi transport gra­tuite' de-a lungul celor trei săptămâni ce au urmat, timp în care au escaladat muntele Kenya şi au vizitat rezerva­ţiile naţionale Meru şi Masai Mara, precum şi parcul naţional Tsavo. Expe­rienţa lor s-a materializat în 15 ore de film video şi 30 rolfilme Kodak.

Viorel CHIFU

 

O.K. Într-un Birou Executiv central al PDSR, intens televizat, pre­mierul Văcăroiu şi-a pledat cau­za privatizării m masă. Nu de alta, dar vine vo­tul din Parlament.

 

ION ILIESCU VA TRAVERSA ATLANTICUL

Informaţii de ultimă oră indică faptul că şeful statului român se pregăteşte ca peste numai câteva săptămâni să efectueze o vizită oficială în SUA. Punctul culminant al preconizatului contact la nivel înalt româno-american va fi pri­mirea preşedintelui lliescu de că­tre preşedintele Clinton, evident la Casa Albă. Primit ieri la Cotro­ceni, Brian Atwood, directorul US AID, i-a transmis preşedintelui ro­mân un mesaj din partea lui Clin­ton în care acesţa pomeneşte de "aşteptata întâlnire”

Localizare: 

Geolocation is -3.0664648, 37.3506658