Publicat: 22 Decembrie, 2016 - 08:44
Share
Revoluția, văzută după doi ani...

În ziua de 22 decembrie 1989, la ora 16,20, din rotativele I. P. "Informaţia" ieşeau primele exemplare ale primului ziar liber al Revoluţiei. 

El se numea la fel ca sentimentul ce ne însufleţise acele ultime 24 de ore: LIBERTATEA.

Trecuse puţin timp de cînd Ceauşescu, huiduit de mulţimea imensă ce invadase Piaţa Palatului, plecase cu elicopterul său alb de pe acoperişul CC-ului într-o direcţie necunoscută şi ziarul acesta, născut ca o minune dintr-o trăire cu sufletul la gură, izbucnit ca o răzbunare din condeie îndelung umilite, devenea primul document scris al Revoluţiei RomĂne, prima sa atestare istorică.

Pe atunci nu ştiam asta, nu aveam timp să ne gîndim la semnificaţiile momentului, după cum nu ştiam nici măcar dacă nu cumva a doua zi, sau în alta, Ceauşescu nu avea să revină şi să facă din acele ceasuri de libertate o amintire dureroasă şi — de ce nu? — tragică.

Ştiam un singur lucru: că trăiam o experienţă extraordinară, unică, şi că tot ce văzusem, tot ce simţisem trebuie spus, pentru întîia dată, cu acele cuvinte — aproape uitate — care exprimau adevărul. 
Exerciţiu la fel de unic ca tot ceea ce se întîmplase, scrierea şi conceperea acestei prime "LIBERTĂŢI" s-au produs ca într-un fel de transă, ca într-un vis prea frumos ca să poată fi real.

Mă gîndesc adeseori la ce a fost atunci şi realizez că toţi cei care ne-am aflat acolo am acţionat sub impulsul unui instinct ancestral, care se confundă cu numele pe care l-a primit foaia de hîrtie spre care s-au îndreptat, lacome, mîinile tuturor acelora ce doreau, cu nesaţ, o confirmare a ceea ce trăiau atunci, în acel ceas de cumpănă al istoriei românilor. 
Atîta tot.

Octavian  ANDRONIC

PS. Scriam aceste rânduri în 1991, la cea de-a doua aniversare a Revoluției.

Localizare: 

Geolocation is 44.4356316713059, 26.0947253963299