Publicat: 16 Februarie, 2017 - 00:00
Cartea din mâneca conservatorilor
Emil merge la razboi!

Punctul pe Y / joi 28 ianuarie 2010 Nr: 2962

Emil merge la razboi!

Micul nostru premier a declarat razboi! Fara CSAT, fara Parlament, doar de capul Guvernului. Guvernul va ataca frontal evaziunea fiscala si este hotarat sa o dovedeasca.

Antievaziunea a luat locul anticoruptiei pentru moment. Coruptia s-a dovedit a fi un inamic perfid, care refuza sa se bata barbateste. Se fofileaza, se da ranita dar nu batuta si este greu sa o apuci de gat si sa-i spui verde in fata: gata! i-ai facut destul de cap! E timpul sa ne lasi! Deocamdata o lasa Guvernul, care-si regrupeaza fortele pentru a se concentra asupra evaziunii.

Cine e si ce vrea aceasta evaziune? Este un fenomen nesimtit, care nu tine cont de faptul ca bugetul are nevoie si de ultimul banut pentru a intretine masinaria executiva greoaie si neperformanta. Dar cum alta nu avem... Ea, evaziunea, se infiltreaza pe traseul dintre agentii economici si stat si provoaca acolo o sumedenie de scurtcircuite: banii, in loc sa se indrepte spre diversele categorii de taxe si impozite, o iau razna si se intorc de unde au plecat sau se ratacesc prin alte buzunare. Unde-s banii? - intreaba politicos zbirii de la Fisc, iar evazionistii ridica din umeri cu prefacuta nedumerire: habar n-avem, erau pe aici, dar nu mai sunt...

Cum va lupta Guvernul cu evazionistii? Dur! Strangandu-i cu usa! Incoltindu-i pe unde-i prinde. Asmutind asupra lor Politia, Garda Financiara, toate celelalte institutii create pentru a le face viata grea celor tentati sa ignore unele dintre nenumaratele prevederi legale menite sa ocroteasca interesele statului.

Este genul clasic de politica stupida si neproductiva. Fac pariu ca dupa ce vor pune mana pe vreo cativa traficanti marunti de tigari, dupa ce vor inchide vreo doi-trei buticari si vor tinti la stalpul infamiei niste IMM-isti disperati, guvernantii se vor declara victoriosi. Ca aceste succese nu vor aduce mare lucru la buget, e alta treaba. Continuu sa cred, ca multi altii mai putin orbiti de propaganda clasica a fiscalistilor, ca cea mai buna metoda nu e constrangerea, ci cointeresarea. Producatorii de bunuri vor fi mai fericiti sa plateasca taxe rezonabile, decat sa consume timp si energie incercand sa fenteze statul. Vor fi mult mai dispusi sa coopereze, decat sa se confrunte. Vor putea sa aibe in stat un partener, constient de faptul ca traieste pe spinarea lor, decat sa-i ajute sa treaca peste dificultatile crizei...

Ar fi insa prea frumos sa fie adevarat. Razboiul e mult mai interesant...

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3151.phtml