Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 13:07

Parlamentul are menirea de a legifera, de o manieră vizionară și asumată care sunt atribuțiile, competențele și prerogativele fiecărei puteri, autorități sau instuții a statului. Parlamentul trebuie să elaboreze legislația primară pentru reforma marilor sisteme publice: administrație, sănătate, învățământ, infrastructura, asistenta socială.

Dar înainte de a-i reforma pe alții, Parlamentul trebuie să înceapă cu propria lui reforma. Trebuie să punem în operă rezultatul referendumului din 2009. Un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari și nu 464 cât sunt în prezent. O mai bună definire a competentelor celor două Camere în procesul legislativ, pentru a nu tergiversa și obstrucționa procesul legislativ. Din punctul meu de vedere, un Parlament unicameral ar fi mult mai eficient. De regulă, bicameralismul este specific statelor federale. Ori România este stat unitar.

O altă prioritate o reprezintă stabilitatea legii în timp prin responsabilizarea corpului legislativ. Avem un repertoriu legislativ de vreo 136.000 acte normative, din care doar 1.925 acte emise în perioada 1864-1989. Cu alte cuvinte, în 28 de ani de democrație originală, am dat de 70 de ori mai multe acte normative decât în cei 125 de ani scurși de la reformele lui Cuza până la Revoluția romană. Nu numai că avem multă maculatura legislativă, dar simțim nevoia să modificăm o lege și de 2-3 ori pe an.

Ceea ce decredibilizeaza procesul legislativ și Parlamentul. 99% din parlamentari votează 99 % din proiectele de lege în necunoștință de cauză. Și nu din vina lor. Vinovat de menținerea în ignoranța a parlamentarilor este Biroul Permanent al Camerei care se întrunește luni la ora 14.00 pentru a face ordinea de zi a ședințelor de Plen de luni ora 16.00 și marți ora 10.00. Evident, că într-o oră, pentru Plenul de luni, sau în 14 ore pentru Plenul de marți, nu poți parcurge în medie 50 de acte normative, nu poți să le documentezi și, cu atât mai puțin, să vii cu amendamente sau modificări. Votul tuturor parlamentarilor este la discreția liderului de grup care nici el habar nu are de legea pentru care cere un vot pentru sau contra colegilor.

Pentru o dezbatere reală și pentru îmbunătățirea procesului legislativ, ar trebui ca Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să stabilească ordinea de zi a ședințelor din Plen cu cel puțin o săptămână înainte. După ce se reformează Parlamentul și implicit se restructurează corpul funcționarilor și personalului TESA supradimensionat la nivelul ambelor Camere, atunci Parlamentul poate să se ocupe și de reformarea altor instituții.

Declaraţie de presa
Deputat independent

Remus Borza