Publicat: 8 August, 2012 - 11:47
Share

În condițiile situației economice dificile a Hidrolectrica, administratorul judiciar, Remus Borza, a solicitat ANRE recunoașterea prețului de cost și reducerea cantității de energie livrate de societate pe piața reglementată, propunând recalibrarea acestei piețe pentru protejarea consumatorilor casnici și a instituțiilor publice și o plafonare a marjelor de adaos practicate de transportatori și distribuitori.

In cadrul intalnirii desfasurate la sediul ANRE, in data de 6 august 2012, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA - Remus Borza; directorul general - Stefan Gheorghe si directorul general adjunct - Dragos Zachia au prezentat presedintelui ANRE - Niculae Havrilet si directorului general ANRE - Viorel Alicusi, situatia economica dificila a Hidroelectrica.

Societatea are datorii de 1 miliard de euro si profituri nerealizate de 1,1 mld euro in ultimii 6 ani in contractele bilaterale si pe piata reglementata, inregistrand pentru prima data de la infiintare pierderi in primul semestru al anului. In luna august se estimeaza un minim istoric al productiei de doar 700 GWh, fata de o medie a ultimilor 10 ani de 1100 GWh. Tot pentru prima data, ponderea productiei livrata pe piata reglementata ajunge la 50% din productia realizata, in conditiile in care pretul de 71 lei/MWh, platit de ANRE,  este sub pretul de cost, de 125 lei MWh, cu efecte negative asupra indicatorilor financiari ai societatii. Situatia economica a Hidroelectrica este cu atat mai dificila ca urmare a secetei prelungite care a dus la scaderea productiei si activarea clauzei de forta majora incepand din 07.08.2012 ora 00.00.

In contextul solicitarilor Hidroelectrica catre ANRE privind recunoasterea pretului de cost si reducerea cantitatii de energie furnizata pe piata reglementata, Remus Borza a identificat ca posibila solutie, care sa conduca la reducerea pierderilor Hidroelectrica, pastrarea in piata reglementata doar a consumatorilor casnici si a institutiilor publice.

In acest moment, piata reglementata este destinata consumatorilor casnici, institutiilor publice si altor consumatori industriali. In total, consumul de energie pe aceasta piata este de 28 TWh, din care doar 12 TWh merg catre consumatori casnici si 8 TWh catre institutii publice. In aceste conditii, piata reglementata poate fi recalibrata la 20 TWh, iar consumatorii industriali sa migreze  de pe piata reglementata, pe piata concurentiala. Reprezentantii Hidroelectrica au aratat ANRE ca Hidroelectrica mai poate vinde la profit 0 doar pentru consumatorii casnici si institutiile publice.
In al doilea rand, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a adus in discutie posibilitatea ca ANRE, in calitate de reglementator al pietei, sa plafoneze adaosurile mari practicate in zona transportului si a distributiei de energie electrica, permitand eliminarea diferentei mari dintre pretul producatorilor de energie si pretul pentru consumatorul final. Reprezentantii Hidroelectrica au aratat ca pretul pe MWh porneste de la Hidroelectrica la 71 de lei, ajunge in cosul pietei reglementate, care cumulează energie termo, nuclear și hidro, la 150 de lei, pentru ca, in final, sa ajunga la consumator cu 440 de lei MWh. In aceasta situatie, diferenta de la 150 de lei la 440 de lei nu se regaseste la producatori, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Termoelectrica, ci in marjele de profit ale transportatorilor de energie, Transelectrica si distribuitorilor Electrica, Eon, Enel și CEZ.
Presedintele ANRE si-a manifestat acordul de principiu in sensul promovarii unui act normativ pana la 1 septembrie, care sa solutioneze solicitarile formulate de Hidroelectrica, avand in vedere importanta strategica a societatii, care are o contributie de 24-30% in productia nationala de energie si realizeaza 80% din serviciile de sistem si de echilibrare.