15 august 2022

Remus Pricopie: NU cred că cele două propuneri legislative, iniţiate de Ministerul Educaţiei, sunt în integralitatea lor în linie cu Proiectul România Educată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: „NU cred că cele două propuneri legislative, iniţiate de Ministerul Educaţiei, sunt în integralitatea lor în linie cu Proiectul România Educată”

Declaraţia rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, privind cele două propuneri legislative, iniţiate de Ministerul Educaţiei:

„NU cred că cele două propuneri legislative, iniţiate de Ministerul Educaţiei, sunt în integralitatea lor în linie cu Proiectul „România Educată”. Lista de neclarităţi este lungă, dar trei teme nu au cum să nu iasă imediat în evidenţă:

(1) nerezolvarea inechităţilor sociale şi a accesului egal la educaţia de calitate,
(2) inexistenţa unei axe morale, a integrităţii şi meritocraţiei academice şi
(3) politizarea fără precedent a sistemului de educaţie.

Dacă aceste trei subiecte nu sunt corectate, am putea ajunge în situaţia să avem două legi „noi” care să nu facă nimic altceva decât să redistribuie politic resursele din sistem, în avantajul „celor de la butoane” şi în detrimentul celor care au nevoie de o şcoală de calitate.

Cred că dezbaterea publică va corecta multe dintre aceste deficienţe, cu condiţia ca această dezbatere să fie una reală, nu un exerciţiu steril de comunicare politică, derulat integral în perioada vacanţei de vară. În opinia mea, fără aceste corecţii, cele două propuneri de legi nu vor trece nici de Parlament, nici de Preşedintele Iohannis.

Am salutat şi salut în continuare conceptul „România Educată” pentru simplul motiv că nu ne mai permitem să înaintăm cu mediocritatea şi politicianismul, care, din păcate, au devenit constante ale politicii din România.

De aceea, noua lege a educaţiei (nu susţin ideea a două legi diferite!) trebuie să fie expresia a ceea ce ne dorim mai bun pentru copiii noştri, nu rezultatul unor contre şi scandaluri politice interminabile. Politicienii trebuie să se ridice la nivelul semnificaţiei istorice a momentului aprobării unei legi de o asemenea însemnătate.

SNSPA va participa la dezbaterea publică pe marginea acestor proiecte de legi. Este singura cale instituţională prin care putem încerca să corectăm ceea ce noi credem că este greşit. În acelaşi timp, vom asculta cu atenţie toate celelalte opinii exprimate, având convingerea că numai prin dialog putem găsi cele mai bune soluţii pentru viitor.”

Sursa foto Facebook Remus Pricopie