8 august 2022

Remus Pricopie: Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declaraţia rectorului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, referitoare la propunerea de modificare a Legii Educaţiei privind amnistierea celor care au plagiat doctorate până în anul 2011:

„Propunerea de modificare a legii educaţiei pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative.
Pe de altă parte, utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu. Nu poţi fi „integru” numai când este vorba despre un oponent, dar să taci când în discuţie este un coleg de partid sau/şi de interese.
Problema plagiatului nu va fi niciodată rezolvată dacă nu este tratată cu seriozitate de către universităţi şi, evident, de către Ministerul Educaţiei, iar instanţele de decizie pe această temă trebuie să fie 100% independente politic.
Probabil mai avem de aşteptat până când aceste criterii vor fi îndeplinite, iar un subiect academic va fi tratat şi rezolvat numai cu instrumente academice. Până atunci, o să tot vedem, pe de o parte, propuneri de modificare a legii educaţiei, care mai de care mai aiuritoare, iar, pe de altă parte, un fel de cruciade împotriva unor plagiatori celebri.
Evident, ambele variante sunt greşite, dar se întâmplă pentru că universităţile, în marea lor majoritate, au ales calea facilă: tăcerea.”