Publicat: 15 Iulie, 2016 - 14:58

Gabriela Szabo și Cosmin Cernat aduc în studioul TVR poveștile performanțelor românești la Jocurile Olimpice de-a lungul vremii, dar și pe protagoniștii acestora. O nouă ediție — duminică, 17 iulie, de la 21.15, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+.

Los Angeles 1984 a rămas în istoria olimpismului românesc ca fiind cea mai de succes participare a delegației României la competiția olimpică, țara noastră încheind competiția pe locul 2 în topul pe națiuni. Cu 53 de medalii câștigate, România s-a clasat atunci imediat după Statele Unite ale Americii. La Seul, în 1998, au fost prezenți 62 de sportivi români, care s-au întors acasă cu 24 de medalii și au obținut locul 8 în clasamentul țărilor prezente.

La Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, România a înregistrat prima sa participare de după căderea comunismului. Ceremonia a fost deschisă de către Regele Juan Carlos I, iar soprana Montserrat Caballe a interpretat celebra piesă Barcelona. A treia ediție a emisiunii ''Drumul spre Glorie' ne poartă, duminică 17 iulie, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, apoi la Seul, în 1988 și, în final, la Barcelona, în 1992. Gabriela Szabo și Cosmin Cernat ne așteaptă să-i cunoaștem pe sportivii de mare valoare ai edițiilor Jocurilor Olimpice din 1984, 1998 și 1992, să le ascultăm poveștile — spuse acum cu o modestie pe măsura talentului lor — și să le aplaudăm încă o dată performanțele.

'Drumul spre glorie' se difuzează și pe 17 iulie, la TVR 1 și TVR HD, precum și online, pe TVR+, de la ora 21.15.

Pe covorul roșu din platoul Televiziunii Române pășesc, în a treia ediție a programului, în lumina reflectoarelor și însoțiți de aplauzele noastre, ale telespectatorilor, alți mari campioni ai României: Nicu Vlad — cel mai mare halterofil român din toate timpurile, participant la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, medaliat cu aur la Los Angeles, argint la Seul și bronz la Atlanta; Vasile Andrei — luptător, medaliat cu aur la lupte greco-romane în 1984, la Los Angeles și cu bronz la Moscova în 1980; Valeria Răcilă Von Groeningen — medaliată cu aur în 1984, la Los Angeles, la simplu vâsle și cu bronz la Moscova; Maricica Puică — cea care a luat aur la atletism 3000 m și bronz la 1500 m, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles; Paula Ivan — atletă laureată cu aur și argint la Seul; Sorin Babii — a reprezentat România la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice și a cucerit, la competiția de tir, medalia de aur la Seul și medalia de bronz la Barcelona; Leonard Doroftei — boxer, medialiat olimpic cu bronz la Barcelona în 1992 și Nicolae Țaga — laureat cu aur și bronz la Barcelona, la canotaj.

Emoțiile vor fi la cote înalte pe 'Drumul spre glorie', emisiunea fiind presărată cu imagini de arhivă, dar și cu testimoniale ale jurnaliștilor Cristian Țopescu, Ion Ghițulescu, Horia Alexandrescu, precum și al cercetătorului științific Pierre de Hillerin.

Cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei — cum a fost desemnată Gabriela Szabo în 1999, alături de jurnalistul Cosmin Cernat, comentator tv pentru opt ediții ale Jocurilor Olimpice, prezintă performanțele românești la edițiile Jocurilor din 1956 până în prezent.

Timp de cinci săptămâni, începând cu 3 iulie, cei doi străbat 'Drumul spre glorie', o emisiune care aduce în fața telespectatorilor TVR 1 și TVR HD, duminica, de la ora 21.15, mari glorii olimpice ale țării noastre. Pasaje fabuloase, memorabile, din istoria Jocurilor Olimpice sunt readuse în memorie prin poveștile spuse chiar de protagoniștii lor.