Publicat: 30 Octombrie, 2018 - 18:51
Share

Din discursul lui Toader la finalul moțiunii simple:

"Prin activitățile pe care le desfășurăm la Ministerul Justiției, mesajul este acela de revenire la normalitate în înfăptuirea Justiției. Revenirea la normalitate, un exemplu, cel mai recent, înseamnă să nu ai un cetățean indiferent de funcție, dacă e primar sau nu, care să îți fie trimis în judecată, să stea în pușcărie și apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 2-3 mii de euro despăgubiri, dar vă rog pe dvs, autorii moțiunii, să spuneți dacă 2-3 mii de euro compensează suferință morală poate și fizică, este un act absolut intolerabil în statul de drept. Dacă ar fi un singur exemplu ar fi bine, din păcate în ultima perioada vedem din ce în mai multe exemple.

Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la una preventivă în care un rol important să îl aibă recuperea prejudiciilor sau confiscarea specială sau extinsă.

Revenirea la normalitate înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO și să oferim despăgubiri.

Pentru multele erori, pentru multele achitări de oameni nevinovați, ați văzut vreun procuror sau judecător care să spună că <<da,am greșit că am trimis în judecată ani de zile sau că l-am condamnat și a stat nevinovat în pușcărie?>> Categoric, nu.

Ați făcut referire la MCV. MCV avea inițial 3 recomandăr. Eu am preluat MCV cu 12 recomandări, nu poate fi decontat altcuiva și cui anume?

Mi s-a reproșat de ce numai după 5 zile am vorbit despre neretroactivitatea ordonanței (pe legile justiției - n.r.. Personal nici nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că e o lege civilă. Toată lumea știe, care știe, că legea civilă nu retroactiveaza, are efecte numai pentru viitor. Eu nu am considerat necesar să spun celor care aplică legea vedeți că este civilă, nu penală.

Gânditi-va la aceia pe care îi vedeam pe Stirbei Vodă (sediul DNA - n.r.) care erau puși in lumina reflectoarelor, să li se spună <<fapta nu există>>... Și noi spunem <<independenta justitiei, nu putem spune de ce s-a gresit, puteti cere despagubiri>>. Să nu ne facem că nu vedem lucrurile mai puțin bune sau alea rele."

Moțiunea simplă, intitulată "Ministrul Justiției, un ministru de nota 4", va fi votată miercuri. 
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: