13 aprilie 2021

Represiunea Chinei nu va descuraja extinderea globală a relațiilor Taiwanului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Represiunea Beijingului nu va opri eforturile Taiwanului de a-și extinde angajamentul internațional, potrivit Ministerul Afacerilor Externe (MOFA) de la Taipei, citat de media locală.

„Vom continua să lucrăm cu alte țări cu aceleași idei pentru a contribui la pace, prosperitate și stabilitate în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al MOFA, Joanne Ou, în cadrul unei conferințe de presă periodice.

Ea răspunde astfel unei declarații emise recent de ministrul de externe chinez Wang Yi, solicitând Washingtonului să nu mai susțină acțiunile „separatiștilor” din Taiwan.

Beijingul nu are dreptul să intervină în interacțiunile Taiwanului cu alte țări și doar guvernul ales din Taiwan  își poate reprezenta poporul pe arena internațională, a spus Ou.

„Represiunea Chinei nu va schimba hotărârea Taiwanului de a se deschide spre lume”, a spus ea.

Mai mult, suprimarea de către guvernul chinez a Taiwanului nu este utilă pentru dezvoltarea relațiilor noastre, a spus Ou.

Beijingul vede Taiwanul ca parte a teritoriului său și consideră angajamentele internaționale ale Taiwanului, în special cele cu implicații de suveranitate, ca încercări de separare de China.

Cu toate acestea, Ou a spus că Republica Chineză (Taiwan) este un stat suveran independent și nu face parte din China.

Între timp, Alexander Yui, Directorul General pentru America Latină si Caraibi in minister, a condamnat Beijingul pentru ceea ce el a numit „agresiunea”, care a perturbat planul Taiwanului de a înființa un birou în țara caraibeană Guyana.

Pe 4 februarie, Guyana a anulat în grabă un acord care i-ar fi permis Taiwanului să își stabilească un birou acolo, la mai puțin de 24 de ore după ce guvernul taiwanez a anunțat inițiativa.

Ideea biroului taiwanez din Guyana a fost să contribuie la promovarea și facilitarea comerțului și investițiilor bilaterale, a declarat Yui marți în cadrul ședinței de presă a ministerului, ca răspuns la întrebările reporterilor pe această temă.

„Personalul diplomatic taiwanez va face tot posibilul pentru a contracara represiunea Chinei, care a fost întotdeauna o problemă”, a spus Yui.