Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 11:38

Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, format din militari români şi străini. Comandament NATO pentru care România şi-a asumat rolul de stat-gazdă şi naţiune-cadru. Detaşamentul este comandat de generalul de brigadă Daniel PETRESCU, comandantul diviziei, veteran al teatrelor de operații din Irak, Afganistan și Balcanii de Vest.
Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est participă cu reprezentanţi ai naţiunilor aliate: Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. 
Aflat sub conducerea Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est contribuie la consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul unei operaţii de tip Articol 5 pentru apărarea teritoriilor şi a cetăţenilor României şi Bulgariei. Prin eforturile integrate ale României şi ale naţiunilor aliate participante, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est va atinge Capacitatea Operaţională Completă în primăvara anului viitor. 

Defilează acum detaşamentul format din militarii Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, comandat de colonelul Cristian DAN, comandantul brigăzii, absolvent al Colegiului de Război al Armatei SUA și veteran al teatrelor de operații Irak și Afganistan. În acest an, alături de militarii români, defilează şi militari străini din compunerea comandamentului.
Brigada multinaţională de la Craiova s-a înfiinţat în urma deciziilor luate de NATO la summit-ul de la Varşovia din anul 2016. Personalul comandamentului brigăzii este constituit din militari români, în proporţie de 85%, şi din militari ai altor state membre ale NATO, în proporţie de 15%. Nouă state membre, Bulgaria, Canada, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia şi Spania, contribuie cu personal la încadrarea acestui comandament NATO. Brigada are în compunere şi afiliere unităţi de manevră şi sprijin, dispuse atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state membre NATO.
La data de 15 iulie, a avut loc ceremonia de activare a comandamentului, eveniment care a reprezentat integrarea oficială a structurii în pachetul de Forţe NATO ca parte integrantă a prezenţei înaintate adaptate în Sud-Estul Alianţei.
 
Şi în acest an, Armata Poloniei este reprezentată la parada de la Bucureşti. Comandantul detaşamentului este maiorul Pavel ȚUPA.
Detaşamentul polonez este format din militari ai Brigăzii 17 Mecanizată a Voievodatului Wielkopolskie şi din Brigada 10 Logistică. 
Brigada a 17-a Mecanizată este dotată cu  echipamentele cele mai noi care se află în acest moment în înzestrarea Armatei Poloneze. De asemenea, militarii brigăzii au participat la misiuni în Ciad şi Afganistan.
Brigada 10 Logistică a participat la încheierea misiunii ISAF din Afganistan. De asemenea, militarii acesteia au participat la misiuni în cadrul SFOR, în Bosnia şi Herţegovina, UNIFIL, în Liban, şi UNDOF, în regiunea Golan din Siria.

Participarea militarilor bulgari la parada organizată de Ziua Națională a României a devenit deja o tradiţie. Detaşamentul este constituit din militari din cadrul Batalionului 38 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 2 Mecanizată din Stara Zagora și este comandat de locotenentul Dimov Vladimir STATEV.
Batalionul a fost dislocat şi a participat la numeroase misiuni în Irak şi Afganistan.

    Militarii din detașamentul canadian, comandat de maiorul Christian ROSCIUS, fac parte din forțele canadiene dislocate la Baza aeriană “Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa participante la misiunea de Poliţie Aeriană. În prezent, 135 de militari canadieni şi 4 avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviației Regale Canadiene execută în țara noastră misiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO, în cadrul operațiunii REASSURANCE.

Detaşamentul francez participant la parada militară națională reprezintă Academia Militară din Franţa și este comandat de locotenent-colonelul Edouard LE JARIEL DES CHATELETS.
 Academia Militară este constituită din Academia Militară de la Saint Cyr, instituţie prestigioasă cu o tradiţie de peste 200 ani, și Şcoala de Arme Întrunite, înfiinţată în 1961. În fruntea detașamentului francez format din 24 de cadeţi de la Şcoala de Arme Întrunite se află trei ofițeri, cu o vastă experienţă internaţională, în special în teatrele de operaţii din Africa.

Detaşamentul Armatei Republicii Federale Germania, alcătuit din militari ai Diviziei Forţelor de Reacţie Rapidă, este comandat de căpitanul Christian JOHN.
Pentru extinderea interoperabilităţii dintre Armata României și Armata Republicii Federale Germania, Divizia Forţelor de Reacţie Rapidă şi Brigada 81 Mecanizată, Batalionul 52 Geniu, un pluton cercetare şi un pluton protecţie NBC s-au instruit în comun anul acesta, urmând ca, în viitor exercițiile comune să continue. 

Republica Elenă participă la parada militară națională cu un detaşament reprezentativ compus din ofiţeri ai Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre, comandat de locotenentul Georgios VAITSIS.
Ofiţerii sunt absolvenţi ai Academiilor Militare Navale, Aeriene şi Terestre din Grecia și provin de la unităţi de luptă ale Forţelor Militare Elene. 

Defilează în continuare detaşamentul italian de gardă, comandat de căpitanul Luigi IENCO. Militarii italieni provin din Regimentul 1 “Granatieri di Sardegna”, descendent al “Reggimento delle Guardie”, înfiinţat la 18 aprilie 1659. În ultimii ani, regimentul a participat la operaţii de menţinere a păcii în  Somalia, Bosnia Herţegovina, Albania, în Liban şi Kosovo.

Participă în premieră la parada militară națională un detașament al Forțelor Armate Portugheze, comandat de căpitanul João Petro Santos MARTINS. Purtătorului Drapelului Național al Portugaliei îi urmează trei militari reprezentând cele trei categorii de forte armate: Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale. 

Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze alături de militarii români de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei se află Comandantul Gărzii de Onoare, locotenentul-major Vitalie JOSAN. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de plutonierul Valeriu BĂŢ, iar Drapelul Armatei Naţionale, de sergentul Nicolae MORARI.
Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficiali străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale. 

Pentru a doua oară, participă la parada militară naţională reprezentanţii armatei Slovaciei. Aceştia sunt comandaţi de maiorul Ján POLÁK şi aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.
Garda de onoare executa misiuni la solicitările guvernului slovac şi ale administraţiei locale, cu ocazia ceremoniilor aniversare şi evenimentelor importante de natură socială, politică sau religioasă. Această structură asigură gărzi de onoare pe timpul vizitelor oficiale ale reprezentanţilor guvernelor altor state, pentru membrii de rang înalt ai Parlamentului Republicii Slovacia, pentru reprezentanţii Uniunii Europene, ai NATO şi ai Forţelor Armate din Republica Slovacă.

Defilarea detașamentelor reprezentând armatele străine continuă cu militarii Republicii Turcia comandați de locotenentul Burak YILMAZ. Militarii turci fac parte din Corpul 3, element de bază al Corpului NATO de Reacţie Rapidă Turcia, înfiinţat în anul 1911 şi dislocat în Istanbul din anul 1973.     
    Misiunea Corpului de Reacție Rapidă este similară celorlalte comandamente cu grad gradual de operativitate din cadrul Structurii de Forţe a NATO, fiind la dispoziţia NATO pentru a se disloca în zone de operaţii desemnate de Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

Defilează în continuare detașamentul militar ucrainean, condus de locotenent-colonelul Ivan CHAYKIN. Drapelul de stat al Ucrainei este purtat de cei mai buni cadeţi din cadrul Academiei Militare Odessa, cu experienţă de luptă în cadrul operaţiilor de protecţie a integrităţii teritoriale a Ucrainei.    
Academia Militară Odessa este unica instituţie de învătăţământ superior militar ce asigură pregătirea şi instruirea viitorilor ofiţeri din trupele aeropurtate, infanterie navală, cercetare militară şi forţe speciale, specialişti în logistică şi armament rachete şi artilerie.

Și în acest an participă la parada militară naţională un detaşament al armatei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, comandat de plutonierul Jonathan Andrew LEE.
Vă prezintă onorul militari din cadrul Corpului de tobe al Orchestrei Marinei Regale, înființat la 1664, unitate specializată, de asemenea, în acordarea asistenței medicale, în executarea de transporturi și în acțiuni de decontaminare chimică, biologică, radiologică și nucleară.

Reprezentanții Armatei Statelor Unite ale Americii participă la parada militară națională cu două detașamente.
Primul detașament, comandat de căpitanul John SHELSON, este format din militari ai Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie, “Vanguards”, batalion de infanterie mecanizată, înființat la 1861. În România sunt dislocați peste 250 de militari din cadrul batalionului “Vanguards” care se instruiesc în comun cu militarii români pentru sporirea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate. 
Batalionul este parte a rotaţiei a doua a brigăzii blindate, dislocată în Europa în cadrul Operaţiei NATO “Atlantic Resolve”. Rotaţiile asigură prezenţa americană continuă în Europa care are ca scop împiedicarea oricărei agresiuni împotriva aliaţilor NATO.   
     Al doilea detașament al Armatei Statelor Unite ale Americii, comandat de plutonierul Benjamin ZEIGLER, este compus din militari ai Batalionului 2 Puşcaşi Marini, batalion de infanterie al Corpului de Marină al Statelor Unite cu sediul în Baza Lejeune, Carolina de Nord.  
Din 1990 până în prezent, Batalionul 2 Puşcaşi Marini a executat misiuni în cadrul operaţiilor terestre şi navale din întreaga lume, inclusiv în Golful Persic, Haiti, Kosovo, Yemen, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, batalionul a cooperat cu naţiuni partenere din întreaga lume, cu Japonia, Korea, Filipine, Thailanda, Malaezia, Georgia, Grecia, Spania, Italia, Norvegia, Suedia şi România.