Publicat: 30 Mai, 2019 - 08:11
Share

Reprezentantul Permanent al României la ONU a condamnat exploatarea şi traficul ilegal al resurselor naturale în cadrul reuniunii Grupului de Lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru prevenirea şi rezoluţia conflictelor în Africa

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut miercuri, 29 mai 2019, o intervenţie în cadrul reuniunii Grupului de Lucru Ad-hoc al Consiliului de Securitate al ONU pentru prevenirea şi rezoluţia conflictelor în Africa, condamnând exploatarea şi traficul ilegal al resurselor naturale în Africa.

Diplomatul român a afirmat că exploatarea şi traficul ilegal de resurse naturale reprezintă cauze profunde ale conflictelor în Africa, subliniind angajamentul ţării noastre pentru principiul "soluţii africane la probleme africane" şi importanţa respectării principiului fundamental al păstrării la nivel naţional a deciziei şi leadership-ului în aceste procese. A reamintit faptul că România a introdus în plenul Adunării Generale a ONU, în calitate de Preşedinte al Consiliului UE, rezoluţia adoptată prin consens privind "Rolul diamantelor în alimentarea conflictelor: întreruperea legăturii dintre tranzacţiile ilicite de diamante brute şi conflictele armate", în cadrul Procesului Kimberly şi că a co-sponsorizat rezoluţia Consiliului de Securitate 2357 (2019) - "Să facem armele să tacă în Africa", ce identifică traficul ilicit de resurse printre cauzele profunde ale conflictului în această regiune.

Reprezentantul Permanent al României la ONU a subliniat că, în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission - PBC) în 2018, ţara noastră a promovat activ măsurile de prevenire a conflictelor, inclusiv prin instituţionalizarea întâlnirii anuale a PBC cu Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane.

Evidenţiind că, pentru a putea combate exploatarea şi traficul ilegal de resurse în Africa, este necesară asigurarea stabilităţii regionale, a precizat că "România participă la şase misiuni şi operaţiuni ale ONU în Africa, pe toate palierele principale ale securităţii, în Republica Centrafricană, Mali, Republica Democratică Congo, Darfur, Sudanul de Sud şi Libia şi este singurul stat membru care contribuie cu echipe de protecţie apropiată la misiunile coordonate de Departamentul de Siguranţă şi Securitate al ONU. Începând cu octombrie 2019, România va contribui la misiunea ONU de menţinere a păcii în Mali cu patru elicoptere PUMA şi 120 de soldaţi". A reamintit şi că ţara noastră contribuie deopotrivă la dezvoltarea rezilienţei societale şi sprijină lupta împotriva terorismului, fenomen conectat cu exploatarea şi traficul ilegal de resurse.

Ambasadorul Ion I. Jinga a subliniat că un element esenţial în efortul de combatere a cauzelor profunde ale conflictelor în Africa îl reprezintă investiţiile în pregătirea tinerilor: "România este angajată în revitalizarea legăturilor sale tradiţionale bilaterale cu continentul african şi va continua să ofere oportunităţi de pregătire universitară şi profesională, în vederea dezvoltării resurselor umane din această regiune, atât prin bursele MAE şi ale Guvernului român, cât şi prin programele de pregătire profesională specializată în diverse domenii. România poate oferi expertiză şi consultanţă pentru consolidare şi dezvoltare instituţională, în vederea valorificării capacităţilor în diverse domenii de interes, cum ar fi rezilienţa la dezastre naturale, agricultură, digitalizare, precum şi pentru împărtăşirea de bune practici în procesul de tranziţie la democraţie şi statul de drept".

Reprezentantul Permanent al României la ONU a evidenţiat, totodată, că pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene ţara noastră a promovat un parteneriat egal şi onest cu Africa: "Având o experienţă îndelungată în operaţiuni de menţinere a păcii şi în procese de consolidare a păcii, dar şi în calitate de candidat la un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU, la alegerile care vor avea loc în data de 7 iunie 2019, România rămâne implicată în promovarea păcii în Africa, reafirmându-şi angajamentul pe termen lung pentru pace, justiţie şi dezvoltare şi pentru principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă ("to leave no one behind")".

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: