Publicat: 17 Septembrie, 2019 - 14:00
Share

La 16 septembrie 2019, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion. I. Jinga, a prezentat în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, vorbind în numele Grupului ambasadorilor francofoni de la New York, proiectul de rezoluţie intitulat "Multilingvismul".

Vorbind despre rolul multilingvismului, precum şi conexiunea dintre multilingvism şi multilateralism, diplomatul român a amintit că: "Multilingvismul, pe lângă faptul că este o valoare fundamentală a Organizaţiei, este şi un facilitator al diplomaţiei multilaterale, contribuind la promovarea valorilor Naţiunilor Unite. Multilingvismul facilitează accesul la informaţii, promovează unitatea în diversitate şi protejează şi conservă diversitatea lingvistică şi culturală la nivel global. Efectele multilingvismului sunt tangibile, acesta contribuind la îmbunătăţirea eficienţei, performanţei şi transparenţei ONU".

Prezentând elementele de noutate pe care rezoluţia le introduce, ambasadorul Jinga a menţionat că documentul recunoaşte importanţa din ce în ce mai mare a social media în atingerea unor audienţe largi; că salută utilizarea tehnologiilor inovatoare de traducere, în acelaşi timp, reamintind îndemnul ca toate iniţiativele de folosire a tehnologiei să respecte principiul parităţii între limbile oficiale ale Organizaţiei.

Diplomatul român a punctat, de asemenea, că rezoluţia recunoaşte contribuţia multilingvismului la cei trei piloni ai Naţiunilor Unite: pacea şi securitatea, dezvoltarea şi drepturile omului.
La sfârşitul dezbaterii, Adunarea Generală a adoptat prin consens rezoluţia intitulată "Multilingvismul", care a fost co-sponsorizată de 74 de State Membre.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: