Publicat: 7 Mai, 2019 - 09:47
Share
în cadrul reuniunii Comisiei pentru consolidarea păcii privind Guineea-Bissau

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut, luni, 6 mai 2019, o intervenţie în cadrul reuniunii Comisiei pentru consolidarea păcii (Peacebuilding Commission - PBC) în formatul configuraţiei specifice de ţară privind Guineea-Bissau. La eveniment au participat Observatorul Permanent al ECOWAS la ONU, Directorul Oficiului pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU, Reprezentanţii Permanenţi ai statelor membre ale PBC şi ai celor care se află pe agenda PBC. Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Guineea-Bissau, Jose Viegas Filho, a informat cu privire la situaţia actuală din Guineea-Bissau. 

Ambasadorul român a salutat organizarea reuniunii PBC în vederea analizării eforturilor pentru consolidarea păcii şi a situaţiei politice din Guineea-Bissau, după alegerile parlamentare din data de 10 martie 2019 şi în perioada de pregătire a scrutinului prezidenţial, în contextul procesului de reconfigurare şi tranziţie a UNIOGBIS (Oficiul Integrat al ONU pentru Consolidarea Păcii în Guineea-Bissau), în baza rezoluţiei 2458 (2019) a Consiliului de Securitate al ONU. 

Salutând desfăşurarea în condiţii corecte a scrutinului legislativ şi progresul realizat de Guineea-Bissau pe diverse paliere, precum şi rolul actorilor internaţionali şi regionali în sprijinul acestor procese, Reprezentantul Permanent al României a afirmat că "România are un angajament ferm în favoarea respectării principiului soluţii africane la probleme africane", evidenţiind că, "pentru a fi de durată, procesul de consolidare a păcii în Guineea-Bissau trebuie să se desfăşoare cu păstrarea la nivel naţional a deciziei şi leadership-ului". 

A subliniat, totodată, importanţa activităţii PBC în sprijinul Guineea-Bissau, atât prin rolul consultativ în relaţia cu Consiliul de Securitate al ONU, cât şi prin faptul că reprezintă o platformă de dialog care permite menţinerea atenţiei comunităţii internaţionale asupra priorităţilor de consolidare a păcii din această ţară. În context, a salutat continuarea unuia dintre obiectivele României în anul 2018, când a deţinut Preşedinţia PBC, privind creşterea sinergiei dintre PBC şi Fondul pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Fund - PBF).

Ambasadorul Ion I. Jinga a arătat că România, atât în calitatea sa actuală de Vicepreşedinte al PBC cât şi în capacitate naţională, sprijină Guineea-Bissau în vederea depăşirii provocărilor actuale. Evidenţiind oportunităţile în domeniul universitar şi de pregătire profesională oferite de ţara noastră, a precizat că România poate oferi şi consultanţă pentru dezvoltarea capacităţilor de răspuns şi rezilienţă la dezastre naturale.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: