16 ianuarie 2022

Reprezentare D.G.A. la Conferinţă anuală European Partners against Corruption/European Anti-corruption Network

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Direcţia Generală Anticorupţie, prin reprezentantul său, comisar-şef de poliţie Mihai BARLICI, director al Direcţiei Prevenire, a participat, în perioada 01 – 02 decembrie 2021, la Conferinţa anuală EPAC/EACN (European Partners against Corruption/European Anti-corruption Network) şi Adunarea Generală, organizată la Vilnius, în Lituania.

Printre punctele importante de pe agenda evenimentului s-a aflat concursul de proiecte inovatoare la care reprezentantul D.G.A. a prezentat Proiectul „ANTICOR_INT. O abordare integrată în domeniul anticorupţie”, proiect în curs de derulare, având ca obiectiv general creşterea eficacităţii prevenirii şi investigării infracţiunilor de corupţie şi a conflictelor de interese, inclusiv prin activităţi de pregătire profesională desfăşurate de către reprezentanţii D.G.A., Ministerul Public şi A.N.I., acesta fiind printre cele doar 4 proiecte intrate în concurs.

Cu acest prilej, în cadrul Adunării Generale, au fost organizate alegeri pentru componenţa noului Consiliu de conducere al EPAC/EACN, care va conduce organizaţia în următorii doi ani, context în care domnul comisar-şef de poliţie Mihai BARLICI, director al Direcţiei Prevenire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a fost ales pentru poziţia de vice-preşedinte adjunct, divizia autorităţi anticorupţie. Alături de domnia sa se află domnul Ernst SCHMID, din cadrul Biroului Federal Anticorupţie (BAK), Austria (vice-preşedinte) şi domnul Zydrunas BARTKUS, Serviciul Investigaţii Speciale (STT), Lithuania (preşedinte).

Evenimentul, care a marcat cea de-a XX-a aniversare a EPAC, reprezentând un moment de bilanţ pentru două decenii de activitate a reţelei, dar şi o ocazie pentru a dezbate noi metode de cooperare pentru autorităţile anticorupţie şi de supraveghere a poliţiei în contextul actual, a fost găzduit de Serviciul Special de Investigaţii al Republicii Lituania (STT) şi a constituit o platformă pentru discuţii profesionale şi schimb de experienţă între membrii EPAC/EACN. Reamintim, în context, că Direcţia Generală Anticorupţie este membru al EPAC/EACN din anul 2007, instituţia noastră organizând chiar Conferinţa anuală a reţelei în anul 2010, la Băile Felix – Oradea.

Cele două zile ale conferinţei au reunit reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor europene şi internaţionale – Comisia Europeană, Parchetul European, Europol, OECD etc – şi membri ai EPAC/EACN, pentru a discuta subiecte legate de statul de drept, lupta anticorupţie, independenţa agenţiilor de aplicare a legii, accesul la informaţii.

Partenerii europeni împotriva corupţiei (EPAC) este o reţea independentă, informală, care reuneşte peste 70 de autorităţi anticorupţie şi organisme de supraveghere a poliţiei din ţările membre ale Consiliului Europei. Cu obiectivul general de consolidare a cooperării, EPAC/EACN oferă o platformă pentru practicieni pentru realizarea unui schimb de experienţă şi informaţii în sfera anticorupţie şi a supravegherii poliţiei, să se asiste reciproc şi să susţină implementarea instrumentelor juridice internaţionale.

Suntem încrezători că întâlnirea cu înalţi oficiali şi profesionişti din cadrul autorităţilor anticorupţie şi de supraveghere a poliţiei europene, precum şi poziţia reprezentantului D.G.A. în Comitetul de conducere al EPAC vor aduce inspiraţie şi idei noi pentru cooperare şi parteneriate viitoare.