Publicat: 21 Noiembrie, 2013 - 08:28
Share

Platforma Civică Acțiunea 2012 a depus în Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Printre inițiatorii Legii cadru privind reglementarea statutului cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României se regăsesc 36 de senatori și deputați din partea tuturor partidelor politice: Peia Ninel, Săvoiu Ionuț, Iane Ovidiu, Croitoru Cătălin, Bumbu Octavian, Niță Emil, Adam Ioan, Ochi Ion, Bogdan Diaconu, Suciu Matei din partea PSD, Crăciunescu Grigore, Dolha Mircea, Ciurariu Florin de la PNL, Raețchi Ovidiu și Coman Gheorghe din partea PC, Petru Movilă, Gunia Dragoș, Ardeleanu Sanda-Maria, Turcan Raluca, Andreea Paul, Bogdănici Camelia de la PDL, Grecea Maria, Ciobanu Liliana, Mincă Liliana, Fonta Nuțu, Bujor Marcel de la PP-DD, Remus Cernea de la Partidul Verde, parlamentarii neafiliați Aurelian Mihai, Marian Ion Cristinel, Tănase Răzvan, Tararache Mihai, Dumitru Ovidiu-Ioan, Bucur Constantin Alin, Eugen Tomac, Pușcaș Iacob, precum și un reprezentant al minorităților naționale, Mircovici Niculae.

Bogdan Diaconu, vicepreședintele Comisiei Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat în acest context că inițiativa legislativă aduce mai aproape Republica Moldova de România și reprezintă, totodată, un pas esențial în procesul reunificării celor două state românești.

,,Consider această inițiativă ca fiind o încercare de redare a românilor de dincolo de Prut a drepturilor de care ar fi trebuit să beneficieze dintotdeauna. A te bucura de aceleași drepturi de care se bucură frații tăi, chiar dacă unii au avut șansa istorică de a se numi cetățeni români la ei acasă, ar fi o reușită mai presus de orice critică adusă de scepticii sau criticii politici”, a precizat un alt membru al Comisiei Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Aurelian Mihai.

Co-președintele Platformei Civice Acțiunea 2012, Eugen Popescu, a subliniat necesitatea adoptării de către toți parlamentarii a inițiativei depuse. ,,Este o datorie a tuturor celor care reprezintă statul român în Parlament să voteze acest set de măsuri prin care cele două state românești se vor armoniza pentru ca, în final, să ajungem la ceea ce ne dorim, la reunirea lor, după modelul german”, a menționat acesta.

Principalele prevederi ale inițiativei legislative vizează crearea unei instituții în subordinea primului ministru, care să coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat românesc, obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România de către cetățenii Republicii Moldova, dar și integrarea basarabenilor în viața socio-culturală din România.

Pentru susținerea proiectului legislativ, voluntari ai Platformei Civice Acțiunea 2012 au strâns 117.481 de semnături din toate județele țării, în cadrul campaniei ,,Aducem Basarabia acasă”, desfășurată în perioada aprilie-august 2013.