19 ianuarie 2022

Reşiţa Film Festival prezentat de TIFF, un succes de public

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea de-a treia ediţie Reşiţa Film Festival (3 – 5 septembrie), curatoriată de echipa TIFF, a fost un real succes de public, aplauzele de la sfârşitul fiecărei proiecţii fiind cel mai bun barometru pentru echipa de organizare. Cele 11 filme din program au atras reşiţeni de toate vârstele în toate cele trei locaţii propuse de organizatori: Palatul Cultural, Parcul Tricolorului şi Centrul Civic.

Pentru prima oară, Reşiţa Film Festival s-a desfăşurat în 3 locaţii, atât în interior, cât şi în exterior. Programul bogat a cuprins 10 filme artistice şi un documentar cu fotografii şi imagini spectaculoase despre România sălbatică, o idee a fotografului Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature), realizat cu sprijinul RNP Romsilva şi implementat împreună cu Administraţiile Parcurilor Naturale şi Naţionale. Documentarul a fost foarte bine primit de publicul prezent la proiecţia din Centrul Civic.

În premieră naţională, Reşiţa Film Festival a prezentat în încheierea evenimentului un documentar cu imagini de arhivă din colecţiile private ale cinecluburilor, filmate în anii ’80, realizat de Andrei Bărbărău, cel care a înfiinţat Muzeul Cineastului Amator din Reşiţa. Colajul este făcut din materiale selectate din aceste filme pe peliculă, transformate digital cu sprijinul Banat TV.

Un alt mare succes la publicul reşiţean a avut filmul Complet necunoscuţi, adaptarea românească a celebrului Perfetti Sconosciuti, regizorul (Octavian Strunilă) fiind prezent la proiecţia din Centrul Civic al oraşului. „Veniţi la filme, spuneţi mai departe ceea ce vedeţi, pentru că un oraş creşte şi prin produsele culturale de calitate pe care le oferă locuitorilor lui. Mă bucur foarte mult că sunt aici, că aţi venit în număr mare să vedeţi filmul şi sper să mă întorc anul viitor pentru o ediţie mai mare a festivalului, cu un film nou pe care să-l prezint în faţa dumneavoastră”, a spus Octavian Strunilă înaintea filmului, într-un dialog cu cei prezenţi.

„Sunt bucuros că TIFF a acceptat invitaţia de a se implica, începând cu 2021, în organizarea Reşiţa Film Festival. Am intrat, astfel, într-un cerc select al oraşelor în care TIFF e prezent, alături de Cluj-Napoca, Oradea sau Sibiu, iar asta arată cu adevărat creşterea dimensiunii culturale în oraşul nostru”, a adăugat şi Ioan Popa sâmbătă seara.

„La TIFF adunăm cele mai noi filme ale anului şi încercăm să le aducem în faţa publicului. Am venit anul acesta la Reşiţa cu multe filme româneşti pentru că a fost un an bogat din acest punct de vedere şi am avut de unde alege. Încercăm să ţinem publicul aproape de cinema, aproape de filmul românesc, şi sper ca, în timp, publicul din Reşiţa să înveţe să iubească filmul prezentat pe ecran de cinema din ce în ce mai mult.”

Reşiţa Film Festival a fost organizat de Primăria Reşiţa în colaborare cu Festivalul de Film Transilvania (TIFF) şi se înscrie în seria de evenimente „250 de ani de foc nestins la Reşiţa”. Mai multe detalii se găsesc pe paginile Primăria Reşiţa şi Deschide Reşiţa.