Publicat: 5 Aprilie, 2019 - 10:11

Prezentăm poziția oficială a Rețelei de sănătate REGINA MARIA cu privire la propunerea Ministerului Sănătății referitoare la Proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății.

“Salutăm propunerea Ministerului Sănătății de a reglementa contribuția personală, cu scopul de a acoperi diferența dintre costul decontat de CNAS și costul real al serviciilor medicale private.

Contribuția personală poate reprezenta o sumă plătită în mod direct de pacienți și trebuie privită ca o oportunitate.

Există mai multe categorii de pacienți: cele pentru care această măsură va asigura acces la servicii medicale private mai ieftine și cele cărora le va oferi posibilitatea de a beneficia în continuare de anumite servicii, la specialități medicale unde costul real al acestor servicii este în continuă creștere.

O astfel de reglementare ar avea un impact pozitiv major pentru pacienți, asigurându-le acestora o serie de beneficii, pe mai multe paliere:

Facilitarea accesului la servicii medicale moderne și de calitate – în sistem privat, precum și la cele mai noi soluții de diagnostic și de tratament, aparatură de ultimă generație, condiții de maximă siguranță. Concret, serviciile medicale vor deveni și mai accesibile unui număr mai mare de persoane.
Creșterea standardului de calitate din sectorul medical românesc, în ansamblu. Orice inițiativă de finanțare este binevenită și contribuie la asigurarea unui nivel optim de funcționare a sistemului sanitar.
Susținerea investițiilor în sistemul medical românesc, prin atragerea de noi fonduri, odată cu reglementarea contribuției personale.
 
În plus, introducerea unei astfel de măsuri va echilibra costurile cu forța de muncă și nu numai, costuri care în ultima perioada au adăugat o presiune financiară suplimentară în sistemul medical. În ultimii doi ani, toate cheltuielile din domeniul sănătății au crescut semnificativ – atât în sistemul public, cât și în cel privat, însă finanțarea sistemului nu a crescut proporțional.

Prin urmare, ne manifestăm susținerea față de inițiativa Ministerului Sănătății, precum și deschiderea către un dialog în vederea implementării celor mai bune soluții pentru sistemul medical și pentru pacienții din România.” 

 
 

Tag-uri Institutii: