19 ianuarie 2022

Reținere într-un dosar privind punerea în circulaţie de valori falsificate în formă continuată

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 16.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate în formă continuată, înşelăciune în formă continuată şi efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv, în formă continuată.

În cauză s-a reţinut faptul că, în toamna anului 2021, inculpatul împreună cu alte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul introducerii pe teritoriul României a unor importante cantităţi de valută falsificată, constând în bancnote în cupiurile de 50 şi 100 de euro, provenită din Italia.

Acţionând în cadrul structurii infracţionale organizate, membrii acesteia şi-au împărţit rolurile în vederea derulării eficiente a activităţii infracţionale. Astfel, unul dintre membri avea rolul de a procura pe teritoriul Italiei bancnotele falsificate pe care apoi le remitea, apoi, celorlalţi, în scopul introducerii pe teritoriul României, prin intermediul societăţilor de transport pe ruta Italia-România, acestea fiind disimulate în diferite colete ce conţineau obiecte vestimentare sau alimentare.

Liderul grupării era cel care depozita bancnotele şi care a plasat o parte din acestea, cu ocazia unor schimburi valutare stradale.

La data de 16.11.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a inculpatului, în timp ce preda unei societăţi de transport un colet ce conţinea un număr de 322 de bancnote din cupiura de 50 de euro şi 98 de bancnote din cupiura de 100 de euro.

Ulterior, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat un număr de 6 percheziţii domiciliare, în urma cărora au mai fost ridicate aproximativ 57 de grame de substanţe cu efect psihoactiv, 7 telefoane mobile, 2 tablete, precum şi suma de 1.000 de euro, cu privire la care există suspiciunea că ar fi alcătuită din bancnote contrafăcute.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul reţinut va fi prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor criminalişti şi luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, precum şi al Gărzii de Coastă din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi