3 decembrie 2021

Retrospectiva de pictură şi grafică organizată sub genericul HĂRŢILE TIMPULUI

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sâmbătă, 27 noiembrie, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad şi Consiliul Judeţean Vaslui au deosebita plăcere de a vă invita la o expoziţie eveniment, respectiv la retrospectiva de pictură şi grafică organizată sub genericul HĂRŢILE TIMPULUI, semnată de cunoscutul artist bârlădean prof. Dionisie Gradu.

Artistul născut la Bârlad, a urmat cursurile primare şi gimnaziale la şcoli din com. Ghidigeni, Pochidia şi Bârlad, iar mai apoi a absolvit cursurile Liceului „Octav Băncilă” din Iaşi, promoţia 1971. La scurt timp se înscrie la Facultatea de Desen, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. După terminarea studiilor universitare, pentru o scurtă perioadă de timp, a lucrat la Oficiul pentru Patrimoniu Cultural Naţional, din cadrul Muzeului „Ştefan cel Mare – Vaslui. A îmbrăţişat, ulterior, cariera didactică, ajungând profesor titular la Şcoala de Muzică şi Artă Plastică N. N. Tonitza din Bârlad, contribuind astfel la formarea mai multor generaţii de artişti şi iubitori de artă.

A fost membru fondator al cenaclului „Arta” din Vaslui, iar după anul 1974 este promotorul mai multor expoziţii personale şi de grup, desfăşurate în mai multe rânduri la Bârlad şi Vaslui. În mod special remarcăm participările la Salonul „Cronicii” Iaşi, din 1980, expoziţia de grup de la galeria „Eforie” din Bucureşti, dar şi la evenimentul organizat de Institutul Cultural Francez, din Iaşi, care a avut loc în anul 2021, sub genericul „Contre-jour”.

Creaţii ale artistului se regăsesc în colecţii particulare, ale unor iubitori de artă din Bârlad, Vaslui, Iaşi, dar şi în Canada, Franţa, Germania etc.

Din punct de vedere artistic lucrările sale reprezintă o manifestare pregnată a curentului suprarealist, cel care încă din prima jumătate a secolului XX promovează manifestarea spontană a imaginaţiei, bazându-se pe exploatarea zonelor iraţionalului în creaţia artistică. În compoziţiile elaborate predominând apariţiile „luxuriante şi diafane, dar – mai ales – şoaptele ciudate ale sufletului său, nu fără a lăsa în urma sa iubirea si admiraţia noastra” (Laurenţiu Chiriac, 2011). Toate cele spuse dar mai ales lucrurile nespuse ne îndreptăţesc să fim alături de concitadinul nostru, într un moment de bilanţ, care cu siguranţă va reprezenta doar o bornă în viaţa sa artistică.

Vernisajul va avea loc în sala „Vasile Palade”, de la sediul central al Muzeului, începând cu ora 11.00 şi va fi susţinut de domnul profesor Gruia Novac.
Intrarea liberă, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Organizator, dr. Mircea Mamalaucă