Publicat: 25 Decembrie, 2019 - 14:00
Share
Selectate de pe fluxul de ştiri al Agenţiei AMOS News

Retrospective recomandate:

2014

2015

2016

2017

2018

 

 

Retrospectivă MMXIX

I Ian II Feb III Mar
IV Apr V Mai VI Iun
VII Iul VIII Aug IX Sep
X  Oct XI Noi XII Dec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 2019 (MMXIX) este desemnat:

  • Anul Internațional al limbilor autohtone de către ONU.
  • Anul Internațional al moderației de către ONU.
  • Anul Internațional al Tabelului Periodic al Elementelor de către ONU.
  • Anul orașelor Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia) numite Capitale Europene ale Culturii.

 I_Ianuarie

1 ianuarie: 
- România preia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la Austria.
- Intră în vigoare legea prin care care se interzice comercializarea pungilor din plastic cu mâner.

2 ianuarie:
- Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, referindu-se la timpul necesar preşedintelui pentru a analiza documentele pentru revocarea lui Augustin Lazăr. „Nu aş vrea să greşesc, oi fi eu ministrul Justiţiei, dar nu pot evalua un profesor de fizică. A cunoaşte mecanismele statului de drept este de mare fineţe, dar poate fi rezultatul unor acumulări de ani de zile. Nu te duci tu pe scaunul ăla şi te alege poporul peste noapte preşedinte şi devii atoateştiutor"

4 ianuarie: 
- Preşedintele Iohannis a anunţă că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă.
- Iohannis: "Personal obiectivul meu pentru alegeri e câștigarea unui nou mandat de președinte."

6 ianuarie: 
- Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, oficiază Slujba Agheasmei Mari în faţa Reşedinţei Patriarhale.
- Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici arată cu degetul către Mugur Isărescu. „Este timpul ca și domnul guvernator să mai dea răspunsuri”.

7  ianuarie:  
- Preşedintele Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege care dă mai multe puteri poliţiştilor, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

8  ianuarie: 
- Mugur Isărescu: ”Nu poți să vii așa cu o bombă cum e legea asta anti-lăcomie înainte de Crăciun. Domnul ministru de Finanțe să vorbească acum cu băncile, să le explice legea. Sunt anumite prevederi pe care, vă spun, că nici noi nu le înțelegem.”
- Ion Țiriac: ”În România principala problemă este că noi nu avem pe unul care să stea în picioare - și atunci, eu nu sunt nici PSD, nici PNL, nici nimic”,

9 ianuarie:
- Lui Ionuț Mișa, fost ministru de Finanțe, i se aduce la cunoștință că mandatul său la șefia Fiscului s-a încheiat.
- Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, participă, la Bruxelles, la ceremonia de preluare a mandatului Președinției Consiliului European, la nivelul Comitetului militar al Uniunii Europene (EUMC).

10 - 11 ianuarie: 
- Ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la Palatul Victoria. Participă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Colegiul Comisarilor. 

10 ianuarie: 
- La Ateneul Român are loc ceremonia oficială de lansare a președinției române a Consiliului Uniunii Europene, prin vizita președintelui Consiliului European Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Colegiului comisarilor. Discursul în limba română ținut de Donald Tusk a impresionat mai multă lume.
- Președintele Iohannis îi transmite premierului Dăncilă două scrisori în care arată motivele pentru care au fost respinse propunerile de numire în funcțiile de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale şi administrației publice și de ministru al Transporturilor. Dăncilă îi propusese pentru aceste funcții pe Ilan Laufer și Lia-Olguța Vasilescu, iar apoi, după ce președintele i-a respins, pe Mircea Drăghici și din nou pe Olguța Vasilescu, pentru alt portofoliu.
- Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) aniversează 100 de ani de la înfiinţare, la Restaurantul "Casa Capşa" în Salonul de Marmură.

11 ianuarie: 
- Întâlnire între Juncker şi Dăncilă, la Guvern. Preşedintele CE: "Noi suntem trataţi ca nişte prinţi la Bucureşti. Am încredere că problemele interne nu se vor reflecta la nivel european."
- Alina Mungiu Pippidi (55 de ani): "Un preşedinte stingher, incapabil de vreo vorbă însufleţitoare, deşi mai bine că nu a zis iarăşi chiar el că nu ne trebuie (președinția trimestrială) şi că nu suntem în stare, cu inflexiuni mai proaste în română decât ale lui Donald Tusk care citea fonetic, şi care ne aminteşte mai ales de ocaziile pe care le-a pierdut."

12 ianuarie: 
- Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale este suspendată de MApN, care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
- Horia Grigorescu este noul director al Poștei Române

14 ianuarie: 
- Prim-ministrul Viorica Dăncilă conduce delegația Guvernului României, care efectuează o vizită de lucru la Strasbourg în vederea prezentării Programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
- CSM respinge propunerea de arestare a procurorilor Negulescu "Portocală" și Onea.

14 ianuarie: 
- Crin Antonescu îi răspunde lui Ludovic Orban: "Eu nu sunt idiot! Am intrat în politică liber şi am ieşit liber".

16 ianuarie: 
- Curtea Constituţională admite existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI.
- Președintele Iohannis îi respinge pentru a treia oară pe Lia-Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici pe motiv că nu au depus cazierul judiciar la dosar.

17 ianuarie:
- Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, anunţă că va candida din partea Pro România la alegerile pentru Parlamentul European.

18 ianuarie: 
- Viorica Dăncilă plecă în Israel. Din delegație lipsește ministrul de externe, Teodor Meleșcanu.
- Oana Gianina Bulai (39 de ani), consilier de stat pe educaţie şi sănătate al premierului este numită preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării (Salrom), în locul lui Andrei Ursărescu, fiul lui Dorinel Ursărescu, consilier al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) Gigi Dragomir.

19 ianuarie:
- Klaus Iohannis revine pe pârtiile de schi din masivul Şureanu.

22 ianuarie: 
- Cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron semnează la Aachen, un nou tratat bilateral de prietenie care prevede o strânsă coordonare în politica europeană, o politică externă și de securitate comună puternică, o cooperare militară mai puternică și o zonă economică, cu norme comune.
- Preşedintele Iohannis prezent la semnarea Tratatului  franco-german.
- Andrei Caramitru, fiu al actorului Ion Caramitru, se înscrie în USR.

23 ianuarie:
- Ministrul agriculturii Petre Daea prezintă, la Bruxelles, prioritățile României la președinția Consiliului Uniunii Europene în raport cu noua Politică Agricolă Comună.

24 ianuarie:
- Premierul Dăncilă prezintă la Bruxelles, prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Economic și Social European (CESE) amintind despre dublul standard în Uniunea Europeană.. "Europa este divizată, avem nevoie de o Europă unită", "În ţara noastră statul de drept este respectat".

25 ianuarie:
- Premierul Dăncilă îi cere preşedintelui Iohannis să respecte decizia CCR şi să semneze decretele de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării.

28 ianuarie:
- Preşedintele PNL, Ludovic Orban anunţă că Biroul Politic Naţional a finalizat procedura de demitere a preşedintelui PNL Giurgiu, Marin Anton.
- Procurorul Gheorghe Stan este desemnat de plenul CSM, șeful Secției de investigare a magistraților.

29 ianuarie:
- CEDO primește o sesizare formulată de Laura Codruța Kovesi cu privire la modul în care a fost demisă din funcția de procuror-șef. Ea nu solicită despăgubiri și nici repunerea pe funcţie ci doar eliminarea "demiterii" din mapa profesională.
- Cu ocazia decernării unor medalii pentru supraviețuitori ai Holocaustului și a omagierii victimelor, președintele Iohannis amestecă memoria victimelor cu răfuiala lui politică comparând regimul nazist, care a comis programatic cele mai cumplite orori din istorie, cu… guvernul Dăncilă! Atrage atenția și folosirea sintagmei ”Ciuma roșie”, inventată de naziști împotriva socialiștilor de atunci.
- Fostul premier Mihai Tudose anunță că demisionează din PSD și că va activa în Pro România, partidul lui Victor Ponta.

30 ianuarie: 
- Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunță că în România "s-a constatat epidemie de gripă". Numărul deceselor cauzate de gripă ajunge la 56.

31 ianuarie: 
- Ministrul Apărării anunță că Nicolae Ciucă rămâne șeful Statului Major al Apărării până la comunicarea oficială a sentinței Curții de Apel București care suspendă prelungirea mandatului de Şef al Statului Major General, dispusă de președintele Iohannis.
- Deputatul Georgian Pop anunţă plecarea din PSD şi alăturarea la Pro România.
- Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, și primar al Sectorului 6 și președinte al PSD București, Gabriel Mutu, au o altercație în Primăria Capitalei. "A fost o discuție mai aprinsă, nu altercație", a declarat Mutu.


  II-Februarie

2 februarie: 
- Al 12-lea weekend consecutiv de protest al mișcării "vestelor galbene" împotriva președintelui Emmanuel Macron. Consiliul de Stat a refuzat, cu o zi înaintea protestului, să interzică utilizarea de către poliție a gloanțelor de cauciuc și a grenadelor de șoc. Zeci de persoane sunt arestate, dintre care 33 doar la Paris.

3 februarie: 
- După expirarea ultimatumului pentru anunțarea unor noi alegeri prezidențiale în Venezuela, unele state, membre ale UE, îl recunosc ca președinte interimar al țării pe Juan Guaidó, actualul președinte al Parlamentului.

4 februarie:
- Laura Codruţa Kovesi este favorită pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Parchetului European.
- Întâlnirea dintre Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și Guvernatorul Mugur Isărescu de încheie fără un rezultat concret și imediat.

5 februarie: 
- După ce un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia a efectuat cel puțin o operație în România, pretinzând că este chirurg plastician, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a demarat o anchetă pentru a analiza modul prin care un funcționar public a atribuit cod de parafă italianului.

6 februarie: 
- Carmen Iohannis este audiată discret în dosarul privind dobândirea caselor din Sibiu. 

7 februarie:
- Liviu Dragnea participă, la Washington, la cea de-a 67-a ediţie a Micului Dejun cu Rugăciune Naţională la invitația lui Donald Trump.

8 februarie: 
- România îl recunoaște pe Juan Guaidó drept președinte interimar al Venezuelei.

10 februarie: 
- Institutul Național pentru Sănătate Publică din România anunță că bilanțul oamenilor care au murit din cauza gripei a ajuns la 101.

11 februarie: 
- Guvernatorul BNR Mugur Isărescu atacă dur Guvernul: "Am asistat la un atac jalnic asupra BNR."
- Ion Ţiriac, Ilie Năstase şi Simona Halep sunt daţi în judecată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, după procesul legat de Arenele BNR pierdut la începutul acestui an. Isărescu le cere acum acestora un milion de euro despăgubiri.
- Noul ambasador al Statului Israel în România, David Saranga (59 de ani), a  învățat românește înainte de a sosi la post, vorbind coerent și foarte corect gramatical.

12 februarie: 
- Iohannis: ”Comunismul a fost o greșeală enormă, catastrofală, pe care a făcut-o România”.
- Lia-Olguța Vasilescu își retrage candidatura pentru funcția de ministru al dezvoltării și pentru cea de vicepremier.
- Florin Cîțu îl "somează" în Parlament, pe Eugen Teodorovici,  să semneze o declarație pe proprie răspundere că cifrele din buget nu-s false.
- Lecția de economie a lui Mugur Isărescu către senatori: Dumneavoastră lucrați cu vorbe, noi lucrăm cu cifre”, „ROBOR nu este manipulat. Garantez!”

13 februarie: 
- Gabriela Firea (46 de ani) anunță că a avut probleme de sănătate și că a mers pentru tratament la spital.

15 februarie: 
- Bugetul României pe 2019 este votat de Parlament, cu 275 de voturi “pentru”, 122 “împotrivă” și două abțineri.

16 februarie: 
Filmul „Monștri.”, în regia lui Marius Olteanu, singurul film românesc participant la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, primește Premiul publicului din partea juriului cititorilor publicației germane Tagesspiegel.

17 februarie: 
- Ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, este ales drept unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

17 februarie: 
- Oana Gianina Bulai (39 de ani), consilier de stat pe educaţie şi sănătate al premierului este numită preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării (Salrom), în locul lui Andrei Ursărescu, fiul lui Dorinel Ursărescu, consilier al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) Gigi Dragomir.

19 februarie: 
- Manevra lui Klaus Iohannis și a prietenei sale din Florida, Rodica Baștea, a eșuat. Instanța s-a pronunțat și a spus că Rodica Baștea nu este moștenitoarea defuncților Maria și Eliseu Ghenea, cei care au fost proprietarii imobilului din centrul Sibiului care a ajuns prin fals în proprietatea soților Iohannis.

20 februarie: 
- Preşedintele Iohannis n-ar vrea să aprobe bugetul 2019.
- Președintele Comisiei economice a Senatului, liberalul Florin Cîțu, îi acuză pe Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, pe Facebook, că urmăresc pas cu pas un plan subteran bine pus la punct care vizează scoterea României din UE până în 2020.

21 februarie:  
- Preşedintele aprobă propunerile de miniștri PSD: Daniel Suciu la Dezvoltare regională şi Răzvan Cuc la Transporturi. 
- Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declară că declanșează procedura de numire a noului procuror general al României.

22 februarie: 
- În premieră, președintele Iohannis  trimite Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra legii bugetului de stat pe anul 2019. Votat cu o întârziere de trei luni, bugetul este numit de președinte "unul nerealist, supraevaluat și întârziat" și a catalogat "PSD ca partid incompetent și incapabil să conducă România".

23 februarie:  
- Liviu Dragnea, discurs la Congresul Socialiştilor Europeni de la Madrid: "Au distrus încrederea în proiectul european și știm că Dreapta face orice să ne blocheze . Cred, dar trebuie să le spunem oamenilor modul în are Dreapta europeană a distrus Europa, folosind austeritatea , manipularea sau , cum e în România , instituțiile de forță ale statului ."

24 februarie: 
- Lia-Olguța Vasilescu se căsătorește civil cu Claudiu Manda, la Craiova
- Alegeri parlamentare în Republica Moldova.

26 februarie: 
- Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici anunţă la Parlament, că în cadrul procesului de reorganizare a ANAF, Vama va trece de la ANAF sub autoritatea Ministerului de Finanţe.

27 februarie: 
- Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un se întâlnesc la un summit în Hanoi, Vietnam. Summit-ul se termină brusc și nu s-a ajuns la nici un acord cu privire la relațiile dintre cele două țări.
- Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea are la ședința de bilanț a Parchetului General, un discurs plin de metafore referitoare la "impostor" și "ticălos".

28 februarie: 
- Isărescu: „Rezerva de aur din străinătate le permite românilor să facă plăți oriunde”
- Protocolul de colaborare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informații și Parchetul General este făcut public.

 


  III Martie
 

 

1 martie: 
- Petre Daea declară război usturoiului chinezesc și spaniol. Ministerul Agriculturii a pregătit un program de stimulare a producției de usturoi românesc.

3 martie: 
- Liviu Dragnea afirmă că nu a crezut că ţara noastră va fi condusă de un preşedinte „mai rău şi mai toxic ca Băsescu”, precizând că "Acest om (K.I.) nu a făcut până astăzi, în patru ani şi ceva de mandat, un singur lucru bun pentru această ţară”

5 martie:
- Oana-Maria Bogdan, fost secretar de stat la Ministerul Culturii în Guvernul Cioloş, membră a conducerii executive a PLUS, reia teoria marxistă, care a stat la baza regimurilor socialiste, a renunțării la dreptul de proprietate, ceea ce ne-ar permite „să conviețuim armonios pe pământ”.

6 martie: 
- Curtea Constituţională a României respinge sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019.
- Petre Daea, despre vânarea cormoranilor: „efectivele de cormorani s-au înmulțit foarte mult în Europa, motiv pentru care trebuie luate măsuri deoarece pierderile de pește sunt uriașe. 22 de ţări au cerut derogare de la Comisie, din nefericire România nu a cerut.”
- Medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, este numit director al Agenției Naționale de Transplant (ANT), în locul doctorului Anca Baculea.
- Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, amenință că îi va chema în instanţă pe oamenii care fac afirmaţii nefondate la adresa partidului.

8 martie: 
- Președintele Iohannis trimite Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susținând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcționare a unor instituții publice cu rol esențial în societate.
- Regele Carol al II-lea este reînhumat la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Rămășițele sale sunt scoase din capela de lângă biserica unde fuseseră depuse în 2003 și mutate în Necropola Regală, lângă mormântul Regelui Mihai și al Reginei Ana.
- Ministerul Finanțelor pune în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

10 martie: 
- Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declară la Călăraşi, că Legea bugetului va fi votată, urmând a fi retrimisă ”leneşului de la Cotroceni” pentru promulgare.

12 martie: 
- Institutul Național pentru Sănătate Publică din România anunță că bilanțul oamenilor care au murit din cauza gripei a ajuns la 172.
- Parlamentul britanic a respins pentru a doua oară Acordul convenit de Londra și Uniunea Europeană cu privire la Brexit.
- Agenția europeană pentru siguranță aeriană (EASA) suspendă toate zborurile aeronavelor Boeing 737 Max, ca măsură de precauție, în urma a doua accidente petrecute în ultimele patru luni soldate cu un număr total de 346 decese.
- Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, declară la București că România risca să aibă soarta Ucrainei, dacă nu adera la UE.
- Eugen Teodorovici la dezbaterea bugetului pe 2019 în Comisiile de buget-finanţe, despre senatorul liberal Florin Cîţu: „Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost”

13 martie: 
- Parlamentul României a adoptat raportul de admitere al Comisiilor de specialitate la Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând astfel cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Legea este votată cu 245 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” și 2 abțineri.
- Curtea Constituţională respinge sesizarea USR – PNL privind Ordonanţa de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor  din Justiție.
- Parlamentul britanic votează un amendament care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără nici un acord.
- Laserul ELI-NP de la Măgurele, parte a Proiectului european ELI, devine cel mai puternic sistem laser realizat vreodată, atingând o putere de 10 Petawatt.
- Președintele Iohannis promulgă legea bugetului pe 2019, însă critică dur guvernarea PSD-ALDE " Mi-aș fi dorit sa promulg un buget bun pentru România. Nu a fost sa fie!"

14 martie:
- Liberalii decid în ședința Biroului Executiv lista pentru alegerile europarlamentare, pe primul loc fiind Rareș Bogdan, urmat de Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga și Adina Vălean.
- Rareş Bogdan: Nu cer nimic PNL; vin de la venituri mai mari din presă.
- Cheltuielile de apărare ale României se ridică la 1,92% din PIB în 2018, ușor sub ținta de 2% asumată, potrivit estimărilor NATO.

15 martie: 
- "Leneșul ăla de la Cotroceni, când se mai trezește, se întrebă ce rău pot să mai fac azi?", spune Dragnea, la o conferință a PSD.

16 martie:
- Summit-ul Partidului Popular European al liderilor locali și regionali a are loc la București.

18 martie:
- Biroul Executiv al PNL aprob[ semnarea unei alianțe cu PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor), iar Sebastian Burduja devine vicepreședinte al partidului.

20 martie:
- Moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader este respinsă de plenul Camerei Deputaților
- La doar o zi după declarațiile lui Klaus Iohannis împotriva referendumului pentru familie și a susținătorilor acestuia, Biserica Ortodoxă reacționează. "Are atitudini anticreștine."
- Teodorovici: A fost bugetul deblocat, acum o să înceapă plățile pentru taxa auto. A fost deblocat bugetul pentru plata banilor încasați ilegal prin taxa auto
- Rareş Bogdan, în lacrimi, în direct pe TV, deplânge dramele românilor din diaspora care sunt jigniţi şi umiliţi de PSD.

21 martie:
- Senatorul PNL Florin Cîțu îl acuză de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, de „tradarea intereselor României și ale aliaților strategici”. "împreuna cu șeful lui de partid, Liviu Dragnea, a organizat cu Putin și V. Orban o rețea care trădează în mod evident interesele României și parteneriatele din care România face parte. ... Astazi, voi trimite toata documentarea mea in legatură cu acest subiect membrilor ECOFIN, comisarului Federica Mogherini, reprezentanței CE și ambasada SUA."

22 martie: 
- După discuții lungi, liderii Uniunii Europene au oferit Regatului Unit două opțiuni pentru o amânare Brexit-ului dincolo de data de 29 martie. 

25 martie: 
- Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei își anulează viziat programată în România după ce, cu o zi mai înainte, premierul Viorica Dăncilă a anunțat în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. În aceeași zi, Donald Trump semnează decretul de recunoaștere a suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan.
- Florin Iordache sesizează CCR pe tema completurilor specializate in coruptie.
- Senatul respinge desființarea Secției de Investigare a Infractiunilor din Justiție.

26 martie: 
- Parlamentul European a votat abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021, statele membre UE urmând să decidă dacă vor să rămână permanent la ora standard (ora de iarnă) sau la cea de vară.
- Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, spune că sesizarea Curții Constituționale de către Camera Deputaților este „o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție"
 - Polițiștii și procurorii DIICOT capturează peste o tonă de cocaină în Deltă, într-o barcă răsturnată.

28 martie:
- Klaus Iohannis: voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, "fiindcă așa nu se mai poate!  Golăneala Guvernului PSD a depășit orice limită."
- Secţia specială de investigare a magistraţilor clasează dosarul deschis pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

29 martie: 
- Șefa de Cabinet a prim-ministrului, Roxana Popa, anunță că demisionează de la Guvern şi din PSD, acuzând PSD că "s-a îndepărtat de valorile stângii europene".
- Acordul de Brexit este respins pentru a treia oară de Parlamentul britanic. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, programează un summit de urgență pe 10 aprilie, cu două zile înainte ca noua dată a Brexit-ului să aibă loc.

 


  IV Aprilie

 

2 aprilie: 
- Ședința Parlamentului României pentru aniversarea celor 15 ani de la aderarea României la NATO.

4 aprilie: 
- Președintele Klaus Iohannis prezintă cele două teme care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului din 26 mai: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare.
- Întâlnire între Mark Pompeo, secretarul de stat al SUA, și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în contextul amenințărilor Rusiei la Marea Neagră: „corupția promovează influența malignă a adversarilor”.

6 aprilie: 
- Pachete cu cocaină, găsite pe plajă între Năvodari și Vama Veche.

8 aprilie: 
- Premierul Dăncilă are reacţie tăioasă, în premieră, la adresa „sindicatului ambasadorilor îngrijoraţi”
- Procurorul-general al României, Augustin Lazăr, a anunțat finalizarea dosarului Revoluției din 1989. 
- Înalta Curte de Casatie și Justitie decide excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu zis "Portocală".

9 aprilie: 
- Fostul președinte Ion Iliescu este trimis în judecată în dosarul "Revoluției din decembrie 1989" pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.
- Ceremonia de deschidere a Campionatelor Europene de Lupte de la București, după 40 de ani de la ultima ediție a Campionatelor Europene găzduite de România.

10 aprilie:  
- Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită la Washington, are o întrevedere cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence.

11 aprilie: 
- Uniunea Europeană și Regatul Unit cad de acord să amâne Brexitul până la 31 octombrie 2019. Aceast lucru înseamnă că Marea Britanie va participa la alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare.
- Secția pentru judecători a CSM decide să repună pe rol acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față Cristina Tarcea pentru a fi verificată repartizarea aleatorie a cauzei, după ce șefa ÎCCJ a acuzat că ar fi fost încălcat acest principiu.
- Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, transmite  că relațiile cu PSD sunt înghețate.
- Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că ambasadorul României în SUA, George Maior, nu reprezintă interesele României în Statele Unite

15 aprilie: 
- Un incendiu masiv cuprinde Catedrala Notre-Dame din Paris.

17 aprilie:  
- Laura Ștefan, demisionează din GDS, Radu Filipescu îşi anunţă autosuspendarea, iar Mircea Dinescu cere să fie şters de pe lista cu fondatori după decernarea premiului GDS procurorului general Augustin Lazăr.
18 aprilie:  
- Procurorul General Augustin Lazăr își depune cererea de pensionare, iar secția de procurori a CSM o aprobată El a cerut și apărarea reputației...
- Proiectul privind modificarea Codului penal este dezbătut şi votat de plenul Senatului 
- Ministrul Justiției, Tudorel Toader anunță că demisionează și revine în funcția de rector al Universității din Iași.
20 aprilie:  
- Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declară că dublul standard este o realitate, nu o ficţiune, iar în ţară au intrat produse de calitate îndoielnică.

22 aprilie:  
- Președintele Klaus Iohannis semnează decretul pentru eliberarea din funcția de procuror a lui Mircea Negulescu.
- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl achită definitiv pe Călin Popescu-Tăriceanu în dosarul în care preşedintele Senatului era acuzat de mărturie mincinoasă.

23 aprilie:  
- Preşedintele Iohannis declară că nu este de acord cu remanierea şi că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri.
24 aprilie:  
- Camera Deputaților adoptă modificările declarate constituționale la Codul Penal și cel de Procedură Penală.

25 aprilie: 
Președintele Klaus Iohannis semnează decretul privind organizarea referendumului pe tema justiției din 26 mai.
- George-Alexandru Ivan este noul director al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, în locul lui Gabriel Stroe.

29 apr. 2019 
- Creatorul de modă Răzvan Ciobanu moare în urma unui accident rutier în Constanța.

30 aprilie: 
- Pentru a treia oară în România, o tornadă se formează și a crează pagube în sudul Câmpiei Bărăganului, unde acoperișurile mai multor case sunt deteriorate și un autocar este răsturnat pe câmp. Evenimentul se soldează cu 7 răniți.

 


  V Mai

 

4 mai:
- Anca Alexandrescu, consilier onorific al premierul pleacă la PSD pentru a se ocupa de campania electorală.

5 mai:
- Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, face o vizită neașteptată la Spitalul Municipal din Dej, la o oră târzie nu este lăsată de portar să intre în spital.

6 mai:
Președintele Klaus Iohannis o numește pe Simina Tănăsescu, fosta sa consilieră pe probleme de constituționalitate, în functia de judecător la CCR în locul lui Petre Lazaroiu.

7 mai:
- Declaraţie surprinzătoare a ministrului Sănătăţii Sorina Pintea: „Cred că suntem un popor de infractori”. Declaraţia este făcută la o dezbatere despre şpaga pe care o dau pacienţii in spitalele de stat.

8 mai:
- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide să retrimită Parchetului General, Dosarul Mineriadei, fiind constatată nulitatea rechizitoriului.
- Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, trimite la Administrația Prezidențială, solicitarea privind rechemarea lui George Maior din postul de ambasador.
- Biroul Executiv al PNL reunește, la Sibiu, la şedinţă cu  participarea preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz White.
- Liderii Partidului Popular European sunt prezenți la Sibiu, într-un summit al partidului care îl precede pe cel al Uniunii Europene.

9 mai: 
- Summitul de la Sibiu - liderii Uniunii Europene adoptă o declarație care cuprinde 10 angajamente, printre care apărarea "unei singure Europe", o Europă ce va fi "un lider mondial responsabil".

12 mai:
- Un militar român, aflat în misiune în Kandahar (Afganistan), îşi împuşcă din greşeală doi colegi, unul dintre ei fiind grav rănit.

14-18 mai: 
- Concursul Muzical Eurovision 2019, găzduit în Tel Aviv, Israel. Duncan Laurence, reprezentantul Țărilor de Jos câștigă ediția 2019 a concursului cu melodia "Arcade". România, reprezentată de cântăreaţa Ester Peony, cu piesa "On a Sunday", a ratat calificarea în finala concursului.

19 mai: 
- Google suspendă suportul actualizărilor Android pentru telefoanele Huawei, precum și aplicațiile Google Play și Gmail, după ce compania chineză de tehnologie este inclusă pe lista neagră de Departamentul de Comerț al Statelor Unite.

20 mai: 
- Intră în vigoare redefinirea sistemului internațional de unități de măsură adoptat de majoritatea țărilor lumii.
- Avionul lui Radu Mazăre, extrădat din Madagascar  aterizează pe Aeroportul Otopeni.

23 mai: 
-Timp de patru zile, au loc Alegeri pentru Parlamentul European.
- Președintele UDMR, Kelemen Hunor, anunță că ”începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului".
- Procurorii anticorupţie descind la Academia de Poliţie din Bucureşti, unde au sigilat mai multe birouri inclusiv pe cel al rectorului. Rectorul Adrian Iacob şi pro-rectorul Mihail Marcoci demisionează la presiunea Ministrului de Interne.
- George Maior transmite, prin Ministerul Afacerilor Externe, Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) că nu se va prezenta pentru a fi audiat întrucât se simte bolnav.

24 mai: 
- Cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, care se află în Afganistan, sunt răniți în timp ce executau o misiune de patrulare
- DNA transmite că este infirmată soluția de clasare a dosarului în care Tiberiu Urdăreanu spune că Gabriel Oprea și George Maior i-au cerut 500.000 de euro pentru campania prezidențială din 2014.
- Premierul britanic Theresa May își anunță demisia din funcția de președinte al Partidului Conservator din 7 iunie. Urmează să rămână în funcția de șef al guvernului până la alegerea unui succesor.

26 mai: 
- La alegerile europarlamentare din România clasamentul partidelor este următorul: PNL - 27,00%, PSD - 22,51%, Alianța USR-PLUS - 22,36%, PRO România - 6,44%, PMP - 5,76%, UDMR - 5,26%, ALDE - 4,11%; prezența la vot este de 49,02%. 
- La Referendumul pe tema justiției, 80,9% au votează "Da" la prima întrebare și 81,1% votează "Da" la a doua întrebare; prezența la vot este de 41,28%.

27 mai: 
- Liderul PSD, Liviu Dragnea, este condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

28 mai: 
- Banca Centrală Europeană pune în circulație noile bancnote de 100 și 200 de euro. Acestea sunt echipate cu noi caracteristici de securitate care le fac mai greu de falsificat.

31 mai: 
- Vizită apostolică a Papei Francisc în România Timp de trei zile, va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Este a doua vizită a unui Suveran Pontif, după cea din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea.

 


  VI Iunie

 

6 iunie: 
- Dosar depus de CNSAS la instanță prin care cere să se constate calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității.

7 iunie:
- România a pierde la vot, postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în fața Estoniei. Politicienii români dau vina unii pe alții.

8 iunie: 
- În Republica Moldova, blocul ACUM și socialiștii au semnat un acord de colaborare și formare a unei majorități parlamentare iar Maia Sandu este desemnată prim-ministru. Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

9 iunie: 
- Curtea Constituțională din Republica Moldova dizolvă parlamentul național și înlătură din funcție pe președintele Igor Dodon, numind ca președinte interimar pe fostul premier Pavel Filip. Dodon, precum și Parlamentul Moldovei sfidează mișcarea, declanșând astfel o criză constituțională.

11 iunie: 
- Trenul Gara de Nord-Otopeni - constructorul îşi asumă finalizarea lucrărilor până la sfârşitul lunii mai 2020.

12 iunie:  
- "Dacă nu îmi face trenul peste patinoar, îl demontez și îl fac cadou sârbilor, maghiarilor”, spune omul de afaceri Ion Țiriac despre trenul de Otopeni.

13 iunie: 
- Președintele Klaus Iohannis și președinții PNL, USR, PRO România și PMP semnează Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României.

14 iunie: 
- Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, critică pactul politic propus de președinte, precizând că România are la Cotroceni un politician care nu a pus nicio piatră la eşafodajul european „un trântor solemn, un politician – creație de laborator”.
- Reuniune informală AGRIFISH aduce la București miniștrii agriculturii din comunitatea europeană, sub președinția ministrului Petre Daea.
- Partidul Democrat din Moldova condus de Vladimir Plahotniuc și-a anunțat retragerea de la guvernare, cedând puterea guvernului condus de Maia Sandu.
- Cristian Deliorga, fost vicepreședinte al CSM în 2006, devine judecător al CCR, înlocuind-o pe Simona Maya Teodoroiu.
- Procurorului Gheoghe Stan, şeful Secţiei de investigare a magistraţilor, devine judecător la Curtea Constituţională, în locul lui Ştefan Minea.
- Cătălin Țibuleac (52 de ani), fost șef al SRI Tulcea, preşedintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este numit guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunarii, în locul lui Mălin Mușetescu.

15 iulie:
- Sebastian Burduja (34 de ani) este noul președinte al organizației PNL din Sectorul 1.

18 iunie: 
- Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă este respinsă de Parlament; s-au înregistrat 200 de voturi favorabile, 7 împotrivă și 3 abțineri, numărul minim de voturi favorabile pentru ca moțiunea să fie adoptată fiind de 233. În sală sunt prezenți 250 de parlamentari din 465.
- Valer Dorneanu este reales, prin vot secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale.

19 iunie: 
- Dacian Cioloş este ales la conducerea grupului Renew Europe, grupul pro-european format în jurul preşedintelui Emmanuel Macron.

20 iunie: 
- Uniunea Europeană decide prelungirea cu un an a sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei ca reacție la ”anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului” în 2014.
- Site-ul CCR este ţinta unui atac cibernetic.

21 iulie:
- Alina Mungiu Pippidi atrage atenția asupra pericolului îndepărtării de la ordinea constituțională, odată cu apariția unui „mic grup activ de populiști radicali, aparținînd unei organizații oculte, dar foarte agresive, care se ocupă cu atacul la Constituție și Curtea Constuțională mult mai mult decît cu atacul la PSD”, referindu-se la reacțiile apărute după decizia CCR de a declara neconstituțională intenția de a interzice grațierea și amnistia pentru cei condamnați penal.

22 iunie: 
- Imaginile cu procuroarea Maria Pițurcă, zmucind-o și trăgând-o după ea pe micuța Sorina, de 8 ani, din Baia de Aramă, ce nu se lăsa scoasă din casa asistenților maternali, fac înconjurul țării.

25 iunie: 
- Cristian David este achitat de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, după executarea integrală a pedepsei. Decizia este definitivă

27 iunie:
- Toni Greblă, secretarul general al Guvernului și fost judecător la CCR, este achitat definitiv de instanța supremă, pentru acuzațiile de corupție

28 iunie: 
- Germania, Franța, Polonia și Cehia înregistrează cele mai mari temperaturi pentru luna iunie, pe fondul unui val de căldură în Europa de Vest și Centrală.

29 iunie: 
- La Congresul extraordinar al PSD, Viorica Dăncilă este aleasă noul președinte al partidului cu 2.828 voturi. Contracandidații ei au fost: Liviu Pleșoianu (715 voturi), Șerban Nicolae (375 voturi) și Ecaterina Andronescu (50 voturi). Funcția de președinte executiv este câștigată de Eugen Teodorovici cu 2.463 voturi, iar funcția de secretar general de Mihai Fifor cu 2.366 de voturi.
- Klaus Iohannis: "Vreau să rămân președintele României, și nu al Consiliului European".
 

 


  VII Iulie

 

1 iulie: 
- Finlanda preia de la România președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

2 iulie: 
- Kelemen Hunor cere retragerea avizului pentru un monument de la cimitirul internaţional din Valea Uzulu: "Are simboluri legionare". (Crucea celtică).

3 iulie: 
- Parlamentul votează, cu majoritate de voturi, ca Mugur Isărescu să rămană și pentru cel de-al 7-lea mandat consecutiv.
- CCR admite sesizarea lui Florin Iordache care reclamă "refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare.
- Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, a patra oară, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale pentru anchetarea magistraților

5 iulie: 
- Senatorul PSD Șerban Nicolae îl taxează pe guvernatorul Mugur Isărescu, după ce acesta a spus că aurul revine în țară, ca ”toată lumea să îl atingă”.

7 iulie:
- Roxana Mînzatu este numită ministrul Fondurilor Europene

8 iulie:  
- Preşedintele Iohannis a promulgă Legea sistemului public de pensii.
- Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au avertizat că majorările de pensii ar putea deveni nesustenabile.

10 iulie: 
- Procuroarea Maria Piţurcă, cea care a luat-o cu forța pe Sorina de la asistenta maternală de la domiciliul acesteia din Baia de Aramă, este urmărită penal.

13 iulie: 
- Premierul Viorica Dăncilă anunță că în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD, se va decide remanierea guvernamentală.
- Simona Halep o învinge pe Serena Williams (6-2, 6-2) în finala de la Wimbledon. 

14 iulie: 
- Novak Djokovic câștigă cel de-al 16-lea titlu de Grand Slam după ce l-a învins pe elvețianul Roger Federer în finala de simplu masculin de la Wimbledon. Este cea mai lungă finală de la Wimbledon din toate timpurile.
- Sistemul de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene suferă o întrerupere majoră cauzată de un "incident tehnic legat de infrastructura de la sol", lăsând toți sateliții activi Galileo offline. Sistemul, care este operațional de la sfârșitul anului 2016, este încă în faza de pilot.

15 iulie: 
- Ministrul de Interne Carmen Dan demisionează și va fi înlocuită de senatorul PSD Nicolae Moga
- Fostul europarlamentar PNL Ramona Mănescu este propusă la Ministerul de Externe, după ce Teodor Meleșcanu este remaniat.

16 iulie: 
- Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, este aleasă de Parlamentul European în funcția de președinte al Comisiei Europene. Ea îl va succede pe Jean-Claude Juncker la 1 noiembrie 2019 și va deveni prima femeie care va deține această funcție.

18 iulie:  
- Curtea Constituțională a României decide, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțională interzicerea amnistierii și grațierii pentru fapte de corupție.
- Președintele USR - Dan Barna reacționează după decizia CCR: "CCR a respins voința a 6,4 milioane de români care au votat DA la referendum”.
- Mircea Geoană devine adjunctul secretarului general al NATO.

19 iulie:  
- 80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție, iar alte trei teze nu există nici în format hârtie.

22 iulie:
- Judecătoria Slatina decide că Sorina, fetița de 8 ani adoptată cu scandal de la Baia de Aramă, poate pleca din țară, împreună cu părinții adoptivi.

23 iulie: 
- Klaus Iohannis: "În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală."

24 iulie: 
- Președintele Iohannis semnează decretele de numire a miniștrilor propuși de premierul Dăncilă la Externe și Interne, precum și a viceprim-ministrului pentru implementarea parteneriatelor strategice, Mihai Fifor.
- Ministrul pentru Românii de Pretutindeni (MPR), Natalia Intotero, declară că nu mai puțin de 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară.
- După demisia Theresei May, Boris Johnson este numit noul prim-ministrul Regatului Unit.

26 iulie: 
- Cazul de la Caracal: Emoție în societatea românească în cazul unei adolescente care a sunat de trei ori la 112 anunțând că este sechestrată, violată și bătută, însă autoritățile nu au reușit să identifice locul în care se află. Poliția a intervenit după aproximativ 19 ore de la apel. Principalul suspect este reținut pentru trafic de minori și viol.

28 iulie: 
- Bărbatul de 66 de ani din Caracal a recunoscut că a bătut, violat și omorât două tinere de 15, respectiv 18 ani, apoi a ars cadavrele. Sunt mai multe demiteri: șeful Inspectoratului de Poliție Județean Olt și adjuncții acestuia, șeful poliției municipiului Caracal și adjunctul acestuia și proteste în fața sediului Ministerului de Interne.

29 iulie: 
- Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul Ionel Vasilca își dă demisia „pentru a nu afecta prestigiul instituţiei”.
- Declarație extrem de controversată a lui Sebastian Burduja (având în vedere accidentul din piscina familiei Burduja din Châteauneuf-de-Grasse): „Dragi români și dragi părinți, nu sunteți mulțumiți că, atunci când merge pe stradă, copilul dumneavoastră nu este în siguranță?”.

30 iulie: 
- Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, în urma discuțiilor cu prim-ministru, își anunță demisia declarând că face acest lucru "pentru a salva o parte din prestigiul puternic afectat în urma unei activități deficitare a unor angajați ai săi care sunt destituiți sau urmează să fie sancționați".

31 iulie:  
- Amnistia fiscală, denumită Ordonanță privind instituirea unor facilități fiscale, este adoptată ședința de Guvern.

 


  VIII August

 

2 august: 
- Viorica Dăncilă o demite pe Ecaterina Andronescu din funcția de ministru al educației, în urma comentariilor sale într-un interviu televizat despre adolescenta, posibil, ucisă în Cazul de la Caracal, spunând „eu am învățat de acasă să nu mă urc cu străini în mașină”.
8 august:  
- Preşedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Raed Arafat anunţă, că s-a finalizat raportul cerut de premierul Viorica Dăncilă, iar specialiştii care au lucrat au stabilit 14 măsuri care ar trebui implementate în cel mult 60 de luni.

9 august:  
- Dan Nica şi Rovana Plumb sunt propuși pentru funcţia de comisar european.

10 august:
- Câteva mii de persoane ajung în Piața Victoriei, cu steaguri și pancarte „Diaspora pentru România”, cea care a cerut autorizație pentru miting, este reprezentată de Tomy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra.
12 august:  
- PSD decide să o remanieze pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției. În locul ei va fi propusă Dana Gîrbovan, președintele UNJR.

14 august:  
- Siegfried Mureșan: Rovana Plumb și Dan Nica au mari șanse să fie respinși la votul Parlamentului European pentru comisarii europeni.

15 august: 
- Un militar american leşină la festivităţile de Ziua Marinei, chiar în timpul discursului preşedintelui Iohannis. Preşedintele Iohannis îşi continuă discursul la pupitru, în timp ce soldaţii încearcă să îi acorde prim ajutor militarului.

16 august:  
- Comisia de Politică Externă a Senatului SUA amână aprobarea numirii lui Adrian Zuckerman ca ambasador în România, pe fondul unor acuzații de hărțuire.

20 august: 
- Președintele Iohannis este primit la Casa Albă de președintele american Donald Trump. Discuții despre întărirea și dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, securitatea energetică și programul Visa Waiver.

22 – 25 august: 
- Festivalul Internaţional ajuns la semicentenar, Cerbul de Aur, este transmis în direct de la Brașov. Marele trofeu al festivalului  ajunge la o tînără artistă din Italia, Eliza G.

26 august: 
- Delegația Permanentă a ALDE votează ieșirea partidului de la guvernare și susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.
- Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunță că renunță la candidatura la alegerile prezidențiale și că va demisiona de la președinția Senatului

 


IX Septembrie

 

4 septembrie:
- Dan Nica şi Rovana Plumb sunt respinşi pentru funcţia de comisar european.

5 septembrie: 
- Președintele Iohannis anunță că respinge propunerile pentru miniștrii interimari și trimite prim-ministrul Viorica Dăncilă să legitimeze Guvernul prin votul Parlamentului.
- Liviu Dragnea și cei doi copii ai săi primesc interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza actelor de corupție semnificative în care a fost implicat.

11 septembrie:
- Teodor Meleşcanu este ales preşedintele Senatului cu 73 voturi. Senatoarea Alina Gorghiu, candidata PNL, nu a reușit să strîngă decît 59 de voturi.

12 septembrie:
- După reușita de ieri cu instalarea lui Meleșcanu la șefia Senatului, Dăncilă se întâlnește cu mai mulți lideri ALDE cărora le propune să se reîntoarcă în Guvern,

14 septembrie:
- Președintele Iohannis declară  la școala de vară a TNL, că președintele PNL, Ludovic Orban, ar fi "oricând" o variantă de premier.

16 septembrie:
- Gheorghe Dincă, inculpat pentru omor în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu şi Luizei Melencu, participă la reconstituirea efectuată de anchetatori.

18 septembrie:
- CCR arată că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire. "problema revocării și numirii miniștrilor e de competența premierului, iar președintele nu și-a exercitat în mod corect atribuțiile de revocare și numire".
20 septembrie: 
- Fostul președinte Traian Băsescu pierde în primă instanță procesul cu CNSAS, judecătorii Curții de Apel București stabilind că el a fost colaborator al Securității.

24 septembrie: 
- PNL strânge 238 de semnături pentru moţiunea de cenzură privind demiterea Guvernului Dăncilă.

26 septembrie: 
- Adrian Zuckerman primește avizul Comisiei de specialitate a Senatului american pentru a deveni noul ambasador al SUA la București.

30 septembrie: 
- Consiliul Superior al Magistraturii face recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti care obligă instituţia să îi recunoască fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Termenul de judecată al recursului este stabilit peste doi ani, adică pe 11 noiembrie 2021.
- Reglare de conturi în stil mafiot (un bărbat est eîmpușcat mortal) în centrul Capitalei în parcarea uriașă din Piața Constituției, la câțiva metri de Parlamentul României.

 


  X Octombrie    

 

2 octombrie:  
- Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a declară că "matematic" s-a pierdut majoritatea în Parlament.

4 octombrie:  
- Profesorul universitar de chimie Nicolae Hurduc (63 de ani) este noua propunere de ministru interimar la Educație, înaintată de premierul Dăncilă.

5 octombrie: 
- Prin apariția în reclama de la eMAG, Mihai Șora (fost asistent al Anei Pauker) stârnește o întreagă campanie împotriva sa. De la stânga (extremă) la dreapta (extremă).

10 octombrie: 
- Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă este adoptată de Parlament cu 238 de voturi "pentru". Guvernul PSD este demis, dar rămâne interimar, până când președintele Klaus Iohannis va desemna un alt premier.
- Klaus Iohannis, imediat după căderea guvernului Dăncilă: "Rezolvat!"

13 octombrie: 
- Principesa Margareta are un discurs critic la Institutul Olandez de Relaţii Internaţionale din Haga, făcând referire dubla măsură în cazul României după aderare, dar şi faptul că ţara nu a fost primită în Spaţiul Schengen, deşi a îndeplinit toate condiţiile.

14 octombrie: 
- Iohannis amână consultările pentru numirea noului prim-ministru, de vineri până luni. „Luni, cel târziu marți voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern."

15 octombrie:  
- Președintele Iohannis îl desemnează pe Ludovic Orban să formeze noul guvern.
- Jurnaliștii de la Rise Project publică o anchetă amplă despre afacerile cu fonduri europene ale președintelui USR, Dan Barna.

16 octombrie: 
- Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza, declară că procurorii comuniști, ofițerii de Securitate, activiștii de partid sunt acum revoluționari cu rol determinant.

17 octombrie: 
- Raluca Turcan. "Orban este mare dansator, nu se expune prea des, dar când se activează devine folclor urban." 

18 octombrie: 
- DNA se autosesizează în cazul acuzațiilor că ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi cerut fostei directoare Tarom, Mădălina Mezei, să rețină avioanele la sol, în ziua votării moțiunii.

19 octombrie: 
- Regina mamă Elena este reînhumată la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Trupul Reginei este adus în România din Elveția în ziua anterioară.

20 octombrie: 
- Alegeri locale în Republica Moldova.

21 octombrie:  
- DNA deschide dosar in rem după dezvăluirile Rise Project. 
- Dialog = Eugen Tomac: PSD, SCOS în afara legii! / Lucian Romașcanu, senator PSD: "este de necrezut că în democrație un politician cere așa ceva".
- Presa din Ungaria (Nepszava, într-un text intitulat ”Viktor și Lajos”,) e supărată că, în pofida originii sale maghiare evidente şi a numelui său de familie identic cu cel al lui Viktor Orban, noul Guvern condus de Ludovic Orban abia dacă va aduce un dezgheţ în relaţiile interstatale ungaro-române tot mai tensionate.

22 octombrie: 
- La Palatul Imperial din Tokyo are loc ceremonia de întronare a noului Împărat al Japoniei, Naruhito, la care au participat aproximativ 2.000 de invitați din care 420 demnitari străini.
- Preşedintele Iohannis declară, pe Twitter, că este o onoare să participe la ceremonia de întronare.
- Raed Arafat este audiat la Parchetul General, în dosarul Colectiv.
- Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă lansarea platformei aisemnal.ro, care arată gradul de acoperire cu semnal 2G, 3G sau 4G pentru toţi operatorii mobili activi pe piaţa din România.

24 octombrie: 
- Premierul desemnat Ludovic Orban anunţă componenţa Cabinetului pe care îl va supune votului Parlamentului:
Vicepremier – Raluca Turcan, Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu, Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela, Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu, Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu, Ministerul Apărării Naţionale – general Nicolae Ciucă, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri şi Turismul – Virgil Popescu, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Oros, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan, Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş, Ministerul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache, Ministerul Educaţiei Şi Cercetării – Cristina Monica Anisie, Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu, Ministerul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Violeta Alexandru
- Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului ajung la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kovesi în fruntea noului Parchet European.
- Norica Nicolai (ALDE) declară că alegerea Laurei Codruţa Kovesi de către Consiliul Uniunii Europene în funcția de procuror-șef european este doar rezultatul unui joc de interese între Franța și Germania.

27 octombrie:
- Alina Mungiu-Pippidi, despre Iohannis: "A fost mai puțin respectuos cu Constituția decât a fost Traian Băsescu".

28 octombrie:  
- Gigi Becali, o nouă remarcă sexistă! Se implică în duelul dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă: „Ce idei poate să aibă o femeie? Ea președinte! am luat-o razna?”

29 octombrie:  
- Victor Negrescu este propus în funcția de comisar european de Viorica Dăncilă.
- Premierul desemnat Ludovic Orban sustine ca este interesant că șeful DSU, Raed Arafat, a rămas în funcție indiferent cine a venit la putere.

30 octombrie:  
- Ion Ștefan, propus ministru al Dezvoltării, (50 de ani) deputat, patron al grupului de firme Balcanic Prod, care activează în domeniul fabricării de ambalaje plastice, aflat în situația de ilegalitate imobiliară, este avizat negativ în comisiile reunite pentru administrației publică din Parlament.
- Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru (43 de ani), fost consilier la Cotroceni, ministru pentru Dialog Social în Guvernul Cioloș director al Institutului de Politici Publice și președintele PNL București, primește aviz negativ la audierile din comisia parlamentară.

 


  XI Noiembrie    

 

4 noiembrie: 
- Guvernul condus de Ludovic Orban primește votul de învestitură al Parlamentului, cu 240 de voturi pentru, în condițiile în care numărul minim de voturi necesare era 233. PSD și PRO România au boicotat ședința, însă câțiva parlamentari de la cele două partide au votat guvernul liberal.

8 noiembrie:
- Fostul președinte al Curții de Apel Timișoara, Lidia Barac (62 de ani), (fost secretar de stat la Justiție, între aprilie 2010 și iunie 2012) este numită secretar de stat in Ministerul Justiției, în urma unei decizii semnate de premierul Orban.

10 noiembrie: 
- Primul tur al alegerilor prezidențiale în România cu o prezență la vot de 51,19%. Din cei 14 candidați, Klaus Iohannis a obține 37,82%, Viorica Dăncilă 22,26%, Dan Barna 15,02%, Mircea Diaconu 8,85%, iar Theodor Paleologu 5,72%.

11 noiembrie: 
- Ministrul de Interne precizează că îl are drept consilier personal pe generalul Gelaledin Nezir.

12 noiembrie: 
- Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, pică în urma unei moțiuni de cenzură cu votul a 63 de deputați. Demersul este inițiat de Partidul Socialist (PSRM), ce făcea parte din coaliția de guvernare.
- Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, spune că a fost exclusă din PSD.

13 noiembrie: 
- Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, îl numește pe Ion Chicu drept prim-ministru.

14 noiembrie: 
 - "Economia României, în ultimii trei ani, a fost condusă după două bugete, unul prezentat în Parlament şi altul pentru finanţarea baronilor locali, exact metoda folosită de Al Capone", declară ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
- Parlamentul Republicii Moldova aprobă guvernul Chicu.
- Noul ministru PNL al Finanțelor, Vasile Florin Cîțu, întrebat fiind cu ce bani va face investiții în autostrăzi și spitale, spune că ”nu e treaba guvernului să facă investiţii” iar ”Autostrăzile nu se fac cu bani de la buget”.

20 noiembrie: 
Raluca Turcan "PROPAGHEAZĂ"... gramatica limbii române în Guvernul PNL. „(...) omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte, ferească Dumnezeu mort...”

24 noiembrie: 
- Alegeri prezidențiale în România. Klaus Iohannis câștigă al doilea mandat de președinte al României cu 66,09%, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, a obținut 33,91%. Prezența la vot este de 54,86%.

27 noiembrie: 
- Parlamentul European confirmă Comisia von der Leyen, care își va începe mandatul de cinci ani la 1 decembrie.
- Adina Vălean este comisar european pentru Transporturi.
- Fosta șefă DIICOT, Alina Bica, este condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare.
- Generalul Daniel Petrescu este noul ȘEF al Statului Major al Apărării

28 noiembrie: 
- Cristian Băcanu, secretar de stat la Justiție: Poate ar fi util să discutăm despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze!
- Senatorul Florin Cîțu, declară că România nu mai este reprezentată de ministru în Banca Internațională de Investiții.
- Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) îl acuză pe ministrul Justiției Cătălin Predoiu că își arogă competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunărilor generale ale instanțelor, „cu scopul vădit al actualului Guvern de a modifică legile justiției netransparent și fără o largă dezbatere publică”.
- Certificatul de operator aerian al Școlii Superioare de Aviație Civilă este suspendat după  ce s-a aflat că unii cursanți, care susțineau examenele, au primit răspunsuri pe WhatsApp.
- Se infiinzează Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) care va prelua atribuţiile şi structurile Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Maria Mădalina Turza (41 de ani), activistă pentru drepturile omului, este numită preşedinte al noii instituții.
- Valeriu Lupu, membru PMP, fost director al companiei „Banat Air” până în 1995, este numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

29 noiembrie: 
- Bogdan Despescu, fost şef al Poliţiei Române, este numit  secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, ]n locul lui Daniel Dumitru Chirilă (41 de ani) pensionar de lux de 2 ani
- Florin Cîțu, propus ministru de finanțe, participant la ceea ce presa a denumit “atacul speculativ pe leu” din 2008, primește aviz negativ de la comisiile reunite din Parlament
- Varujan Vosganian: "E hazliu că Predoiu întreabă instanțele dacă vor desființarea Secției speciale. E ca şi cum ai întreba şoferii dacă doresc să desfiinţeze Poliţia Rutieră."
- Dan Antonescu, fost șef la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, a fost numit consilier al șefului Poliției Române.

30 noiembrie: 
- Surpriză uriaşă. Magistraţii au votat pentru menţinerea SIIJ.

 


XII Decembrie

3 decembrie: 
- România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018 (arată performanța sistemului de învățământ). Scorul obținut a este în scădere față de ultimele două testări la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe. Procentul de analfabetism funcțional este de 44%, în medie, în creștere față de 2015.

4 decembrie:
- Președintele PNL Sector 6, Ciprian Ciucu (42 de ani), este numit președinte al  Agenției Funcționarilor Publici (ANFP).

5 decembrie: 
- Fostul șef al Vămilor Nini Săpunaru (56 ani) este numit în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul
- Lansarea cărţii „Aviaţia Clujeană”, editată de Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, filiala Cluj, la Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.
- Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, va fi șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela.
- Alina Mungiu Pippidi: "Supărarea e mare, că românul are ifose, vrea şi cu «M..e PSD», şi cu premiul Nobel pentru literatură, iar dacă s-ar putea să ia Nobelul pentru literatură pentru «M..e PSD» chiar şi mai bine."

6 decembrie: 
- Antonel Tănase (47 de ani) este numit in funcția de secretar general al Guvernului în locul lui Toni Greblă.

7 decembrie: 
- Un nou Directorat provizoriu la Transelectrica, condus de Cătălin Nițu 
- Fostul șef al ANRE Niculae Havrileț a fost numit secretar de stat la Economie și Energie.

9 decembrie: 
- Agenția Mondială Antidoping anunță că va impune o interdicție de patru ani pentru Rusia la toate evenimentele sportive internaționale majore din cauza „falsificării datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova”. Sportivii ruși care doresc să concureze pot face acest lucru doar ca parte a unei „echipe neutre”.
- Dezbaterea și votul asupra Moțiunii simple cu tema: ”Guvernare PNL – numele tău este Austeritate” adresată ministrului de Finanţe, este adoptată în Senat cu 59 de voturi pentru, 56 impotriva si doua abtineri. Premierul Ludovic Orban ține să precizeze că este foarte mulțumit de colaborarea cu Florin Cîţu  și a criticat faptul că moțiunea a fost inițiată chiar de către "cei care au facut praf bugetul".
- Preşedintele interimar al PNL Dâmboviţa, Virgil Guran (55 ani), este numit consilier de stat pentru ordine publică şi  şi siguranţa cetăţeanului în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

10 decembrie: 
- Ceremonia de decorare a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, la Palatul Cotroceni.
- Sebastian Ioan Burduja estenumit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice
- Adrian Năstase afirmă că gestul lui Klaus Iohannis de a retrage toate decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale reprezintă „un gest meschin”.

11 decembrie: 
- Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, prezintă stadiului proiectului „Spital metropolitan cu funcţii complementare, centru de excelenţă şi campus universitar”.
- Ioan-Sabin Sărmaș este numit  președinte la Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, în locul lui Dragos Cosmin Niculescu.
- Adriana-Elena Moța (fost consul la Catania) este numită Președinte la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, în locul lui Andrei Tinu.
- Tenorul Cosmin Marcovici, fost lider de sindicat la Opera din Iași, este numit secretar de stat la Ministerul Culturii.

12 decembrie: 
- Președintele Klaus Iohannis a retrage unele decorații pentru mai multe persoane publice care sunt condamnate, printre care: Adrian Năstase, Miron Mitrea, Adrian Severin, Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi.
- Primirea la Palatul Victoria a ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, în vizita de rămas-bun.
- Washington: Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor urmează să finalizeze actul de acuzare referitor la preşedintele SUA, Donald Trump
- "Omul ăsta este o calamitate”, spune senatorul independent Daniel Zamfir despre ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
- Cosette Chichirău (42 de ani) despre Barna, „reales” președinte în cadrul unei consultări interne on-line de partid: "USR are nevoie de un lider mai atașat de principii decât de funcții."

13 decembrie: 
- Un nou Directorat provizoriu la Transelectrica, condus de Cătălin Nițu
- Medicul Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului din Apuseni, devine consilier onorific al ministrului Marcel Vela.
- Senatorul PSD Titus Corlățean apreciază că declaraţia lui Marcel Vela, ministrul de Interne, cel care şi-a anunţat o vizită în Afanistan este o gafă, subliniind faptul că astfel de vizite în zone delicate, de conflict, trebuie organizate cu discreţie şi seriozitate şi anunţate public după ce au avut loc şi nu înainte.

15 decembrie: 
- Alexandru Cumpănașu, este pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, neavând studii necesare pentru salariul pe care îl primea.

16 decembrie: 
- Eugen Teodorovici afirmă că o asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituţională.

17 decembrie: 
- Paula Pîrvănescu, fost secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a recunoscut în fața procurorilor DNA că a mințit în declarațiile de avere din ultimii 3 ani.
- Ministrul Justiției a dispus încetarea împuternicirii comisarului șef Cristian Pleșa de la Adminsitrația Națională a Penitenciarelor și numirea, în locul său, a comisarului șef Tiberiu F. Ungureanu.

18 decembrie: 
- Mariana Cotoi (fostă Maier), vicepreședinte ALDE Cluj, este numită secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvolării și Administrației.
- Ludovic Orban: ”Ieșeau domnii, mai ales de la poliție, la 42 de ani la pensie, după care, după pensionare, pe care ei o cereau, frumușel se reangajau."
- Economistul Lucian Isar, soțul senatoarei PNL Alina Gorghiu, (expulzat din sistemul bancar, de Banca Națională, în urma atacului speculativ asupra leului, din septembrie 2008) urmează să fie numit în funcția de reprezentant al României la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)
- Un accident feroviar se produce, între Ploieşti şi Brazi. Două trenuri, din care unul de călători, se ciocnesc frontal, iar zece persoane sunt transportate la spital.

19 decembrie: 
- Andrei Baciu, devenit viral pe reţelele sociale cu imaginile în lenjerie intimă din perioada în care era fotomodel, este nou secretar de stat în Ministerul Sănătății.
- Mădălina Dobrovolschi demisionează din funcția de purtător de cuvânt al președintelui Iohannis.
- Predoiu spune că nu s-a înscris nimeni în cursa pentru funcțiile de șef la DIICOT, DNA și Parchetul General însă termenul pentru depunerea dosarului expiră luni.
- Sunt trecuți în rezervă șefii Secției Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, general-locotenent cu trei stele Gheorghe Cosneanu și general-locotenent cu trei stele Alexandru Ion.
- Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS) şi Asociaţia CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor contestă numirea lui Eduardt Cozminschi în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
- Ludovic Orban își anunță intenția de a desființa, pur și simplu, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
- Deputatul PNL Adriana Săftoiu critică în termeni foarte duri prestația partidului și a guvernării sub conducerea lui Ludovic Orban. „Îmi este rușine!”, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook.
- Adrian Năstase, după ce Gelu Voican Voiculescu: "Asta e ţara în care obiectivul preşedintelui e distrugerea unui partid ales democratic."

22 decembrie:
- Klaus Iohannis (60 de ani), afirmație controversată la marșul în memoria celor care au murit la Revoluție: Sunt primul președinte care nu a fost comunist.

23 decembrie:
- Echipa de consilieri a lui Klaus Iohannis:
Consilieri Prezidențiali: Ion Oprișor -  Apărare și siguranță națională;Daniela Bârsan - Comunicare Publică; Mihaela Ciochină - Legislativ; Ligia Deca - Educație și Cercetare; Delia Dinu - Protocol; George-Vladimir Duhan - Secretariatul General; Cosmin-Ștefan Marinescu - Politici Economice și Sociale; Dan-Andrei Muraru - Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă; Sergiu Nistor - Cultură și Culte; Leonard Orban - Afaceri Europene; Diana-Loreta Păun - Sănătate Publică; Laurențiu-Mihai Ștefan - Politică Internă.
Consilieri de Stat: Gheorghe Angelescu - Cancelaria Ordinelor; Constantin Ionescu - Directorul Oficiului Informaţii Integrate; Simona-Livia Maftei și Nicoleta Nicolae-Ioana - Cabinetul Președintelui; Gabriel-Cristian Pișcociu - Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă; Sandra-Marilyn-Andreea Pralong - Relația cu Românii din afara Granițelor; Mihai Şomordolea - Secretariat CSAT.
- Valentin Constantin Bretfelean, fost șef al Poliției Locale Târgu Mureș, este numit în funcția de consilier de stat al primului ministru.
- Numiri de ambasadori: Vasilică Constantinescu în Republica Populară Chineză și Republica Uniunea Myanmar iar Bogdan Badea în Regatul Thailandei și în Republica Populară Democrată Laos, cu reședința la Bangkok.
- Valentin Bretfelean (54 de ani), fost șef al SRI Mureș și Maramureș, este numit consilier de stat la Cancelaria premierului.

24 decembrie:
- Custodele Coroanei române, principesa Margareta, transmite un mesaj de sărbători, în care îndeamnă românii să nu uite că "Marea Unire şi războiul au fost obţinute cu mare suferinţă, cu sacrificiu personal şi cu sacrificiu naţional".
- Ion Munteanu este numit guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunarii, cu rang de subsecretar de stat, în locul lui Cătălin Țibuleac.
- Instanța anunță sentința dată lui Bogdan Olteanu (48 de ani), fost viceguvernator al BNR, pentru mita de un milion de euro primită de la Sorin Ovidiu Vîntu ca să fie numit guvernator ARBDD Liviu Mihaiu.
- În dosarul intervențiilor pentru licența Giga TV sunt condamnați la închisoare Viorel Hrebenciuc (66 de ani), Gheorghe Ștefan "Pinalti" (66 de ani), Laura Georgescu (vârsta 50 de ani), fostă șefă a CNA și Narcisa Iorga (49 de ani).

27 decembrie:
- ”Patriarhia Română nu comentează declaraţii ale căror grad de penibilitate este întrecut doar de acela al obrăzniciei provenite din incultura şi ideologizarea dezonorante ale celor care le fac”, transmite Vasile Bănescu fără referire la postarea deputatului, Iulian Bulai (32 de ani), USR, declarat de confesiune catolică.
- Compania Tarom semnază contractul de leasing pentru achiziția a noua avioane noi  ATR 72-600, cu 72 de locuri, care vor fi folosite pentru zboruri regionale (interne și externe).

30 decembrie:
- Premierul Ludovic Orban (56 de ani) îl numește consilier onorific pe Remus Borza, fost consilier onorific al Vioricăi Dăncilă.
- Adrian Miţulescu este numit preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului în locul lui Daniel Geantă.

31 decembrie:
- Rareș Bogdan (46 de ani): "În luna aprilie vom avea alegeri anticipate. În februarie Orban va demisiona".

 


Documentar realizat de Viorel Andronic