14 iunie 2021

Retrospectivă Mircia Dumitrescu la Muzeul Naţional Cotroceni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional Cotroceni deschide în data de 10 iunie 2021, în Spaţiile Medievale, expoziţia marelui artist Mircia Dumitrescu, intitulată sugestiv Peisaj românesc cu oameni şi sfinţi.

Mircia Dumitrescu este grafician, pictor şi sculptor, doctor în Arte Vizuale, profesor universitar, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru corespondent al Academiei Române, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler la categoriile Arte Vizuale şi Literatură.

Eveniment major în lumea artelor vizuale, expoziţia reuneşte lucrări de grafică, sculptură şi pictură, unele dintre acestea expuse în premieră publicului. Pe simeză se vor regăsi sculpturi desenate în lemn cu drujba şi dalta, pe care autorul le numeşte gravuri spaţiale, sculpturi de bronz, zeci de lucrări de grafică de mari dimensiuni, lucrări de pictură şi o proiecţie cu peste 150 de acuarele din caietele maestrului.

„Arta e foarte mare, dar lucrarea e personală. Ca artist, eşti martor al lumii tale, al sentimentelor şi al experienţelor pe care le transpui în lucrare. Eşti un creuzet în care, dacă eşti corect cu tine, tu trebuie să îţi răspunzi la problemele ce trec prin mintea şi sufletul tău. În momentul acela, se naşte şi lucrarea. Nu ştii dacă e bună decât în momentul în care tu crezi că ai răspuns, prin intermediul ei, unor probleme, unor nelinişti”, mărturisea Mircia Dumitrescu în cadrul proiectului „Portret de artist”, lansat de Muzeul Naţional Cotroceni în anul 2020.

Muzeul Naţional Cotroceni a inclus expoziţia Peisaj românesc cu oameni şi sfinţi şi în circuitul de vizitare ocazionat de programul european Noaptea muzeelor.

Accesul publicului în perioada 10 iunie – 4 iulie 2021 se poate face cu o programare prealabilă la numerele de telefon 021.317.31.07 şi 0725.51.83.81 sau pe mail, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro.