30 iunie 2022

Reunirea liberalilor fără cap

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Crema intelighenției politice liberale s-a reunit la Poiana Brașov într-un soi de Consiliu Național. La înălțimea și ozonul de pe lîngă Postăvarul, mințile liberalilor, oxigenate la maximum, ar fi trebuit să producă și cîteva idei importante. Țara e-n găleata împrumuturilor, poporul s-a aprins de mînie, iar Europa scîrțîie ca o cotineață. Ce idei au înflorit în aerul pur al munților?

Tot ce-am aflat din presa de vineri, sîmbătă și duminică se rezumă la numiri și declarații de complezență. Virgil Popescu, mentorul „dezastrului” de la Mintia, s-a prins că nu-i de nasul său, iar oportunistul rotofei Guran, trambalat prin toate grupurile de interese, a izbutit un ultim hopa-mitică între vicepreședinții liberali. Dan Motreanu a revenit la o poziție mai influentă în PNL. Și cam atît. Consiliul Național de la Poiana Brașov a fost mai degrabă o măturare politică definitivă a lui Cîțu și Vîlceanu și o completare cu nume conform prevederilor statutare ale celor care deja trăgeau sforile. Neica Bode și-a luat hîrtia de secretar general și salutare.

Care au fost ideile politice și inițiative inteligene menite a drege guvernarea și situația din țară?

Iată-le! Neica Ciucă a zis:

”Trebuie să împlinim dezvoltarea şi modernizarea României. Ne-am asumat responsabilitatea gestionării unor situaţii excepţionale fără precedent în istoria recentă a României şi am făcut faţă cu succes provocărilor în faţa cărora ne-am aflat. PNL îşi va asuma iniţiativa în ceea ce priveşte politicile publice şi le va duce în coaliţie. Trebuie să demonstrăm că suntem serioşi, că venim în coaliţie cu politici solide pentru continuarea investiţiilor, cu politici pentru antreprenori, pentru susţinerea antreprenorilor, cu politici de protejare a locurilor de muncă, precum şi cu politici de manifestare a grijii pentru toţi cetăţenii României”

Neica Bode a zis:

„Sunt onorat să fiu nominalizat pentru funcţia de secretar general al Partidului Naţional Liberal de către domnul preşedinte Nicolae Ciucă. Vă mulţumesc pentru încrederea acordată. Este o poziţie care mă responsabilizează enorm şi care implică foarte foarte multă muncă. Sunt pregătit pentru această şansă şi ştiu că vă am alături de acest drum al consolidării proiectului liberal. Doar împreună, uniţi şi solidari ne vom îndeplini cu succes obiectivele fixate. (…) Viziunea mea asupra modului de funcţionare şi organizare a Partidului Naţional Liberal pleacă de la regula celor \”3D\” – dezbatere, decizie şi disciplină”

Neica Guran s-a ploconit:
„Ultima dată când v-am vorbit, acum un an, erau ape tulburi în PNL şi sper să nu mai trăim niciodată ceea ce a fost la Romexpo şi să fim un partid unit, liniştit, să ştim să ne concurăm între noi cu eleganţă, aşa cum am văzut şi astăzi. În momentul de faţă este linişte şi cred că toată lumea a înţeles că, de fapt, în politică, trebuie să priveşti lucrurile într-o anumită ordine: prima dată trebuie să ţinem la ţară, după aceea la partid şi ultima dată la un om, apropo de plecatul după un om sau rămasul împreună cu Partidul Naţional Liberal”…””Trebuie să facem de aşa natură încât lucrurile să se mişte şi am mare încredere în noul preşedinte Nicolae Ciucă, în secretarul general Lucian Bode şi în echipă şi vă spune un om care a criticat şi s-a opus când a avut ceva de spus. Am mare încredere că o să fie aşa cum trebuie. Şi cred că toţi le cerem să nu ne dezamăgească şi să ne ducă acolo unde trebuie să ajungem”.

Ce idei mărețe au înflăcărat reuniunea montană a luminățiilor liberale? Au scăpat din punga cu documente și cîteva rînduri memorabile zburate din nuca lui Rareș Bogdan. Este și singura idee care s-a rostogolit de la CN din Poiană pînă la cîrciuma la care au fost sărbătorite numirile și unitatea:

”În toate Consiliile Judeţene conduse de liberali vor funcţiona birouri speciale pentru problemele românilor plecaţi din judeţele respective care acum trăiesc în afara României”.

Presupun că deplasările lui Batistuță Rozalie la Monte Carlo și pe Coasta de Azur, în Maldive și, frecvent, în Italia vor fi considerate întîlniri de lucru cu liberali din diaspora, după cum și deplasările pe teren ale membrilor acestor birouri vor fi făcute organizat, răsfirat și pe banii organelor centrale și județene.

Despre ideile liberale lansate în Poiană nu mai este nimic de zis. Despre împărțelile convenite,  vom vorbi mai tîrziu cînd ele vor ajunge la presă!