17 iunie 2021

Reuniune în cadrul campaniei MAE „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021” în Republica Cipru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Afacerilor Externe a organizat o nouă reuniune din cadrul campaniei „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021” la data de 8 iunie 2021, în format hibrid, cu membrii comunităţii şi mediului asociativ românesc din Republica Cipru. La eveniment au participat reprezentanţi ai Departamentului Consular din cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Nicosia. De asemenea, la discuţii a participat ambasadorul României la Nicosia, Dan Mihalache.

Reprezentanţii misiunii diplomatice din Republica Cipru şi cei din Centrala MAE au prezentat situaţia comunităţii româneşti din perspectiva activităţii misiunii diplomatice, pe coordonatele de muncă şi protecţie socială, precum şi prin prisma activităţii consulare. A fost pus accentul pe necesitatea unei mai bune informări a cetăţenilor români din Republica Cipru, precum şi pe demersurile logistice recente, care au permis operaţionalizarea, la data de 26 aprilie 2021, a noului sediu al Secţiei consulare din Nicosia, într-un spaţiu mai extins şi mai bine dotat tehnic şi cu personal.

Totodată, în cadrul dialogului, au fost abordate atât aspecte privind impactul pandemiei asupra comunităţii româneşti din Cipru, precum şi informaţii privind participarea copiilor români la cursurile de limbă şi civilizaţie română organizate de Alianţa Românilor din Cipru prin Şcoala Românească. Reprezentanţii mediului asociativ românesc prezenţi fizic şi online la reuniune au fost îndrumaţi să valorifice avantajele sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons prin intermediul cărora sunt prestate serviciile consulare (portalul www.econsulat.ro) şi să disemineze informaţiile primite în rândul comunităţilor româneşti locale.

Pe parcursul reuniunii, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au purtat un dialog deschis şi aplicat cu membrii comunităţii româneşti, care au apreciat utilitatea acestui exerciţiu de comunicare, precum şi a dialogului punctual pe teme specifice pentru comunitatea din Republica Cipru.

Evenimentul a fost accesibil pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Cipru şi a Departamentului Consular.

Următoarele reuniuni consulare din cadrul campaniei se vor realiza bilunar sau cu ocazia unor deplasări în străinătate ale reprezentanţilor Departamentului Consular. Coordonatele acestor reuniuni vor fi comunicate în timp util comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.

Informaţii suplimentare:
Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost început în 2015, la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor, cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Începând cu luna mai 2021, ca urmare a deciziei în acest sens a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare-2021” a fost relansat, într-o primă etapă în format videoconferinţă, urmând ca, în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice, să fie reluate şi întâlnirile în format fizic.

Reluarea Programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare-2021” vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, creând un cadru de dialog deschis şi constant. Prin intermediul acestui dialog, reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricţiilor impuse în contextul crizei sanitare, ce au afectat activitatea consulară.