19 august 2022

Reuniune în cadrul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă desfăşurarea unei noi reuniuni din cadrul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Republica Elenă şi Republica Bulgaria. Astfel, la data de 28 mai 2022, a fost organizată o reuniune în format hibrid la Salonic, cu participarea membrilor comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Republica Elenă şi Republica Bulgaria, ai conducerii Departamentului Consular (DCons), ai Ambasadelor României la Atena şi Sofia şi Consulatului General al României la Salonic, precum şi ai consulatelor onorifice ale României la Burgas şi Silistra (Republica Bulgaria).

În cadrul reuniunii, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Republica Elenă au adus în atenţie o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) şi la programarea aferentă unor servicii consulare pe perioada estivală. Totodată, participanţii au prezentat situaţia generată de nerecunoaşterea de către autorităţile locale elene a unor documente eliberate de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din Republica Elenă, au subliniat necesitatea continuării procesului declanşat de MAE în vederea debirocratizării serviciilor consulare, necesitatea unor adaptări legislative şi extinderea măsurii, deja puse în aplicare de MAE, de transmitere a documentelor prin poştă/curier rapid, precum şi aspecte legate de relaţiile de muncă şi protecţie socială. De asemenea, reprezentanţii mediului asociativ din Creta au reiterat solicitarea cetăţenilor români rezidenţi pentru înfiinţarea unui consulat de carieră pe insulă.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Bulgaria au semnalat întârzierile înregistrate la punctul de trecere a frontierei la Ruse şi faptul că nu se aplică întotdeauna procedura simplificată de control al documentelor de călătorie, în condiţiile în care unii cetăţeni români deţin inclusiv permise de şedere eliberate de către autorităţile bulgare.

Reprezentanţii MAE au prezentat proiectele derulate în sprijinul membrilor comunităţilor româneşti din străinătate, în special în ceea ce priveşte redimensionarea şi modernizarea reţelei consulare a României, inclusiv pe spaţiul elen. Au fost de asemenea detaliate demersurile privind procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare şi proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro şi Call Center, aspectele privind eliberarea cărţii electronice de identitate şi calendarul de organizare a consulatelor itinerante (mobile). Cu acest prilej, a fost evidenţiată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătăţirea modului de relaţionare şi interacţiune a personalului consular cu solicitanţii de servicii consulare.

Totodată, au mai fost abordate elemente referitoare la utilitatea introducerii unor tarife pentru prestarea serviciilor consulare în regim de urgenţă, reprezentanţii mediului asociativ românesc remarcând legătura dintre gratuitatea serviciilor consulare şi lipsa resurselor umane şi tehnologice adecvate. Reprezentanţii MAE au subliniat că un astfel de demers, care implică modificări legislative, ar constitui un element suplimentar de susţinere a eforturilor depuse de către MAE pentru redimensionarea şi modernizarea oficiilor consulare şi pentru eficientizarea activităţii de procesare a serviciilor consulare adresate cetăţenilor români, prin suplimentarea personalului consular.

Un element de noutate abordat în cadrul dialogului cu membrii comunităţii româneşti din Republica Elenă a vizat restructurarea şi reconfigurarea circumscripţiilor consulare pentru facilitarea accesului cetăţenilor români la servicii consulare. Astfel, unele regiuni mai apropiate de Salonic, gestionate anterior prin Ambasada României la Atena, au fost preluate în circumscripţia consulară a Consulatului General al României la Salonic.

Au fost trecute în revistă demersurile pe care Ambasada României la Atena, Consulatul General al României la Salonic şi Ambasada României la Sofia le-au întreprins constant pe perioada pandemiei de COVID-19 pe lângă autorităţile elene şi bulgare, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care s-au deplasat în Republica Elenă, cu precădere în perioada estivală.

Reprezentanţii MAE şi membrii comunităţii româneşti din cele două state au purtat un dialog deschis, fiind subliniate, în plus, demersurile MAE de profesionalizare şi îmbunătăţire a relaţionării şi comunicării funcţionarilor consulari cu cetăţenii români.

Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale Departamentului Consular/MAE, Ambasadelor României la Atena şi Sofia şi Consulatului General al României la Salonic.

Informaţii suplimentare

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi a fost reluat în anul 2021, prin acţiuni de informare dedicate cetăţenilor din afara graniţelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activităţii consulare, în vederea asigurării asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate. Până în prezent au avut loc peste 30 de întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru şi Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de „Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reşedinţă/circumscripţia consulară. De asemenea, fiecare reuniune include şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanţii MAE şi ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare oferă comunităţilor şi mediului asociativ românesc informaţii şi clarificări cu privire la activitatea desfăşurată în statele de reşedinţă.

Demersul continuării programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022” vine în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, şi creează astfel un cadru de dialog deschis şi constant prin intermediul căruia reprezentanţii comunităţilor româneşti au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare, inclusiv în contextul impactului major al restricţiilor impuse de criza sanitară asupra activităţii consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor cu membrii comunităţilor româneşti pentru anul 2022 prevede organizarea unui număr de nouă întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitaţi să participe membri ai comunităţilor româneşti din Europa (ţările baltice, Benelux, Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania şi Ungaria), Asia (Malaysia, Indonezia, Filipine, Singapore, Thailanda), Australia şi continentul nord-american (Canada).

Sursa foto Pixabay