Publicat: 23 Ianuarie, 2019 - 09:35
Share

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, a participat, astăzi, 22 ianuarie 2019, la Bruxelles, la prima reuniune ministerială Uniunea Europeană şi Uniunea Africană. Întrevederea a reprezentat un moment important pentru cooperarea celor două organizaţii continentale, reunite în premieră după Summit-ul UE-UA de la Abidjan, Republica Côte d'Ivoire, din noiembrie 2017.

Demnitarul român a evocat susţinerea României pentru aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, atât din perspectiva de Preşedinţie al Consiliului UE, precum şi din perspectiva naţională.

Totodată, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale a evidenţiat relaţia strânsă existentă între creşterea investiţiilor şi a comerţului din spaţiul african şi climatul de securitate din regiune, domenii în care se pot realiza progrese inclusiv prin intermediul unei cooperări mai ample, în format multilateral, între UE, UA şi ONU.

"Investiţiile în resursa umană, în educaţie, ştiinţă şi tehnologie duc inevitabil la creşterea rezilienţei societale, elemente care generează pace, securitate şi bună guvernanţă. Acestea sunt priorităţile ţării noastre în regiune, alături de mobilizarea investiţiilor pentru transformarea structurală şi durabilă din Africa", a declarat secretarul de stat Monica Gheorghiţă.

În intervenţia sa, oficialul român a subliniat şi relaţiile tradiţionale ale României cu statele africane, evidenţiind contribuţia ţării noastre la misiunile de menţinere a păcii de pe teritoriul african, precum şi cooperarea tradiţională din domeniul educaţional.
Cu prilejul evenimentului, cele două părţi au reconfirmat interesul pentru aprofundarea cooperării, printr-o alianţă reînnoită Europa-Africa, în concordanţă cu rezultatele Summit-ului de la Abidjan. Discuţiile au fost structurate, în principal, pe trei paliere: pace şi securitate, investiţii şi comerţ şi multilateralism.

În marja reuniunii ministeriale de la Bruxelles, secretarul de stat a realizat o serie de întrevederi bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Republica Camerun, Lejeune Mbella Mbella, ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale din Sudanul de Sud, Nhial Deng Nhial, ministrul afacerilor externe, relaţiilor internaţionale şi comunităţilor din Republica Guineea-Bissau, Joao Ribeiro Butiam Có, ministrul afacerilor externe, al integrării africane şi a centrafricanilor din străinătate (Republica Centrafricană), Sylvie Baďpo Temon, ministrul delegat pentru afaceri externe şi cooperare din Republica Guineea Ecuatorială, Bonifacio Mitogo Bindang, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Democratice Etiopia, Hirut Zemene, secretarul general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Republica Kenya, Ababu-Terrah Namwamba, şi reprezentantul Republicii Arabe Egipt pe lângă Uniunea Europeană, Khaled El Bakly.

În cadrul întrevederilor, demnitarul a exprimat interesul Guvernului României de relansare a relaţiilor tradiţionale cu statele din Africa. În acest context, a propus mecanisme concrete de cooperare bilaterală şi a evidenţiat domeniile sectoriale care pot aduce plus valoare reală pentru dezvoltarea acestor relaţii, precum educaţia, agricultura şi sănătatea. A menţionat, de asemenea, rolul tradiţional jucat de ţara noastră în educarea generaţiilor de tineri africani în universităţile româneşti, absolvite de peste 50.000 de studenţi de origine africană. De asemenea, au fost evocate perspectivele multiple de cooperare oferite de deţinerea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România, precum şi excelenta cooperare în cadrul organismelor ONU.

Summit-urile UE - UA se desfăşoară la fiecare trei ani, alternativ, în Europa şi în Africa, şi constituie momentul de vârf al dialogului politic instituţionalizat, demarat în anul 2000, la Cairo. Actuala reuniune ministerială a fost prima iniţiativă de acest fel realizată între două Summit-uri UE-UA.

Cel de al 5-a Summit al Uniunii Africane-Uniunea Europeană a avut loc la 29-30 noiembrie 2017 în Abidjan, Coasta de Fildeş - la 10 ani de la adoptarea Strategiei comune Africa-UE. Tema centrală a întâlnirii a fost "Investiţia în tineret pentru un viitor sustenabil" şi au participat şefii de stat şi de guvern africani şi europeni, împreună cu Preşedintele Consiliului European. 
Reuniunea curentă se înscrie în setul de acţiuni agreate cu prilejul Summit-ului de la Abidjan, când cele două părţi au convenit organizarea unei serii de reuniuni ministeriale cu frecvenţă anuală.

Tag-uri Nume: