Publicat: 5 Iulie, 2018 - 13:14

În data de 3 iulie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Mediului, reuniunea tehnică în cadrul căreia s-au prezentat și discutat rezultatele unui proiect care conține elemente ce vor fi incluse în viitoarea Strategie a Uniunii Europene pe termen lung privind schimbările climatice. 
Proiectul a fost dezvoltat de către instituțiile European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition (Belgia) și  International Centre for Trade and Sustainable Development ( Elveția).  
Comisia Europeană (COM) actualizează “Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii reduse de carbon până în 2050”, întocmită în anul 2011. În contextul negocierilor pentru implementarea Acordului de la Paris, COM va propune în noiembrie 2018 un nou document privind ”Strategia UE pe termen lung privind schimbările climatice”. 
În cadrul proiectului s-au colectat informații de la părțile interesate, atât din zona publică cât și din zona privată a statelor membre UE. Demersul s-a concretizat într-un document care descrie toate posibilitățile tehnice de luat în considerare în noua Strategie, precum și un document de politici care prezintă pachete diferite de opțiuni  legislative pentru a construi noua foaie de parcurs. 
Reuniunea s-a bucurat de o participare numeroasă, din partea instituțiilor publice, a institutelor de cercetare din diverse domenii, precum și din partea organizațiilor non-guvernamentale de mediu și de afaceri. Reprezentanți ai think tank–urilor din România au exprimat idei și poziții pertinente în legătură cu conținutul celor două documente. Discutarea acestor documente a fost o oportunitate pentru toate instituțiile interesate din România de a se exprima pe marginea elementelor cheie și a provocărilor, dar și a riscurilor și oportunităților care stau în fața tuturor, și de a contribui la dezvoltarea acestei noi Strategii UE.
Toți participanții au avut ocazia să se informeze și să exprime puncte de vedere asupra noilor constrângeri date de elementele științifice actuale privind evoluția schimbărilor climatice, de politicile actuale, de apariția de noi tehnologii și de costurile implementării acestora. 
Evenimentul, organizat sub patronajul Ministerului Mediului prin Direcția Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă și al domnului Secretar de Stat Ion Cîmpeanu, și-a atins scopul propus, respectiv, de a aduce acest subiect în atenția tuturor actorilor din zona publică sau privată din România, mai ales în contextul preluării de către România a președinției Consiliul Uniunii Europene.
 

Tag-uri Institutii: