4 octombrie 2022

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi rectorilor universităţilor care formează alianţă universitară europeană CIVICA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 29 iunie 2022, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la reuniunea anuală a preşedinţilor şi rectorilor universităţilor care formează CIVICA – Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale, respectiv Sciences Po, Universita Bocconi, Central European University, European University Institute, Hertie School of Governance, SNSPA, Stockholm School of Economics şi London School of Economics and Political Science.

Evenimentul, organizat de London School of Economics and Political Science, marchează trei ani de la momentul în care Comisia Europeană a anunţat că această alianţă universitară europeană, creată de cele opt universităţi de top din Franţa, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia şi Marea Britanie, a fost selectată şi va primi finanţare pentru a crea o universitate-pilot europeană.

Reuniunea a avut ca principale teme de discuţie: analiza activităţilor derulate de CIVICA în ultimul an, lărgirea alianţei cu cei doi noi membri, IE University (Spania) şi SGH – Warsaw School of Economics (Polonia), şi rezultatele obţinute prin intermediul granturilor de cercetare disponibile în cadrul proiectului CIVICA Research, cofinanţat prin Orizont 2020, Programul-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene.

Totodată, în cadrul acestei reuniuni, cei opt rectori şi preşedinţi au stabilit cadru strategic şi agendă comună pentru perioada următoare. Direcţiile de dezvoltare ale CIVICA vizează extinderea activităţilor în domenii cheie precum educaţia şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, stabilirea rolului principal al CIVICA în ştiinţele sociale, consolidarea pilonul de cercetare şi inovare al alianţei, precum şi dezvoltarea unei comunităţi CIVICA, diversă şi incluzivă.

Amintim că Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a făcut parte din primul val de trei universităţi româneşti declarate câştigătoare de Comisia Europeană în competiţia pentru crearea Universităţilor Europene. CIVICA, consorţiul universitar din care face parte SNSPA, a fost selectat în anul 2019 pentru a crea una dintre cele 17 universităţi europene pilot. De la înfiinţarea sa de către opt universităţi europene de ştiinţe sociale de top, CIVICA a reuşit să dezvolte un campus interuniversitar cu adevărat european. Procedând astfel, a pilotat iniţiativa emblematică a Uniunii Europene de a îmbunătăţi parteneriatele strategice în învăţământul superior pentru a contribui la creşterea calităţii în educaţie şi a excelenţei în cercetarea europeană. Membrii CIVICA s-au bazat pe expertiza lor şi pe valorile europene comune pentru a oferi studenţilor şi profesorilor oportunităţi inovatoare şi transnaţionale în educaţie, cercetare şi implicare civică, cu accent special pe inovarea digital.

Apartenenţa SNSPA la consorţiul educaţional CIVICA creează pentru studenţii români mai multe oportunităţi de interacţiune şi colaborare cu colegi din întreaga Europă. Studenţii SNSPA pot, prin CIVICA, să beneficieze de experienţe europene de predare şi cercetare, să urmeze cursuri cu certificare europeană (CIVICA) şi să se bucure de toate facilităţile unui campus inter-universitar european. CIVICA înseamnă astăzi peste 72.000 de studenţi şi 13.000 de cadre didactice.

Sursa foto Facebook Remus Pricopie