28 mai 2022

Reuniunea Comisiei mixte româno-portugheze, în format virtual

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Joi, 7 octombrie, a avut loc reuniunea Comisiei mixte româno-portugheze, dedicată discuţiilor aplicate între departamentele pentru politica de apărare din ministerele apărării ale celor două state. Partea portugheză a fost condusă de Paulo Lourenco, director general pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, la reuniune participând şi ambasadorul Republicii Portugheze în România, Teresa Macedo.

Discuţiile au fost deschise de către secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, care a salutat aceste consultări bilaterale, subliniind faptul că ele reprezintă o bună oportunitate pentru a discuta pe marginea modalităţilor concrete de aprofundare a cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, precum şi pe teme de actualitate de pe agenda curentă de securitate a NATO şi Uniunii Europene.

Au fost transmise felicitări partenerului pentru mandatul de succes al Portugaliei la preşedinţia Consiliului UE în prima jumătate a anului curent. Partea română a exprimat aprecierea pentru angajamentul Portugaliei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare dedicate flancului Estic aliat.

Totodată, partea română a subliniat importanţa continuării desfăşurării în comun a exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, cu beneficiul creşterii interoperabilităţii şi al confirmării angajamentului reciproc, în spiritul solidarităţii aliate. A fost evidenţiată şi cooperarea excelentă în ceea ce priveşte programul major de înzestrare „Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”, un element central al cooperării româno-portugheze în domeniul apărării.

În încheiere, ambele părţi au exprimat convingerea asupra necesităţii menţinerii consistenţei cooperării bilaterale în domeniul apărării, atât la nivelul dialogului politico-militar, cât şi în termeni practici.