27 octombrie 2021

Reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat joi, 6 mai, la reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), organizată în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, în formatul miniştrilor apărării, de la Bruxelles.

Agenda discuţiilor s-a axat pe modul de implementare a recomandărilor formulate în Raportul Procesului anual de analiză coordonată a apărării 2020 şi pe utilizarea oportunităţilor de colaborare aferente domeniilor prioritare pentru dezvoltarea de capabilităţi militare la nivel european.

Ministrul român al apărării a exprimat susţinerea pentru consolidarea rolului EDA ca organism central în cadrul eforturilor mai largi ale UE din domeniul apărării, subliniind „importanţa armonizării proceselor de planificare a apărării la nivel european şi a nevoii de coerenţă a acţiunilor dedicate dezvoltării capabilităţilor de apărare cu procesele şi iniţiativele similare ale NATO”.

De asemenea, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat şi la reuniunea Comitetului Director al Centrului Satelitar al UE (SATCEN), organizată în premieră la acest nivel.

Miniştrii apărării au discutat şi adoptat un set de concluzii privind nivelul de ambiţie pentru dezvoltarea capacităţii SATCEN. Oficialul român a evidenţiat necesitatea implementării obiectivelor strategice ale SATCEN într-o manieră coerentă, inclusiv prin asigurarea sinergiilor cu celelalte acţiuni şi instrumente ale Uniunii Europene în domeniul geospaţial.