Publicat: 17 Mai, 2019 - 08:50
Share

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat joi, 16 mai 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - componenta dezvoltare (CAE-dezvoltare) de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda miniştrilor dezvoltării, precum şi situaţia din Sahel.

Astfel, miniştrii au avut o dezbatere de orientare asupra rolului UE în avansarea implementării componentei externe a Agendei 2030, în baza raportului de sinteză pentru implementarea Noului Consens European în domeniul Dezvoltării prezentat de Comisia Europeană la 10 mai 2019. În cadrul dezbaterilor, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a amintit că preşedinţia română promovează o abordare ambiţioasă în acest domeniu, ţinând cont de importanţa acestui dosar în perspectiva Forumului Politic de Nivel Înalt care se va desfăşura la New York, în iulie 2019 şi în cadrul căruia va fi abordată implementarea Agendei 2030.

La propunerea preşedinţiei române, demnitarii europeni au avut de asemenea o dezbatere axată pe promovarea tineretului în contextul cooperării internaţionale pentru dezvoltare, cu participarea trimisului special al Secretarului General ONU, doamna Jayathma Wickramanayake.

Preşedinţia română a Consiliului UE a plasat tineretul şi copii în centrul eforturilor sale în domeniul politicii de dezvoltare. Aceştia sunt printre principalii actori ai dezvoltării, iar România a urmărit constant, în aceste şase luni de mandat, implicaţiile pe care politicile în domeniul dezvoltării la nivel european le au asupra tinerilor şi copiilor. Îmi exprim speranţa ca tematica să fie promovată în continuare de viitoarele Preşedinţii rotative ale Consiliului UE, a declarat secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.

Discuţiile asupra situaţiei din Sahel s-au situat în prelungirea reuniunilor ministeriale ale miniştrilor de externe, respectiv ai apărării, din 13-14 mai 2019. Reuniunea a evidenţiat importanţa unei implicări integrate a UE în regiune, pe toate palierele (politic, securitar, de dezvoltare).

De asemenea, în cadrul reuniunii, au fost adoptate patru seturi de concluzii pregătite de Preşedinţia română a Consiliului UE în grupul de lucru dedicat. Astfel, în privinţa concluziilor privind coerenţa politicilor de dezvoltare, Consiliul a evidenţiat rolul pe care o abordare integrată în politicile de dezvoltare îl are pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030.â

Concluziile privind Raportul anual de implementare a instrumentelor UE de finanţare a acţiunilor externe în anul 2017 scot în evidenţă eforturile făcute de UE şi statele membre pentru îndeplinirea angajamentelor asumate la nivel global (faţă de Agenda 2030, multilateralism etc.) prin finanţarea pe care o acordă la nivel extern, inclusiv prin fondurile acordate politicii de extindere sau politicii de vecinătate. Concluziile încurajează de asemenea întărirea incluziunii tineretului şi copiilor în acţiunea externă a UE, aspectul fiind parte din priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Concluziile referitoare la implementarea angajamentelor UE în domeniul asistenţei pentru dezvoltare au reliefat că blocul comunitar şi-a menţinut, în anul 2018, statutul de lider global, contribuţia anuală a UE fiind 74,4 miliarde de euro, reprezentând 57% din asistenţa totală acordată la nivel global.

Concluziile asupra Fondului fiduciar pentru Africa (EUTF) evidenţiază valoarea adăugată a acestuia, având în vedere că a facilitat dialogul cu statele partenere şi a produs rezultate concrete. De asemenea, concluziile consideră îndreptăţite recomandările Curţii Europene de Conturi, şi anume că Fondul fiduciar ar trebui să fie mai axat pe acţiuni care să producă rezultate măsurabile pe teren.

În marja CAE - dezvoltare, secretarul de stat român a participat, alături de ceilalţi miniştri responsabili de cooperarea pentru dezvoltare, la un dejun de lucru organizat de ÎR/VP Federica Mogherini, dedicat viitoarei arhitecturi financiare pentru dezvoltare durabilă şi vecinătate a UE, ocazie cu care a evidenţiat importanţa agreării unui acord, cât mai curând posibil, asupra viitorului cadru financiar de implementare a politicii externe a UE.

Oficialul român a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu Harriett Baldwin, ministru de stat responsabil de cooperarea pentru dezvoltare în guvernul britanic, în cadrul căreia a fost abordat subiectul implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

 

Tag-uri Nume: