27 octombrie 2021

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, pe tema asistenţei UE în sprijinul populaţiei afgane

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, pe tema asistenţei UE în sprijinul populaţiei afgane

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Daniela Gîtman, a participat luni, 11 octombrie 2021 la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, desfăşurată în sistem videoconferinţă.

Reuniunea a fost convocată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, în contextul creşterii riscului de colaps economic şi financiar în Afganistan, de natură să antreneze consecinţe dramatice asupra populaţiei şi instabilitate în regiune. Obiectivul central al reuniunii a fost discutarea unei abordări articulate a UE sub aspectul acordării de asistenţă, fiind agreată necesitatea consolidării sprijinului direct pentru populaţia afgană.

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat necesitatea unui răspuns al UE şi al statelor membre ferm, coordonat şi calibrat la necesităţile stringente ale populaţiei afgane. A susţinut o abordare prudentă, dar proactivă a UE, capabilă să contribuie la evitarea unei deteriorări masive atât a condiţiilor de trai, cât şi a situaţiei de securitate din regiune.

Din această perspectivă, oficialul român a pledat pentru consolidarea sprijinului european pentru cetăţenii afgani dincolo de asistenţa imediată, cu respectarea criteriilor de referinţă (benchmarks) în perspectiva relaţionării cu autorităţile de facto din Afganistan, în conformitate cu concluziile Consiliului UE de la 15 septembrie 2021. A subliniat importanţa coordonării cu parteneri precum SUA, ONU şi Banca Mondială şi concentrarea acţiunilor de asistenţă pe asigurarea serviciilor de primă necesitate către populaţie, îndeosebi siguranţa alimentară, serviciile de sănătate şi accesul la educaţie.

Daniela Gîtman a relevat oportunitatea direcţionării asistenţei europene prin ONU către structurile active în teren care au capacitatea de a asigura sprijin nemijlocit pentru populaţia afgană. De asemenea, a făcut apel la menţinerea în prim-plan a problematicii respectării drepturilor omului, în special ale femeilor, fetelor şi copiilor.

Nu în ultimul rând, a arătat faptul că, în prezent, România îşi concentrează sprijinul acordat Afganistanului pe dimensiunea umanitară, în spiritul abordării Team Europe, amintind asistenţa financiară alocată recent de ţara noastră prin Programul Alimentar Mondial al ONU şi prin UNICEF, precum şi asistarea refugiaţilor afgani.

Afganistanul se confruntă cu o situaţie de conflict prelungit, coroborată cu dezastre naturale recurente, sărăcie cronică, secetă, atacuri teroriste şi consecinţele pandemiei de COVID-19. Aceşti factori au generat nevoi umanitare acute în rândul a 18,4 milioane de persoane în Afganistan. În vreme ce încă din perioada premergătoare evenimentelor de la 15 august 2021 condiţiile umanitare din această ţară erau printre cele mai grave la nivel global, evoluţiile recente au exacerbat nevoile cu care se confruntă populaţia afgană.

În cadrul conferinţei pe tema situaţiei umanitare din Afganistan desfăşurate la 13 septembrie 2021 la convocarea secretarului general al ONU, António Guterres, România a anunţat alocarea unei contribuţii voluntare de 100.000 euro ca urmare a Apelului lansat de ONU (Flash Appeal Afghanistan, septembrie – decembrie 2021). De asemenea, în iulie 2021, MAE a acordat o contribuţie voluntară către UNICEF în valoare de 40.000 euro pentru acţiuni în domeniul medical în beneficiul copiilor din Afganistan.