Publicat: 19 Iulie, 2016 - 09:08
Share

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat luni, 18 iulie 2016, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles. Principalele teme abordate au fost lupta împotriva terorismului, situația din Turcia, Strategia Globală a UE, relațiile cu statele din America Latină și relația UE-China.

În cadrul discuțiilor privind lupta împotriva terorismului, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat condoleanțe pentru victimele atentatului produs la Nisa și a transmis mulțumiri autorităților franceze pentru sprijinul acordat în demersurile de identificare a cetățenilor români care au avut de suferit. A arătat că valul de atentate cu care se confruntă Uniunea în ultima perioadă demonstrează încă o dată nevoia de consolidare a securității europene în plan intern, cât și a frontierelor externe. A reamintit, în context, contribuția importantă pe care România o aduce din acest punct de vedere, inclusiv pentru asigurarea siguranței zonei Schengen.

La dejunul de lucru informal, miniștrii de externe au abordat situația din Turcia. Demnitarul român a accentuat importanța acestui stat membru esențial al NATO și partener cheie al UE, precum și din perspectiva pe care acesta o are pentru stabilitatea regională. Totodată, a reliefat necesitatea respectării instituțiilor democratice, drepturilor omului și a libertăților fundamentale, esențiale din perspectiva UE.

Miniștrii au abordat și implementarea Strategiei Globale a UE, document de referință pentru conturarea politicii externe și de securitate a UE. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanța trecerii la etapa implementării sale sectoriale, în special în domeniul apărării din perspectiva cooperării viitoare cu NATO.

Miniștrii au apreciat cadrul de cooperare trasat de viitoarea strategie UE-China, document bazat pe o abordare principială și pragmatică. A fost evidențiat rolul Chinei de partener al UE în sfera păcii și securității globale. Din punct de vedere al relațiilor bilaterale, noua strategie a UE oferă o platformă comună pentru statele membre pentru promovarea relațiilor cu China, precum și formatele de cooperare sub-regională.

În marja CAE a avut loc o întâlnire (mic dejun) a miniștrilor europeni de externe cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. Discuțiile s-au concentrat asupra situației din Turcia, crizei siriene, situației din estul Ucrainei. Au fost reconfirmate importanța deosebită a relației transatlantice și nevoia continuării consolidării UE-NATO, în spiritul Declarației comune adoptate în marja recentului Summit NATO.