Publicat: 7 Februarie, 2014 - 09:25
Share

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat joi la sediul MAE, reuniunea Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate.
În cadrul reuniunii, a fost prezentat raportul-analiză privind implementarea strategiei Ministerului Afacerilor Externe pentru comunităţile româneşti din străinătate pentru perioada martie-decembrie 2013.
Documentul a reliefat o constanţă a demersurilor de promovare a românilor din străinătate și augmentarea sprijinului acordat proiectelor educaționale. Una dintre concluziile principale ale Raportului marchează necesitatea consolidării profilului identitar al comunităţilor româneşti din străinătate, printr-o organizare mai riguroasă a activităților desfășurate de către mediul asociativ în scopul dezvoltării și promovării identității naționale.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat proiectele pe care Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) îşi propune să le realizeze în anul 2014 și a invitat instituțiile partenere în Consiliu să propună parteneriate de colaborare în legătură cu acestea și să contribuie la completarea agendei de acțiuni destinate comunităților românești din afara granițelor.
Dintre proiectele DPRRP amintim:
Campania de conştientizare şi responsabilizare a cetăţenilor romani din străinătate în baza drepturilor şi obligaţiilor care le revin, în calitate de cetăţeni europeni
Forumul “Presa Românească din Străinătate, element de consolidare și promovare identitară“, destinat coagulării presei de limbă română din străinătate;
Finalizarea Registrului Asociaţiilor;
Festivalul “Diaspora Estival”, care reprezintă atât un cadru de dezbatere pentru problemele cu care se confruntă comunitățile, cât și unul de promovare a valorilor și culturii naționale.
Reuniunea a subliniat, totodată, întărirea coordonării proiectelor destinate comunităților românești din afara granițelor, consolidarea parteneriatelor interinstituționale și dezvoltare componentei de comunicare.