16 aprilie 2021

Reuniunea de informare privind activitatea Lancet COVID-19 Commission New York

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 6 aprilie 2021, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a participat la reuniunea de informare online pentru ambasadori şi diplomaţi acreditaţi la ONU, privind activitatea Lancet COVID-19 Commission, creată în iulie 2020 în vederea accelerării procesului de identificare a unor soluţii globale, echitabile şi de durată la pandemia de COVID-19.

Evenimentul a fost găzduit de Reprezentantul Permanent al Columbiei la ONU, ambasadorul Guillermo Fernandez de Soto Valderrama şi Profesorul Jeffrey D. Sachs, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel mondial în domeniul dezvoltării durabile, Preşedinte al organizaţiei UN Sustainable Development Solutions Network şi al Lancet COVID-19 Commission.

Au susţinut prezentări: Profesorul Jeffrey Sachs; Maria Elena Bottazzi – Decan asociat, Colegiul de Medicină Baylor, Universitatea Hudson, Texas; Profesorul Joseph Allen – Universitatea Harvard ; Profesorul Felipe Larrain – Pontificia Universidad Catolica, fost Ministru de Finanţe, Chile; şi Maria Fernanda Espinosa – fost Preşedinte al Adunării Generale a ONU, fost Ministru de Externe şi al Apărării, Ecuador.

Discuţiile s-au concentrat asupra situaţiei actuale generate de pandemie şi a principalelor provocări: accesul universal la vaccinuri şi tratamente; condiţii sigure pentru reluarea muncii, a activităţilor şcolare şi călătoriilor; implicaţii financiare şi fiscale globale ale pandemiei; rolul diplomaţiei globale în combaterea pandemiei.

În intervenţia sa, ambasadorul României la ONU a apreciat că: „Fiind rezultatul interconectării globale, consecinţele pandemiei de COVID-19 pot fi gestionate doar folosind avantajele interconectării globale: coordonarea politicilor de răspuns, maximizarea beneficiilor oferite de statutul de membru în diferite organizaţii internaţionale, schimbul de informaţii şi bune practici, distribuţia pe scară largă a vaccinurilor şi tratamentelor, cooperarea tehnologică. În centrul eforturilor de diminuare a efectelor pandemiei trebuie să se afle încrederea în instituţii, în guverne, în partenerii şi interlocutorii internaţionali. Absenţa încrederii subminează răspunsul sistemelor de sănătate publică, ameninţă coeziunea socială, incită la violenţă şi conflict şi alimentează dezinformarea. Mai multă încredere înseamnă mai multă cooperare şi mai puţine conflicte”.

Diplomatul român a opinat, totodată, că diplomaţia păstrează un rol central în aceste demersuri: „Sperăm că această criză se va încheia curând, însă nu există dubii că efectele sale vor rămâne prezente pe termen lung. Revoluţia digitală şi folosirea tehnologiilor disruptive fac acum parte din viaţa cotidiană a oamenilor, iar viitorul se va baza tot mai mult pe conectivitate, reţele fluide şi colaborare. Ca practicanţi ai relaţiilor internaţionale, diplomaţii au datoria fundamentală de a reprezenta interesele ţărilor lor. Peste tot în lume, oamenii se află în competiţie, stabilesc ierarhii de putere şi caută prestigiu; în acelaşi timp, resursele naturale sunt supra-exploatate, cu costuri enorme pentru mediul înconjurător, punând în pericol viitorul generaţiilor următoare. De aceea, diplomaţia globală trebuie să se bazeze pe un recurs comun la raţiune. În primul rând, trebuie să fim conştienţi că acţiunile noastre au capacitatea de a afecta întreaga planetă. În al doilea rând, trebuie redus potenţialul de conflict rezultat din aşa-numita tragedie a resurselor globale comune. În al treilea rând, indiferent cum vom modifica structurile de guvernanţă globală, obiectivul general trebuie să fie sustenabilitatea. Şi, în al patrulea rând, acţiunile noastre trebuie să se bazeze pe date riguroase; adevărul ştiinţific nu dispare dacă ne facem că nu îl vedem – din contră, consecinţele sale devin mai acute.”

Ambasadorul Jinga a subliniat că:”Alăturându-se eforturilor internaţionale de a găsi soluţii la aceste probleme globale, la 7 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Preşedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, găzduieşte la Bucureşti un eveniment organizat împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe tema „Schimbările climatice, relaţia om – natură şi sănătatea publică”, obiectivul fiind generarea unei dezbateri cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii publice, relaţia dintre degradarea mediului înconjurător şi apariţia pandemiilor, precum şi măsuri pentru a întări rezilienţa sistemului românesc de sănătate în faţa acestor provocări.”