29 iunie 2022

Reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat duminică, 27 februarie 2022, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în format videoconferinţă. Este cea de a patra reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene din această săptămână.

Reuniunea a avut pe agendă noul pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, ca urmare a continuării agravării situaţiei de securitate din Ucraina, precum şi răspunsul UE la cererea de asistenţă adresată de Ucraina în vederea creşterii rezilienţei acestui stat.

Şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a condamnat ferm anunţul de astăzi al Rusiei privind punerea în alertă a capacităţilor sale nucleare, care poate fi echivalat cu ameninţarea cu folosirea armelor nucleare.

Ministrul român de externe a exprimat sprijinul politic ferm pentru noul pachet ambiţios de sancţiuni extinse la adresa Rusiei prezentat astăzi de Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă, în conformitate cu angajamentul politic al liderilor europeni, care vizează inclusiv deconectarea anumitor bănci ruseşti de la sistemul SWIFT, restricţii suplimentare pentru Banca Centrală a Rusiei, listări individuale la adresa unor oligarhi, închiderea spaţiului aerian al UE pentru aeronavele ruseşti, folosirea Fondului European pentru Pace pentru finanţarea asistenţei militare pentru Ucraina, precum şi interzicerea unor mass-media de propagandă ruseşti.

A susţinut, de asemenea, importanţa adoptării unor măsuri restrictive similare care să vizeze şi Belarus, atât ţinând cont de răspunderea acestui stat pentru contribuţia sa la agresiunea rusă asupra Ucrainei, cât şi cu scopul evitării unor posibile eludări de către Rusia a unor efecte ale sancţiunilor prin cooperarea Belarus-Rusia.

Totodată, ministrul afacerilor externe român a menţionat măsurile luate deja la nivel naţional privind interzicerea spaţiului aerian românesc pentru zborurile operate de companii aeriene ruse, încă de sâmbătă, 26 februarie, respectiv decizia de retragere a ţării noastre din Banca Internaţională de Investiţii (BII) de la Budapesta şi Banca Internaţională pentru Cooperare Economică (BICE) de la Moscova, ambele susţinând interesele financiare şi influenţa ruse.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat necesitatea continuării coordonării strânse a UE cu SUA, Marea Britanie şi Canada pentru a maximiza potenţialul de descurajare a măsurilor adoptate împotriva Rusiei.

Referitor la asistenţa acordată Ucrainei, oficialul român a evidenţiat decizia autorităţilor române de a sprijini statul vecin prin donarea de muniţie, echipament militar de protecţie, combustibil, alimente, apă şi medicamente în valoare de peste 3 milioane de euro, care se adaugă la contribuţiile deja trimise, în valoare de 100 000 euro, inclusiv prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Ministrul Bogdan Aurescu a susţinut măsurile de asistenţă militară propuse de UE pentru armata ucraineană din Fondul European pentru Pace şi a exprimat disponibilitatea României de a facilita implementarea acestor măsuri.

De asemenea, a evidenţiat că România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre statele membre şi, în acest sens, a prezentat măsurile luate privind facilitarea fluxului cetăţenilor ucraineni de la frontieră, precum şi evoluţia acestui flux.

Totodată, a pus accentul pe necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce priveşte gestionarea refugiaţilor ucraineni, cât şi în cazul unei eventuale noi crize energetice. A atras atenţia că, în general, trebuie luate măsuri consolidate pentru ca Rusia să nu mai poată folosi instrumentul energetic ca mijloc de şantaj sau presiune politică.

De asemenea, având în vedere recentele acţiuni ale forţelor ruse în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl, ministrul Aurescu a exprimat sprijinul pentru convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

La finalul reuniunii, miniştri de externe ai UE au exprimat acordul politic asupra pachetului cuprinzător prezentat astăzi, urmând ca acesta să fie adoptat formal procedural în cel mai scurt timp.