19 august 2022

Reuniunea extraordinară a Consiliului European din 30-31 mai 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 30-31 mai 2022

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa în perioada 30 – 31 mai 2022 la reuniunea extraordinară a Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Agenda de discuţii a Consiliului European se va concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei în diverse domenii. Astfel, liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict.

Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat.

De asemenea, în contextul angajamentului Uniunii Europene faţă de eforturile internaţionale pentru asigurarea securităţii alimentare globale, şefii de stat şi de guvern vor discuta modalităţile concrete de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina.

Agenda liderilor europeni va viza şi aspectele referitoare la securitate şi apărare, în contextul propunerilor recente ale Comisiei Europene pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de apărare şi întărirea cooperării şi coordonării între statele membre în acest domeniu.

Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate.

Departamentul Comunicare Publică

Sursa foto consilium.europa.eu