25 iunie 2022

Reuniunea extraordinară a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat luni, 28 februarie, la reuniunea extraordinară a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

Discuţiile reuniunii au vizat situaţia din Ucraina, ca urmare a atacului neprovocat şi nejustificat al Rusiei la adresa unui stat independent şi suveran, provocare fără precedent la adresa arhitecturii de securitate europene. Miniştrii apărării au dezbătut asupra nevoilor urgente, în vederea coordonării asistenţei acordată de statele membre Ucrainei.

Referitor la sprijinul României pentru Ucraina, ministrul apărării naţionale a evidenţiat decizia guvernului privind donarea de muniţie, combustibil, echipament militar de protecţie, dar şi alimente, apă şi materiale sanitare, care se adaugă la contribuţiile trimise anterior, ca răspuns la solicitarea Ucrainei, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă. De asemenea, a menţionat decizia ce vizează asigurarea tratamentului medical pentru militarii ucraineni răniţi în spitalele militare şi civile din România, precum şi campania de donare de sânge demarată în beneficiul acestora. Totodată, oficialul român a apreciat mobilizarea societăţii civile în sprijinul refugiaţilor ucraineni.

Ministrul Dîncu a salutat unitatea şi solidaritatea europeană, în special deciziile recent adoptate la nivelul Uniunii Europene în vederea sprijinirii Ucrainei prin intermediul instrumentului Facilitatea Europeană pentru Pace, exprimând disponibilitatea de a contribui la implementarea acestor măsuri, la nivel logistic.

Totodată, a subliniat necesitatea de a sprijini Republica Moldova şi Georgia, în vederea consolidării propriilor rezilienţe.

De asemenea, ministrul Dîncu a salutat şi activarea rezervei intermediare a EUFOR Althea în Bosnia şi Herţegovina, în cadrul căreia România contribuie cu o companie de infanterie. În acest sens, a evidenţiat importanţa descurajării oricărei acţiuni ce încearcă destabilizarea situaţiei de securitate la nivel european.

Ministrul român al apărării naţionale a reliefat schimbarea de paradigmă pe care o trăim, ce necesită o reevaluare şi recalibrare a acţiunii externe a UE, în egală măsură cu creşterea rezilienţei la atacuri cibernetice şi hibride.