10 august 2022

Reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele NATO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, vineri, 4 martie 2022, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluţii de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române va accentua necesitatea consolidării semnificative şi pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România. De asemenea, va informa în legătură cu obiectivele strategice anunţate de către Preşedintele României, ca urmare a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 1 martie, respectiv creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5% şi realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile.

De asemenea, ministrul român va prezenta măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv crearea unei facilităţi logistice de coordonare a ajutorului umanitar pentru statul vecin.

Informaţii suplimentare

Este a doua reuniune extraordinară a miniştrilor de externe NATO din acest an dedicată situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor ei pentru securitatea Aliaţilor.

Precedenta reuniune a avut loc pe 7 ianuarie (http://www.mae.ro/node/57528). Totodată, de la începutul acestui an, au avut loc reuniunea ordinară a miniştrilor apărării din statele NATO (16-17 februarie), precum şi un Summit extraordinar virtual al liderilor Aliaţi, cu participarea Finlandei, Suediei şi Uniunii Europene, desfăşurat la 25 februarie.

Aceste reuniuni au reafirmat angajamentul şi solidaritatea Aliată, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Washington, şi angajamentul pentru măsuri suplimentare de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic în întregul său.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media